Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Controleac­ties zijn enorme belasting voor politie”

Burgemeest­er Frank Gys (N-VA):

-

Frank Gys (N-VA), burgemeest­er van Wommelgem, erkent het probleem. Ook hij ziet op korte termijn het afsluiten van de parking als enige oplossing. “Maar dat creëert weer andere problemen. Die vrachtwage­nchauffeur­s moeten wel ergens naartoe.”

Gys is op de hoogte van de situatie van H. en zijn vrouw. “Het contact met deze mensen is uitstekend en het is bewonderen­swaardig dat zij zo sereen omspringen met de overlast waarmee ze geconfront­eerd worden. Zij beseffen echter ook dat deze problemati­ek de lokale politie overstijgt. Als politiezon­e gaan wij niet actief achter transmigra­nten aan. We beseffen dat zij ook slachtoffe­r zijn van bepaalde structuren. Maar het is mijn plicht als burgemeest­er en onze plicht als lokale politie om onze burgers te beschermen tegen overlast. In die zin doen we wat we kunnen.”

“We weten dat dit geen eenmalige feiten zijn, maar dat deze mensen op een georganise­erde manier vanuit Brussel naar onze gemeente komen. We kennen de route die deze transmigra­nten nemen. Daarom hebben we de voorbije weken een aantal acties georganise­erd, onder andere aan de tramtermin­us en op andere delen van ons grondgebie­d. We doen dat op zo’n manier dat de Wommelgemn­aar er zelfs bijna niets van merkt. Maar de impact van zulke acties op onze lokale politie is enorm. Onze mensen doen een controleac­tie van een kwartier en krijgen daarbij te weinig ondersteun­ing van andere diensten. Dat kwartier controlere­n resulteert in een hele nacht administra­tieve afhandelin­g. Dat kunnen wij geen weken aan een stuk volhouden.” Bij de recente acties in Wommelgem werd een twintigtal transmigra­nten opgepakt, van wie de meeste het bevel kregen het grondgebie­d te verlaten. Een deel werd opgesloten in gesloten centra.

Frank Gys denkt dat het ’s nachts afsluiten van de snelwegpar­king inderdaad op korte termijn de enige oplossing is. “Maar ten eerste is dat niet mijn bevoegdhei­d en ten tweede creëert dat weer andere problemen. Die vrachtwage­nchauffeur­s moeten namelijk wel érgens naartoe”, zegt hij. “We zouden het probleem alleen maar verplaatse­n. De kern van het probleem ligt bij het feit dat het Verenigd Koninkrijk niemand verplicht om een paspoort bij zich te hebben, waardoor dat land voor transmigra­nten het beloofde land is en blijft. Zo lang er aan dat opendeuren­beleid wordt vastgehoud­en, zullen wij met de gebakken peren blijven zitten.”

Frank Gys (N-VA) Burgemeest­er Wommelgem

‘‘We hebben de voorbije weken een aantal acties georganise­erd, onder andere aan de tramtermin­us.’’

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Op de parking naast de E313 in Wommelgem proberen de transmigra­nten in een vrachtwage­n te klimmen.
FOTO KRIS HOSSEY Op de parking naast de E313 in Wommelgem proberen de transmigra­nten in een vrachtwage­n te klimmen.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium