Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb van televisie geproefd, maar aan het eind van de rit ben ik een radiomens”

Nostalgie-luisteraar­s horen voortaan Marcia Bwarody (29) in de avondspits

- TOM VETS

Niet alleen op televisie, ook bij de radio staat het najaar in de startblokk­en. Op Nostalgie worden de luisteraar­s voortaan door de avondspits geloodst door Marcia Bwarody (29). “Ik heb al op alle uren van de dag radio gemaakt. Zelfs in het midden van de nacht.”

Bwarody is nog maar sinds november 2017 aan de slag bij Nostalgie, maar vanaf vandaag mag ze het blok van 16 tot 19u voor haar rekening nemen. “Luisteraar­s hebben mij misschien leren kennen via Qmusic”, zegt ze. “Maar daar had ik het gevoel dat mijn verhaal stilaan op was. Muzikaal ben ik bij Nostalgie in ander vaarwater terechtgek­omen, maar de sound is me niet onbekend. De Nostalgie-hits uit de jaren tachtig en negentig heb ik via mijn ouders ingelepeld gekregen. De presentati­estijl is hier ook wat relaxter.”

“Maar ik zit op mijn plek bij Nostalgie. Met Astrid Philips, die in het weekend presenteer­t, heb ik er zelfs een collega uit mijn radioverle­den bij. In september word ik dertig. Mijn vriend en ik hebben net een huis gekocht, en we stipMarcia

Marcia Bwarody Nostalgie-stem

‘‘Een voordeel van radio: veel mensen horen me, maar ik kan wel anoniem op straat wandelen.’’

pelen onze toekomst uit. Ik hoop dat Nostalgie nog lang deel zal uitmaken van die toekomst.”

Nachtradio

Bwarody maakte al radio op alle momenten van de dag. Of nacht: “Bij Qmusic gebeurde het vaak dat nieuwkomer­s eerst ’s nachts aan de slag gingen. Mijn eerste uitzending was om middernach­t. Ik had zoveel zenuwen dat ik tot een kwartier voor mijn debuut op het toilet zat. Maar eens de eerste woorden gezegd, liep het prima.”

“Ik heb daar veel geleerd, maar het was lastig. Ik ging slapen om 8u, stond op om 16u en bleef wakker tot de volgende ochtend. Al heb je ’s nachts wel een dankbaar publiek. Je maakt dan radio voor de eenzame trucker of de bakker die in z’n eentje bezig is. Zo’n mensen voelen zich echt met je verbonden.”

“Nu krijg ik een vast programma in de avondspits, da’s wel nieuw voor me. Ik wil mensen die op hun werk de deur dichttrekk­en, het gevoel geven dat ze zich niet hoeven te vervelen in de spits.”

Interieura­rchitect

Marcia is in haar element bij de radio, al lag haar huidige carrière niet voor de hand. “Als je mij tien jaar geleden had gevraagd wat ik wou worden, zou ik gezegd hebben: interieura­rchitect. Daar heb ik ook voor gestudeerd. Ik kon goed ontwerpen, maar ik snapte niks van bouwfysica. Als je dan tien herexamens hebt, begin je toch alternatie­ven te overwegen

(lacht). Dankzij mijn eeuwige nieuwsgier­igheid rolde ik de journalist­iek in op Plantijn. Ik moest kiezen tussen print, televisie en radio. Het werd dat laatste.”

“Toen ik voor een proefopnam­e in een radiostudi­o stond met die koptelefoo­n op en de muziek hoorde, was er meteen een klik. Ik hou ervan om met klank en woorden een sfeer te creëren en mensen te informeren. Qua nieuws is er ook geen sneller medium dan de radio.”

Toch deed Marcia ooit een poging om op televisie te komen. “Ik deed in 2012 mee aan een wedstrijd om de nieuwe Ketnet-wrapper te worden. Ik studeerde net af en had stage gelopen bij MNM. Wat had ik te verliezen? Het was een leerrijke ervaring, maar aan het eind van de rit voel ik me toch vooral een radiomens.”

Marcia woont sinds kort in Kapellen. “De eerste elf jaar van mijn leven woonde ik dicht bij de Waaslandtu­nnel, en toen ik naar het middelbaar ging in Ekeren. Met tram en bus ben ik toch 55 minuten onderweg naar de Nostalgie-gebouwen op Linkeroeve­r. Daarom hoop ik binnenkort een elektrisch­e fiets aan te schaffen. Ik heb geen zin om in de files te staan.”

Nog een voordeel van radio volgens Marcia: “Veel mensen horen me, maar ik kan wel anoniem op straat wandelen. Alleen aan mijn naam herkennen mensen me soms. Die is nu eenmaal niet zo gewoon (lacht).”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Marcia Bwarody: “Ik wil mensen die op hun werk de deur dichttrekk­en, het gevoel geven dat ze zich niet hoeven te vervelen in de spits.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Marcia Bwarody: “Ik wil mensen die op hun werk de deur dichttrekk­en, het gevoel geven dat ze zich niet hoeven te vervelen in de spits.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium