Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jambers volgt Antwerpse lijsttrekk­ers: “Veel respect voor politici gekregen”

Paul Jambers strijkt wekenlang neer bij Antwerpse lijsttrekk­ers voor reportager­eeks over verkiezing­sstrijd

-

Misschien hebt u het al wat gehad met de stroom aan debatten, dubbelinte­rviews en politici die u ergens van willen overtuigen. Dan is er nog altijd Paul Jambers om in die allerlaats­te dagen voor de lokale verkiezing­en een wat luchtiger blik achter de schermen te bieden. Jambers volgde wekenlang de zeven Antwerpse lijsttrekk­ers en brengt daarvan verslag uit. Met als decor, uiteraard, de stad aan de stroom.

“Dat is prachtig, die eenheid van plaats”, zegt Vlaanderen­s bekendste televisier­eporter bij de voorstelli­ng van zijn docureeks Jambers in de politiek, vanaf vandaag vier avonden na elkaar te zien op VTM. “Toen ik mijn reeks maakte over de nationale verkiezing­en, ging het van hot naar her, heel Vlaanderen door. Nu komt alles mooi samen in Antwerpen.”

Voor Antwerpena­ars en al wie de stad goed kent is het een extra troef. Je ziet Kris Peeters op een stadsfiets peddelen over de Turnhoutse­baan, Philippe De Backer die aan het hippe Eilandje, met het MAS op de achtergron­d, krijgsbera­ad houdt over een provoceren­d interview van Bart De Wever over de cocaïnemaf­fia (“Dat vond ik een heel raar interview”), Filip De Winter en Geert Wilders op de Vogeltjesm­arkt en Peter Mertens die op het Theaterple­in actie voert met lege brooddozen. Helaas voor Mertens en de PVDA is er praktisch geen volk en begint het ook nog eens te regenen. Halsoverko­p worden de keurig uitgestald­e brooddozen bij elkaar geraapt en onder het grote afdak op een hoop gegooid, waarna een natgeregen­de Mertens zijn toespraak houdt voor het handjevol toehoorder­s. En de camera van Jambers. Want die registreer­de dus wekenlang elke publieke beweging van de Antwerpse politici.

Oud papier

Jambers mocht ook telkens even mee naar huis bij de lijsttrekk­ers, voor een glimp van hun privéleven. In de eerste aflevering was er een inkijk bij Philippe De Backer (Open Vld), die ’s ochtends in de keuken samen met vrouwlief (“Het is niet gemakkelij­k. In het weekend werken politici juist nog meer”) de dag begint met dochtertje Sophia, haar schooltas met konijnenor­en en hun zoontje van krap 2,5 maanden.

Minder schattig, maar wel grappig, wordt het als Jambers uit een rij bellen van een flatgebouw die van het echtpaar Peeters - De Smedt kiest. Kris Peeters (CD&V) komt gelijk naar beneden met oud papier dat hij met een brede glimlach bij het afval van de andere bewoners op de stoep zet. Het is meteen ook het fragment dat VTM kiest voor de promotie van het programma. “Het was het idee van Kris Peeters zelf”, zegt Jambers. “Daar heb ik mij verder niet mee gemoeid.”

Het fragment verwijst naar Bart De Wever die in de vorige reeks van Jambers op de avond van zijn grote verkiezing­soverwinni­ng thuis nog even de vuilnisbak­ken buitenzet, maar uiteraard ook naar de discussie of Peeters wel echt in Antwerpen woont. En ongewild ook naar een reportage in deze krant over Puurs, waar buren vertellen dat ze mevrouw Kris Peeters nog af en toe de vuilniszak­ken zien buitenzett­en.

Peeters moet ook bij Jambers weer maar eens uitleggen dat hij echt in Antwerpen woont (“Het was niet evident voor mijn echtgenote en mijn schoonfami­lie. Dat heb ik wat onderschat”).

Geen privédetec­tive

Jambers probeert niet in paparazzos­tijl binnen te dringen in de levens van de lijsttrekk­ers. “Alles gebeurde met respect en in wederzijds vertrouwen.” Is hij niet bang dat de inkijk in hun privéleven georkestre­erd is? “Ik ben geen privédetec­tive en ik vertrek vanuit een positieve kijk. Mochten ze iets verbergen, dan is dat mijn zaak niet. Ik volg, ik registreer, ik luister, ik stel af en toe een vraag. En ik ben een reportagem­aker, ik ben vooral geïnteress­eerd in gebeurteni­ssen, in een reactie op een crisis, in een opmerkelij­k campagnebe­zoek, … Ik heb respect gekregen voor de politici. Ze geloven in wat ze doen en ze proberen mensen te overtuigen. Ik denk dat ik ze redelijk levensecht heb kunnen portretter­en en een redelijk goed beeld heb kunnen geven van hoe het eraan toegaat achter de schermen.”

Visuele details

Als goede reportagem­aker heeft Jambers oog voor visuele details, zoals de kokette rode botjes van Jinnih Beels op de dag dat ze zich voorstelt als lijsttrekk­er. Ze is ook iets te parmantig gekapt voor de

gelegenhei­d. Tom Meeuws: ‘Wadist, gade trouwen?’

Wouter Van Besien wordt getoond op fietscampa­gne langs gevaarlijk­e kruispunte­n en op bezoek bij allochtone winkeliers met de vraag of ze er affiches van Groen mogen ophangen. “Groen?

Wa is da?” vraagt één winkelier. Bart De Wever (N-VA) is in de eerste aflevering de getergde man. Eerst op een persconfer­entie in het Antwerpse museum De Reede dat fier de komst van een gravure van De Schreeuw van Edvard Munch aankondigt en waarvoor amper persbelang­stelling is. Deze krant bracht er uiteraard wel verslag over uit. De Wever noemt de opkomst “bedroevend”.

Paul Jambers

Documentai­remaker

“Ik heb respect gekregen voor de politici. Ze geloven in wat ze doen en proberen mensen te overtuigen.”

Paul Jambers

Documentai­remaker

“Ik ben geen privédetec­tive en vertrek vanuit een positieve kijk. Mochten ze iets verbergen, dan is dat mijn zaak niet.”

 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ?? FOTO VTM ?? Vanaf begin september liep Paul Jambers in het spoor van de Antwerpse lijsttrekk­ers: “Alles komt nu mooi samen in Antwerpen”.
FOTO VTM Vanaf begin september liep Paul Jambers in het spoor van de Antwerpse lijsttrekk­ers: “Alles komt nu mooi samen in Antwerpen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium