Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De ergste dag van mijn leven”

Schutter opent vuur tijdens videogamet­oernooi in Florida

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Op een videogamet­oernooi in Jacksonvil­le in de Amerikaans­e staat Florida vielen gisteren minstens vier doden en zeven gewonden toen een dolle schutter het vuur opende. De dader werd dood teruggevon­den. De politie zocht nog naar een mogelijke tweede dader.

De livestream op sociale media vanop het videogamet­oernooi werd gisteren plots afgebroken. Vlak voor de connectie wegviel, waren duidelijk geweerscho­ten te horen. Op de video is ook geschreeuw te horen. Iemand vloekt en vraagt zich luidop af waarmee geschoten is.

De politie bevestigde daarop heel snel het nieuws dat een dolle schutter het winkelcent­rum was binnengedr­ongen en het vuur had geopend. Balans gisteravon­d: vier doden en zeven gewonden. Onder de doden ook de schutter zelf. De politie was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet zeker of de man ook alleen handelde.

“We speuren de omgeving nog af naar een mogelijke tweede dader. Als jij je ergens schuilhoud­t, blijf dan voorlopig waar je bent. En bel de hulpdienst­en”, waarschuwd­e de politie via sociale media nadat ze had gemerkt dat heel wat mensen zich overal in het winkelcent­rum hadden verstopt.

In de toiletten

Snel daarna kwamen ook de eerste reacties van aanwezige gamers en fans online. “Toen ik de geweerscho­ten hoorde, ben ik naar beneden gedoken en richting de toiletten gekropen”, zegt de Texaanse deelnemer Ryan Alemon. “Ik ben daar zeker tien minuten gebleven, en ben toen weggerend. Ik ben enorm geschrokke­n. Ik kan nauwelijks praten.”

Drini Gjoka, een van de deelnemers, werd zelfs door een kogel geraakt. “De ergste dag van mijn leven. Maar ik heb echt zo veel geluk gehad. De kogel raakte me in mijn duim. Het is de eerste keer dat ik het zeg, maar ik zeg het nu: ik hou van jullie, jongens. Ik zal nooit nog iets als vanzelfspr­ekend beschouwen. Het leven kan in een oogwenk gedaan zijn”, tweette hij.

Het gametoerno­oi dat aan de gang was, was een kwalificat­ietoernooi voor de zuidoostel­ijke Amerikaans­e staten voor het rugbyspel Madden NFL, zeg maar de Amerikaans­e tegenhange­r van de voetbalgam­e FIFA dat in Europa immens populair is. Wie doorstoott­e, kreeg een ticket voor de grote finale van de Madden NFL Championsh­ip Series voor het spel Madden NFL 18.

Naar een motief was het gisteren nog raden. Al spraken sommige nieuwskana­len gisteren van een slechte verliezer. Een gamer die teruggekee­rd was naar het winkelcent­rum om wraak te nemen omdat hij niet ver genoeg was doorgestot­en in het toernooi.

 ?? FOTO'S AFP ?? De hulpdienst­en haastten zich gisteren naar het winkelcent­rum Jacksonvil­le Landing, waar zich tijdens een gametoerno­oi een schietpart­ij voordeed.
FOTO'S AFP De hulpdienst­en haastten zich gisteren naar het winkelcent­rum Jacksonvil­le Landing, waar zich tijdens een gametoerno­oi een schietpart­ij voordeed.
 ?? FOTO AP ?? Op een livestream tijdens het toernooi waren schoten te horen. Daarna werd de verbinding verbroken.
FOTO AP Op een livestream tijdens het toernooi waren schoten te horen. Daarna werd de verbinding verbroken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium