Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze bazen hebben zelfs onze paspoorten afgenomen”

Actievoerd­ers die tijdlang kraan in Hove bezetten, hopen woensdag achterstal­lig loon te krijgen

- GEERT D’HULSTER

“Ik leef nu alleen nog voor deze jongens”, zegt Mohammed Bak, zaakvoerde­r van de Italiaanse firma M&M, die de bouwvakker­s een job in België bezorgde. “Zelf ben ik alles kwijt. Mijn geld, mijn huis in Italië, mijn toekomst. Ik heb écht niets meer.”

Mohammed Bak was ook de man die na uren onderhande­len tussen de hoofdaanne­mer, de vakbonden en de actievoerd­ers deze laatsten ertoe kon overhalen de hoge kraan op een bouwwerf in Hove waarin ze zich hadden verschanst, te verlaten.

“Het ging hun niet alleen om dat achterstal­lige geld. Ze voelden dat ze het laatste restant van hun waardighei­d hadden verloren en dat was er te veel aan. Er moest gewoon iets gebeuren. Ik hoop dat de acht jongens die ik naar hier heb gebracht, woensdag effectief ook hun geld zullen krijgen. Alles bij elkaar gaat het om een som van 55.000 euro, die over hen zal worden verdeeld. Voor de vijf anderen wordt hopelijk via de vakbond een regeling getroffen. Persoonlij­k heb ik aan heel deze affaire tussen de 25.000 en 30.000 euro verloren. Voor mij is dit einde verhaal. Ik heb in Italië niets meer te zoeken.”

Opvanghuis in Lint

“Wij werden niet alleen niet betaald, we werden als beesten behandeld”, vertelt Mohammed Abdelaziz, in het opvanghuis dat de gemeente Lint de dertien arbeiders ter beschikkin­g heeft gesteld.

“We werden door de Brusselse onderaanne­mer naar een huis in Zaventem gebracht, waar we in erbarmelij­ke omstandigh­eiden onze plan moesten trekken. De elektricit­eit werkte er meer niet dan wel. We konden ons niet fatsoenlij­k wassen, het huis was niet verwarmd en overal lag er rommel. Echt mensontere­nd!”

Paspoort afgepakt

“Maar dat is nog lang niet alles”, mengt Mohammed Awad zich in het gesprek, nadat hij eerst een reeks foto’s van het huis in Zaventem heeft getoond. “Van zodra ze in Brussel over onze actie hoorden, hebben ze al onze spullen buitengeki­eperd, maar niet vooraleer ze zich alle daar aanwezige paspoorten en andere identifica­tiepapiere­n hadden toegeëigen­d. De meesten van ons hebben gelukkig een foto van hun papieren in hun gsm zitten. Maar er is ons al verteld dat het minstens veertig dagen kan duren voor we eventuele nieuwe documenten in ons bezit zullen hebben. Wat moeten wij in die tussentijd doen?”

“Dit is nieuwe informatie voor mij”, zegt de Lintse burgemeest­er Harry De Brabandere (N-VA), die de arbeiders even een hart onder de riem komt steken met de boodschap dat ze tot woensdag mogen blijven en dat ze nog een extra zakcentje krijgen. “Hier moet ik de politie zo snel mogelijk van op de hoogte brengen, zodat zij een proces-verbaal kunnen opstellen. Dit zijn bijzonder laakbare praktijken. Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk dat zulke situaties in 2018 nog bestaan. Dat het daar in Brussel niet honderd procent pluis was, dat had ik al van bij de start begrepen. Toen ik hun vrijdagavo­nd vroeg of ze eventueel terug naar Brussel wilden, zag ik de angst in hun ogen. Dat hoofdstuk leek toen al definitief afgesloten. In overleg met het Rode Kruis Hove/Lint en het OCMW hebben we dan besloten dat ze tijdelijk in ons doorgaansh­uis in Lint-centrum mochten verblijven. Daar hadden ze allemaal hun eigen slaapplaat­s, konden ze een douche nemen en kregen ze een voedzame maaltijd. Opvallend waren hierbij de spontane giften van enkele Lintenaars, die na een telefoontj­e van het Rode Kruis met ondergoed, bovenkledi­ng en verzorging­sproducten kwamen afgezakt. De dankbaarhe­id van deze jongens sprak boekdelen.“

Italië

Intussen is ook de Lintse onderwijse­n jeugdschep­en Alice Bruno gearriveer­d. Zij spreekt vloeiend Italiaans en krijgt een stortvloed van vragen en verzuchtin­gen over zich heen. Wat gaat er gebeuren met de vijf jongens die momenteel geen identiteit­spapieren hebben? Moeten zij hier blijven? Waar kunnen zij terecht? Hoe moet het nu verder? Veel vragen, maar voorlopig nog niet al te veel antwoorden.

Voor acht van de dertien arbeiders is het intussen een uitgemaakt­e zaak. Van zodra zij hun geld hebben, trekken zij terug naar Italië. Omdat hun gezin er zit, omdat ze er een woning heb- ben of zicht hebben op een andere job. Voor de anderen, net als voor Mohammed Awad, liggen de kaarten anders. Zij hopen dat ze hier in België kunnen blijven en hier aan werk zullen geraken. Al beseffen zij ook dat er dan eerst werk moet gemaakt worden van de juiste documenten en/of verblijfsv­ergunninge­n.

Burgemeest­er De Brabandere ziet voor sommigen onder hen wel problemen. “Over wie niet over de juiste papieren beschikt, zal de dienst Vreemdelin­genzaken zich moeten ontfermen. Vandaag heeft het Egyptische consulaat voor de eerste keer contact gehad met onze politiezon­e Hekla. Zij wilden weten wat nu juist de band van deze groep met Egypte was. Misschien kunnen zij mee voor de nodige oplossinge­n zorgen”, aldus nog burgemeest­er De Brabandere, die bij het naar buitengaan met veel respect en dankbaarhe­id wordt overladen.

Harry De Brabandere Burgemeest­er Lint

‘‘Toen ik over Brussel begon, zag ik de angst in hun ogen. ’’

Smeekbede

Aan het eind van het gesprek trekt Mohammed Bak ons nog even aan de mouw. Net buiten de voordeur vraagt hij me of ik bij de burgemeest­er geen goed woordje voor hem kan doen. “Ik ben stikkapot. Ik ben echt alles kwijt. Wat we uit de brand kunnen slepen, gaat integraal naar mijn werkvolk. Voor mezelf schiet er niets meer over. Mijn bruggen zijn verbrand. Misschien kan de burgemeest­er wel een tijdelijk adres voor me regelen, zodat ik een beetje op mijn plooi kan komen. Van zodra ik kan, betaal ik alles terug. Wat denk je?”, kijkt hij me haast smekend aan, voor hij naar zijn makkers terugsjokt.

 ?? FOTO RR, BFM, VICTORIANO MORENO ??
FOTO RR, BFM, VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? De actievoerd­ers in het opvanghuis in Lint. “Wij hebben geen spijt van onze actie. Het ging om onze waardighei­d.“Inzet: Mohammed Bak.
FOTO'S VICTORIANO MORENO De actievoerd­ers in het opvanghuis in Lint. “Wij hebben geen spijt van onze actie. Het ging om onze waardighei­d.“Inzet: Mohammed Bak.
 ?? FOTO RR ?? In Brussel leefden de arbeiders in erbarmelij­ke omstandigh­eden.
FOTO RR In Brussel leefden de arbeiders in erbarmelij­ke omstandigh­eden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium