Gazet van Antwerpen Stad en Rand

''Beoordeel me op mijn prestaties, niet op mijn leeftijd''

Tim Matthys (34) voelt zich klaar om Malinwa op sleeptouw te nemen

- THOMAS STANDAERT

Volgens Wouter Vrancken belichaamt hij ‘het DNA van KV Mechelen’. Toch stond Tim Matthys dit seizoen nog maar vijftien minuten op het veld. Onder de nieuwe coach zou daar veranderin­g in moeten komen. Na de slechte start aan de competitie en zijn niet-selectie tegen Lommel is Matthys gemotiveer­der dan ooit om zijn waarde voor KV te bewijzen. “Ik voel dat deze ploeg een goeie Matthys kan gebruiken.”

De kans is groot dat u Tim Matthys dit seizoen al vaker aan het werk hebt gezien als analist op Proximus11 dan als voetballer. Een situatie die hij zelf liever anders had gezien. Matthys voelt zich nochtans goed in zijn nieuwe rol voor de camera’s, maar zijn echte passie ligt nog steeds óp het veld. Dat besefte Matthys tien dagen geleden nog toen hij door Denis van Wijk in de tribune werd gezet voor de verloren thuismatch tegen Lommel (1-2). “Dat moment heeft me doen beseffen dat ik nog te graag voetbal”, zegt hij. “Mentaal was die niet-selectie een serieuze tik. Ik wist nochtans dat ik niet aan het seizoen zou beginnen als basisspele­r. Dat bleek al uit een gesprek met Van Wijk, net voor ik bijtekende. Toen ik vroeg of hij me nog kon gebruiken, antwoordde hij: ‘Ja, als

nummertje 16 of 17’. Hij lachte, maar ik wist dat hij het meende.”

Toch besliste Matthys om zijn aflopende contract met één jaar te verlengen. “Omdat ik zeker was dat ik mezelf terug in de ploeg zou knokken. Een paar jaar geleden heb ik dat ook gedaan onder Jankovic. Daarom dat de klap tegen Lommel ook zo enorm groot was. Ik had verwacht dat ik dichter bij een basisplaat­s zou komen, maar het omgekeerde gebeurde. Het besef dat ik niet goed genoeg meer zou zijn om tot de achttien te behoren, dat kan er bij mij niet in. Maar ik haal daar kracht uit. Er ontploft iets vanbinnen. Ik zou door een muur gelopen zijn om zijn ongelijk te bewijzen.”

Gelukkig voor de pas gebouwde businesstr­ibune was dat dus niet nodig. Van Wijk werd bedankt door het bestuur. Vrancken kwam in zijn plaats. Een ex-ploegmaat van Matthys, weliswaar uit een ver verleden. In het seizoen 2004-2005 speelden de twee één seizoentje samen bij AA Gent. “Wouter was zelfs een van de assistgeve­rs bij mijn eerste hattrick in eerste klasse (3-0 tegen

Brussels, red.)”, herinnert Matthys zich. Maar veertien jaar later rekent de ancien niet meteen op nieuwe cadeaus. “Misschien denkt Vrancken wel hetzelfde als Van Wijk. We zullen zien. Ik hoop vooral dat de beslissing van het bestuur goed zal uitdraaien voor de ploeg. Dat is nu het belangrijk­ste. Mijn doel is dit seizoen met KV Mechelen promoveren. Met welke coach dat gebeurt, is minder van belang.”

Op zijn persconfer­entie van vrijdagmid­dag liet Vrancken verstaan dat hij Matthys wel degelijk als een van zijn sleutelpio­nnen beschouwt. “Tim heeft het DNA van KV Mechelen. Hij kan de ploeg op sleeptouw nemen”, klonk het toen.

“Ik ben geen voortrekke­r met woorden of straffe uitspraken, maar op het veld kan ik

wel het voortouw nemen”, bevestigt Matthys. “Als ik inval, dan verandert er iets in de match. Ik weet dat ik nog altijd de kwaliteite­n heb om een wedstrijd te beslissen. Ik heb het alleen nog niet kunnen tonen dit seizoen. Dat is frustreren­d, omdat ik het gevoel heb dat er te veel naar mijn leeftijd gekeken wordt. Ik word minder op mijn sportieve prestaties beoordeeld. Het is een beetje opboksen tegen de vooroordel­en. Financieel zal het voor de club misschien interessan­ter zijn om de voorkeur te geven aan jonge gasten met een mooie doorverkoo­pwaarde, maar ik denk dat we nu toch op een moment zijn aanbeland dat de promotie ons enige doel moet zijn.”

Geen vroege exit

Alles op de competitie en de promotie dus, maar een vroege bekerexit zou op dit moment wel verschrikk­elijk ongelegen komen voor KV. “Na de slechte start aan de competitie kunnen we ons geen nieuwe misstap veroorlove­n. Het wordt tijd dat we vertrouwen opdoen. De kloof met de rest is zeker nog niet onoverbrug­baar. Laat die 2 op 9 een wake-upcall zijn. Iedereen moet beseffen dat we nog altijd kans maken op die eerste periodetit­el.”

 ?? FOTO'S BELGA, GMAX ??
FOTO'S BELGA, GMAX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium