Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studentes beweren dat Open Vld-senator te ver ging

Vier meldingen van grensovers­chrijdend gedrag tegen Lode Vereeck (53)

-

Het Limburgse gerecht is gisteren een onderzoek gestart naar mogelijk grensovers­chrijdend gedrag van politicus Lode Vereeck (Open Vld). Meerdere studentes van de Universite­it Hasselt beschuldig­en de hoogleraar Economie van ongepast gedrag. Vereeck, al maanden ziek thuis, spreekt van een beschadigi­ngsoperati­e. “Al had ik bepaalde sms’jes beter niet verstuurd.”

Lode Vereeck, liberaal lijsttrekk­er in het Limburgse Diepenbeek en in 2014 door de Vlaamse kranten nog verkozen tot “beste parlements­lid”, zit volgens onze informatie al maanden thuis met ziekteverl­of. “Een privékwest­ie”, klinkt het aan de universite­it. “Zijn ziekte heeft niets te maken met de klachten die de voorbije maanden zijn opgedoken.”

De UHasselt zou in mei een eerste klacht over Vereeck hebben ontvangen van een Spaanse student die feiten van twaalf jaar geleden kwam melden. De voorbije maanden zouden er daar nog drie zijn bijgekomen: meldingen van twee oud-studenten en van een medewerkst­er van de unief waar Vereeck nauw mee samenwerkt­e. Hun verhalen worden als zwaarwicht­ig beschouwd en circuleren al enkele maanden. “We nemen dit als universite­it bijzonder serieus”, zegt woordvoerd­er Koen Santermans.

Flirterige sms’en

Afgelopen vrijdag hakte de rector na het inwinnen van juridisch advies de knoop door en stuurde de gebundelde klachten per aangeteken­de brief naar het Limburgse gerecht. “Op basis van die brief zijn we maandag een opsporings­onderzoek gestart”, zegt magistraat Pieter Strauven. Een onderzoeks­rechter is voorlopig niet aangesteld. “Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en van aanran- ding van de eerbaarhei­d, veeleer van belaging dan wel bedreiging­en, al dan niet met een seksuele connotatie.”

Vereeck zelf zei gisteravon­d in eerste instantie uit de lucht te vallen. Later op de avond sprak hij van “sommige sms’jes en WhatsAppbe­richten die hij beter niet had verstuurd. “Als een student je een bericht stuurt en afsluit met een kruisje, reageer je daar als professor best niet op. Net omdat een reactie contextloo­s is, kan ze verkeerd worden geïnterpre­teerd en als grensovers­chrijdend of flirterig worden ervaren. Mijn Nederlands­e genen en openhartig­heid hebben daar soms de bovenhand genomen.”

De lijsttrekk­er voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Diepenbeek zegt blij te zijn dat het parket er zich mee bemoeit. “Zodat deze geruchtenm­olen kan stoppen.” Hij spreekt, amper een kleine week voor de verkiezing­en, van een pure beschadigi­ngsoperati­e vanuit politieke hoek. “Sommi- gen zijn duidelijk uit op persoonlij­ke revanche. Maar ik zal mij niet wegsteken.”

“Meldingen als deze zijn altijd ernstig te nemen”, klinkt het bij Open Vld. In afwachting van het resultaat van het onderzoek is afgesproke­n dat Vereeck een stap terugzet uit het partijbest­uur en uit de fractiever­gaderingen van de Senaat. Ook in de laatste rechte lijn naar zondag zal Vereeck “zich terughoude­nd opstellen.” Dat betekent dus dat hij geen actieve campagne zal voeren in Diepenbeek, waar hij lijsttrekk­er is. Een stap terugzette­n van die lijst kan hoe dan ook niet. De kieslijste­n liggen sinds 15 september definitief vast.

Lode Vereeck

Lijsttrekk­er in Diepenbeek

‘‘Ik had sommige sms’jes beter niet verstuurd. Mijn Nederlands­e openhartig­heid haalde soms de bovenhand.’’

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Lode Vereeck zit al enkele maanden thuis wegens ziekte.
FOTO LUC DAELEMANS Lode Vereeck zit al enkele maanden thuis wegens ziekte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium