Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat een kader. Alsof we over het water liepen”

-

“Wat een kader. Het leek wel alsof we over het water liepen. Al was dat natuurlijk niet echt zo.” Renaud Lavillenie, de Franse wereldreco­rdhouder met 6m16 en olympische kampioen van Londen 2012, heeft al heel wat meegemaakt, maar polsstokke­n op een ponton zoals zaterdag in het Bonaparted­ok in de schaduw van het Antwerpse MAS, neen, dat nog nooit. In die unieke omgeving klom hij over 5m73.

Memorialdi­recteur Cedric Vanbranteg­hem had voluit voor het spektakel gekozen toen hij het Bonaparted­ok als locatie selecteerd­e voor de Antwerpse doortocht van de Urban Memorial. En dat hield risico’s in, besefte hij. Want aan de voet van het MAS kan het een tochtgat zijn, zoals de volksmond dat uitdrukt. En dat bleek zaterdag duidelijk het geval met een krachtige wind die onvoorspel­baar vanuit alle hoeken opstak. Zo kwamen nogal wat polsstokke­rs in de problemen met hun timing. Zoals de jonge Rus Timur Morgunov, die zich twee weken geleden op het EK in Berlijn nog in het zesmetercl­ubje sprong en zilver veroverde, maar nu drie nullen liet optekenen.

“Die wind maakte dat we nogal risico’s moesten nemen”, aldus Lavillenie. “En dan moet je begrijpen dat we toch in de eerste plaats aan onze veiligheid denken. Maar zoals gezegd, wat een unieke omgeving. Ik vind het altijd mooi als een organisato­r een project durft opzetten dat buiten de platgetred­en paden valt.”

Verleiden

Het circuit van de Urban Memorial - atletiek buiten het stadion in een stadscentr­um werd twee jaar geleden opgestart om promotie te voeren bij de man in de straat. “En daarin zijn we vandaag zeker geslaagd”, oordeelde Memorialdi­recteur Vanbranteg­hem. “Er stond heel veel volk aan twee zijden van het Bonaparted­ok en ook op twee verdieping­en van het MAS stond het vol. Ik hoorde toch regelmatig zeggen dat ze een spektakel als dat van vandaag nog nooit hadden gezien, en dat ze dat ook wel eens in een stadion wilden meemaken. En daarmee bereiken we wat we willen: mensen verleiden om naar de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijns­tadion te komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wereldreco­rdhouder Renaud Lavillenie klimt over 5m73.
FOTO PHOTO NEWS Wereldreco­rdhouder Renaud Lavillenie klimt over 5m73.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium