Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Student (22) eist “boete” van De Lijn omdat bus niet komt

Jesse Op de Beeck (22) in maand tijd zeven keer te laat op school omdat bus De Lijn niet uitrijdt

- REBECCA VAN REMOORTERE

Wendy Van Hoegaerden Mama van Jesse “We lazen dat De Lijn boetes gaat geven aan reizigers die hun kartonnen abonnement nog niet hebben ingewissel­d. Wij zouden beter een boete uitschrijv­en aan De Lijn.”

Er zat een netjes in elkaar gestoken mobiliteit­splan achter de tocht van Jesse Op de Beeck (22) uit Ranst naar zijn nieuwe school in Deurne. Elke dag neemt hij bus 420 naar Berchem-station om daar een Velo te nemen naar het Scheppersi­nstituut. Alleen daagde de bus al zeven keer niet op. Zijn ouders dreigen nu met boetes voor De Lijn.

Wendy Van Hoegaerden, mama van Jesse, betaalde 209 euro voor een abonnement bij De Lijn en 49 euro voor een Velo-abonnement. Zo kon Jesse de bus combineren met de fiets om op school te geraken zonder auto. “Jesse is heel milieubewu­st en gaat liever niet met de auto de stad in. Elke dag neemt hij de bus om 7.20u op een paar honderd meter van huis, daarna neemt hij aan het station Antwerpen-Berchem een Velo om op tijd op school te komen. Hij is 22 jaar, maar op zijn nieuwe school krijgt hij toch een nota als hij te laat komt”, vertelt Wendy.

Dat gebeurde al meermaals sinds 4 september. “Al zeven keer kwam de bus van Jesse niet opdagen waardoor hij te laat op school kwam. Ook op de terugweg gebeurt het dat de bus niet of veel later komt waardoor Jesse soms pas om 18.30u thuis is. Om toch op tijd op school te komen, neemt Jesse tegenwoord­ig zijn fiets naar de bushalte en als de bus er na 20 minuten nog niet is, fietst hij zo’n twaalf kilometer naar Deurne. Op zich is dat geen probleem, maar wij hebben wel genoeg betaald aan De Lijn om een goede service te krijgen.”

Vorige week stond Jesse twee keer tevergeefs aan de bushalte. Gefrustree­rd stuurde hij een mail naar De Lijn en stapte hij naar de stelplaats in Broechem. “Hij kreeg daar te horen dat er te weinig personeel is om de buslijn te bedienen en dat het probleem dus niet meteen zal opgelost zijn. De Lijn excuseerde zich en bevestigde dat de bus inderdaad die dag niet gekomen was, meer niet. Onze frustratie­s hierover groeien. Vorige week lazen we dat De Lijn boetes gaat uitschrijv­en aan reizigers die hun kartonnen abonnement nog niet ingewissel­d hebben voor een Mobib-kaart. Wij zouden beter een boete uitschrijv­en aan De Lijn. Voor elke keer dat de bus niet opdaagt, vragen we 107 euro. Dat is dan 749 euro.”

Ziekte en technisch defect

De Lijn zegt dat bus 420 sinds het begin van het schooljaar drie keer niet is uitgereden ’s morgens. “Twee keer omdat de chauffeur ziek was en een keer ging het om een technisch defect. De andere keren zou het kunnen dat de bus er niet is doorge- komen vanwege de verkeersdr­ukte”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. “Ik begrijp dat die situatie niet aangenaam is, maar wij proberen alle ritten zo goed mogelijk uit te voeren. Bij ziekte van een chauffeur zoeken we collega’s die kunnen overwerken of we schuiven waar mogelijk met ritten. Ik raad reizigers aan om via onze app in realtime de bus te volgen om te weten of ze vertraging heeft of niet.”

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Wendy Van Hoegaerden en haar zoon Jesse Op de Beeck aan de bushalte waar Jesse elke schooldag om 7.20u staat te wachten op de bus, die al zeven keer niet kwam opdagen.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Wendy Van Hoegaerden en haar zoon Jesse Op de Beeck aan de bushalte waar Jesse elke schooldag om 7.20u staat te wachten op de bus, die al zeven keer niet kwam opdagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium