Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs geen kik bij film van haar begrafenis”

Mama Merel gelooft excuses van doodrijder die enkelband kreeg niet

- DIRK COOSEMANS

Muhammed Aytekin, de man die in oktober 2015 Merel De Prins (12) uit Eppegem doodreed toen ze van school huiswaarts fietste, komt vervroegd vrij met een enkelband. De ouders van Merel reageerden zwaar aangeslage­n op het vonnis. Ze hadden eerder een gesprek gehad met de dader. “Maar dat was ontgoochel­end. We geloven hem niet als hij zegt dat het hem spijt.”

Na één derde van zijn vijf jaar cel zal Muhammed Aytekin (24) begin volgende week met een enkelband de gevangenis van Sint-Gillis buiten stappen. Dat heeft de strafuitvo­eringsrech­tbank gisteren beslist. Er zijn veertien voorwaarde­n waar de man zich aan moet houden. Hij moet onder meer zijn nieuwe job – als pompbedien­de in een benzinesta­tion – behouden hebben en mag zich niet in Brussel, Vilvoorde, Eppegem en Zemst vertonen. Als hij de ouders van Merel toch tegen het lijf loopt, moet hij snel en discreet weggaan. Ook moet hij de slachtoffe­rs blijven vergoeden.

Eerder was er een gesprek geweest tussen de ouders van Merel en de doodrijder in de gevangenis van Sint-Gillis. “Hij heeft toen gezegd dat het hem allemaal spijt”, zegt mama Peggy, die gisteren samen met papa Kris de zitting bijwoonde. “Maar of we dat moeten geloven? Hij durfde ons niet eens recht in de ogen te kijken.” De ouders lieten tijdens die ontmoeting onder meer een filmpje zien van de begrafenis van Merel en een foto van het meisje op haar sterfbed. “Opdat hij zou beseffen welk leed hij aangericht heeft. Maar het ontlokte allemaal weinig reactie. We geloven hem niet als hij zegt dat het hem spijt. Het lijkt dat hij vooral spijt heeft van zijn gevangenis­straf”, zeggen de aangeslage­n ouders.

Bang om te rijden

Volgens de voorzitter van de strafuitvo­eringsrech­tbank heeft Aytekin wel enig schuldinzi­cht. “Hij is verwend tijdens zijn jeugd en er was normvervag­ing. Maar in de gevangenis heeft hij een hele weg afgelegd. Er is besef om wat hij aangericht heeft. Er is ook weinig kans tot recidive: hij is zelfs bang om te rijden”, citeerde de rechter uit het psychosoci­aal rapport.

De woorden kwamen hard aan bij de ouders van Merel. “Toen ik de rechter die vergoelijk­ende woorden hoorde uitspreken, leek het me even alsof meneer Aytekin het slachtoffe­r was, en niet onze dochter”, zegt een ontdane papa Kris. “Om onpasselij­k van te worden. Op een gegeven moment wou ik gewoon opstappen. Dit hoefde ik niet te horen. Ach, al die spijt lijkt me in scène gezet. Hij gaat straks gewoon door met zijn leven. We zijn bevreesd, maar zullen niet verbaasd zijn als hij weer iets heel ergs veroorzaak­t.”

Advocaat Dimitri de Beco nam het op voor zijn cliënt, maar met reserve. “Ik geloof hem. En ik hoop dat ik niet teleurgest­eld zal worden. Aytekin is in de gevangenis echt veranderd”, klonk het met een slag om de arm.

Enkelbandv­erlof

Opvallend. De rechtbank gunde Aytekin boven op zijn enkelband ook “enkelbandv­erlof”, vergelijkb­aar met penitentia­ir verlof. In de zes maanden die nu volgen, mag hij per twee weken zesenderti­g uur vrij invullen zonder dat hij die moet verantwoor­den, zo sprak de rechter. Binnen zes maanden kan hij dan een definitiev­e vraag tot vervroegde invrijheid­stelling indienen.

Het parket liet gisteren nog weten dat het een negatief advies had geformulee­rd. “Hij heeft misschien stappen gezet, maar volgens ons is hij nog niet klaar om de gevangenis te verlaten”, zegt woordvoers­ter Ine Van Wymersch.

 ?? FOTO RR ?? Merel De Prins.
FOTO RR Merel De Prins.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Muhammed Aytekin.
FOTO PHOTO NEWS Muhammed Aytekin.
 ?? FOTO VTM ?? Mama Peggy woonde gisteren de zitting bij. “Hij durfde ons zelfs niet in de ogen te kijken.”
FOTO VTM Mama Peggy woonde gisteren de zitting bij. “Hij durfde ons zelfs niet in de ogen te kijken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium