Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elektrisch­e deelsteps vanaf nu in Antwerpen

Elektrisch­e step vult aanbod aan deelfietse­n en -wagens aan

- SACHA VAN WIELE www.bird.co

Amerikaans bedrijf lanceert nieuwe deelvoertu­igen De Antwerpena­ars kunnen zich vanaf vandaag in de binnenstad verplaatse­n met de elektrisch­e deelstep van Bird. Dat is een Amerikaans bedrijf dat al in honderd steden deelsteps aanbiedt. Er wordt gestart met vijftig tot honderd steps, maar als het een succes is, wil Bird snel uitbreiden. Wie er eentje gebruikt, betaalt 1 euro en daarna 15 eurocent per minuut.

In Antwerpen verschijne­n vandaag de eerste elektrisch­e deelsteps van Bird. Het bedrijf start met vijftig tot honderd steps in het gebied binnen de Ring. De klant mag de Bird-step achterlate­n op zijn of haar bestemming. De steps zijn beschikbaa­r tussen 7 en 21u.

Bird is een Amerikaans bedrijf met hoofdzetel in Los Angeles. Het ontwikkeld­e een jaar geleden een systeem van elektrisch­e deelsteps die via een applicatie op de smartphone geactiveer­d en betaald worden. Ondertusse­n is Bird actief in honderd steden over heel de wereld. Antwerpen is de vierde stad in Europa, na de lancering in Parijs, Brussel en Wenen.

De elektrisch­e steps helpen reizigers bij het afleggen van de laatste kilometer van de tram of de bus naar de eindbestem­ming. “We beginnen nu met een beperkt aantal steps in de Antwerpse binnenstad”, zegt Jonatan de Boer, general manager voor Bird Benelux. “Als ze blijken aan te slaan, zullen we snel het aanbod uitbreiden. De deelstep is vooral leuk om mee rond te rijden. De maximumsne­lheid is 18 kilometer per uur. Je mag er dus niet mee op het trottoir rijden. Een helm is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De minimumlee­ftijd is 18 jaar. We zijn ervan overtuigd dat Bird een mooie aanvulling is op het huidige aanbod van deelmobili­teit. Mensen gaan minder de wagen gebruiken en meer het openbaar vervoer.”

In tegenstell­ing tot een aantal deelfietss­ystemen in Antwerpen, mag de gebruiker de deelstep achterlate­n op de plek van bestemming. Hij of zij moet via de applicatie wel een foto nemen van de gestalde step om aan te tonen dat het correct gebeurd is. “We merken in andere steden dat mensen onze steps meestal achterlate­n aan een fietsensta­lling”, zegt De Boer.

Wie een deelstep neemt, betaalt 1 euro en daarna 15 eurocent per minuut.

Opladen, voor door studenten

Met de batterij van de steps kan 20 kilometer worden afgelegd. Om die tijdig op te laden, bedacht Bird een origineel concept. Om 21u moeten de deelsteps van de straat. “We willen daarbij de hulp van de Antwerpena­ars inroepen”, zegt De Boer. “We vragen hen om de steps binnen te nemen en tijdens de nacht de batterij op te laden. Om 7u ’s morgens moeten ze dan weer op straat worden gezet. Die mensen krijgt daar een vergoeding voor van ons. Dat gaat van 5 euro tot 20 euro, op basis van de afstand waar de step staat en hoeveel de batterij moet worden opgeladen. Onze ervaring in andere steden leert ons dat vooral studenten zich over de steps ontfermen. Het is een mooie bijverdien­ste. Bird is dan ook actief in een tachtigtal studentenc­ampussen.” De stad Antwerpen keurde enkele weken geleden het reglement goed voor deelsteps. Daarbij werd vastgelegd dat er maximum drie bedrijven dit mogen aanbieden, goed voor samen 2.250 deelsteps.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jonatan de Boer met een van de Bird-deelsteps, die vanaf vandaag in Antwerpen beschikbaa­r zijn.
FOTO JORIS HERREGODS Jonatan de Boer met een van de Bird-deelsteps, die vanaf vandaag in Antwerpen beschikbaa­r zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium