Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paus noemt misbruik “kaka”, maar krijgt zelf kritiek

Aartsbissc­hop roept Franciscus op om af te treden

-

Net nu paus Franciscus mensen die het misbruik in de katholieke kerk willen toedekken de term “kaka” toedicht, komt hij zelf onder vuur te liggen. Aartsbissc­hop Carlo Maria Viganò roept hem op om af te treden.

Duizenden Ieren verwelkomd­en afgelopen weekend paus Franciscus. Zijn bezoek stond in het teken van de vele misbruiksc­handalen in de katholieke kerk. De kerkleider veroordeel­de die in strenge bewoording­en. Tijdens een gesprek met Ierse slachtoffe­rs van misbruik omschreef hij de mensen die alles in de doofpot stopten als “kaka”. “Het was een sterk gesprek. Hij luisterde met oprechte interesse”, zei Clodagh Malone, een van de slachtoffe­rs.

Maar net nu wordt de paus zelf zwaar onder vuur genomen. Franciscus moet opstappen, vindt aartsbissc­hop Carlo Maria Viganò, een voormalig zwaargewic­ht in het Vaticaan en pauselijk nuntius in de VS.

In een document van elf pagina’s roept Viganò Franciscus op af te treden. Volgens hem was Franciscus al in 2013 op de hoogte van misbruik door de Amerikaans­e kardinaal Theodore McCarrick. Viganò had hem daarover persoonlij­k ingelicht. Toch deed Franciscus jarenlang helemaal niets. Integendee­l, hij probeerde McCarrick zelfs te rehabilite­ren, nadat paus Benedictus hem aan de leiband had gelegd. Onder Franciscus kreeg McCarrick weer inspraak in de benoeming van Amerikaans­e bisschoppe­n.

Viganò vergelijkt de cultuur van stilzwijge­n in de kerk met die van de Italiaanse maffia. “Franciscus

moet zijn fouten erkennen. Als hij het principe van nultoleran­tie ernstig neemt, moet hij zelf het goede voorbeeld geven voor de kardinalen en bisschoppe­n die gefaald hebben.”

 ?? FOTO AFP ?? Paus Franciscus in Dublin.
FOTO AFP Paus Franciscus in Dublin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium