Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische toppers beginnen met gemengde verwachtin­gen

- MARC VERMEIREN

Vandaag begint in New York de US Open, de laatste grand slam van het jaar én de best bezette van het kwartet. Hoe houden Elise Mertens en David Goffin zich staande in dat internatio­nale geweld? Zij hoopt haar sterk parcours doorheen de grand slams van 2018 te bevestigen. Hij krijgt een ultieme kans om zijn povere reeks op te smukken. Een overzicht.

Australian Open

Zo ging het: Haar Australisc­he kwartfinal­e tegen Elina Svitolina geldt als de beste Belgische tennispres­tatie van dit jaar (op de voet gevolgd door Alison Van Uytvancks Wimbledons­tunt tegen titelverde­digster Muguruza). Mertens toont voor het eerst dat de top tien binnen bereik komt. Tegen Caroline Wozniacki dwingt Mertens in de halve finale twee setballen af, maar ze komt fitheid en ervaring te kort.

Wat zij zelf zei: “Als ik in mezelf geloof, is veel mogelijk.”

Roland Garros

Zo ging het: Met dertien opeenvolge­nde gravelzege­s zakt ze naar Parijs af, maar desondanks begint ze roestig. Tegen de Amerikaans­e meeloper Lepchenko ontsnapt Mertens slechts dankzij een welgekomen regenbreak. Nadien komt ze op toerental. In de derde ronde blijft er weinig over van Daria Gavrilova, die met enige verbazing constateer­t hoeveel beter Mertens is geworden. Kim Clijsters heeft haar gouwgenote als mogelijke outsider bestempeld, maar in de volgende ronde boort Simona Halep die hoop de grond in. De kloof met de absolute top gaapt nog breed. Wat zij zelf zei: “Ik hoop ooit even goed te worden als Halep.”

Wimbledon

Zo ging het: Mertens dartelt zonder al te veel moeite doorheen de eerste twee rondes, maar struikelt vervolgens over het eerste obstakel van wat groter kaliber, Dominika Cibulkova. Gehinderd door een weerbarsti­ge kuit kent ze een complete offday: 6-2, 6-2. De uitschiete­rs die ze in 2018 op hardcourt en op gravel had getoond, kregen nog geen vervolg op gras.

Wat zij zelf zei: “Ik haalde mijn beste niveau niet.”

Australian Open

Zo ging het: Na zijn wonderlijk­e herfst – speelde iemand in de nadagen van 2017 beter tennis dan de Belg? – begint David Goffin in Melbourne voor het eerst als schaduwfav­oriet aan een grand slam. Waren het de verwachtin­gen die hem kraakten? Plooide hij onder de hitte? Of volstonden de tien schamele rustdagen van zijn tussenseiz­oen niet? Het doek valt al in de tweede ronde, waarin Goffin een tik krijgt van de Franse veteraan Julie Benneteau. De immer onderkoeld­e Luikenaar maakt zich niet al te druk, maar die nederlaag blijkt de voorbode voor later onheil.

Wat hij zelf zei: “Gewoon een mindere

match.”

Roland Garros

Zo ging het: Goffin komt met de schrik vrij wanneer Robin Haase in de openingsma­tch de kolder in de kop krijgt. In zijn derde ronde tegen Gael Monfils doorstaat hij een irritante tegenstand­er, een regenbreak, een twijfelach­tige arbitrage, een vijandig publiek én vier matchballe­n. Zo ontsnapt hij voor de tweede keer. Maar een derde keer lukt niet meer. De 25-jarige Italiaan Mario Cecchinato had voor deze Roland Garros op grandslamn­iveau nog nooit een match gewonnen, maar hij werkt Goffin zonder pardon uit het tornooi.

Wat hij zelf zei: “Un manque de jus. Een gebrek

aan strijdlust.”

Wimbledon

Zo ging het: Het dieptepunt. Matthew Ebden mag dan wel een vaardige grasjongen zijn, een David Goffin op niveau struikelt niet over het nummer 51. En zeker niet op deze manier: 4-6, 3-6, 4-6. Amper 93 minuten draaft hij dit seizoen in Wimbledonw­it rond. Het volume aan vraagteken­s in het kamp Goffin bereikt onrustwekk­ende hoogtes. “David is David niet meer”, zucht coach Thierry Van Cleemput.

Wat hij zelf zei: “Ik heb even goesting in iets

anders.”

 ?? FOTO BELGA ?? ELISE MERTENS wil grandslamr­esultaten bevestigen
FOTO BELGA ELISE MERTENS wil grandslamr­esultaten bevestigen
 ?? FOTO BELGA ?? DAVID GOFFIN hoopt seizoen te redden
FOTO BELGA DAVID GOFFIN hoopt seizoen te redden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium