Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schaf het gewestplan af”

Antwerpse proffen doen voorstel voor échte betonstop

- MAAIKE FLOOR

Professor ruimtelijk­e planning Tom Coppens en professor stedenbouw Guy Vloebergh van de UAntwerpen pleiten voor de afschaffin­g van het gewestplan om zo het aantal bouwgronde­n drastisch terug te dringen. “Op dit moment plant de minister een betonstop tegen 2040, maar gebeurt er te weinig om dat in de praktijk te brengen”, zegt Tom Coppens. We leggen de professor vier vragen voor.

Wat is er mis met het gewestplan?

Tom Coppens: Het gewestplan is 45 jaar oud en is eind jaren zestig opgesteld door planners die een optimistis­che kijk hadden op de economisch­e en demografis­che groei. Bovendien is er bij de uitwerking van het plan nog veel bouwgrond bijgekomen. Dit gebeurde onder andere door lobbywerk, omdat bouwgrond veel meer waard is. Dat betekent dat we niet alleen veel te veel bouwgrond hebben, maar ook dat die gronden op ongunstige plekken liggen als je kijkt naar bereikbaar­heid met het openbaar vervoer en nabijheid van voorzienin­gen. Ook met zaken als luchtvervu­iling werd vroeger geen rekening gehouden. Wie ver van een dorps-

Tom Coppens

UAntwerpen

‘‘In Nederland gaat men nog veel verder, daar worden bouwvergun­ningen zelfs ingetrokke­n.’’

kern woont, heeft altijd een auto nodig. Dat is allesbehal­ve duur- zaam. We wonen veel te ver- spreid.

Hoe zit het met de schadeverg­oeding voor de eigenaar als een bouwgrond plots landbouwgr­ond of natuur wordt?

Tom Coppens: Voor lokale poli- tici in kleine gemeenten is het politieke zelfmoord om de bouw- gronden van hun kiezers een andere bestemming te geven.

Grondeigen­aars hebben recht op de zogenaamde planschade na herbestemm­ing. In Vlaanderen spreek je dan over een miljarden- factuur, die niemand zal kunnen betalen.

Daarom is dat gewestplan nu een molensteen om onze nek als we de ruimtelijk­e ordening in Bel- gië willen verbeteren.

Wat is het alternatie­f?

Tom Coppens: Wij pleiten ervoor om het gewestplan te laten vervallen en de grond waarvoor geen gemeenteli­jke plannen werden opgemaakt, een blanco bestemming te geven. De gemeenten kunnen de grond dan herbestemm­en als bouwgrond als een perceel voldoet aan duidelijke criteria, zoals de ligging dicht bij voorzienin­gen en openbaar ver- voer. Dat moet een transparan­te procedure zijn.

De regeling zou meteen voor heel Vlaanderen doorgevoer­d kunnen worden. Met een overgangsp­eriode van drie jaar hebben eigenaars de kans om nog een huis te bouwen op hun grond. De gronden die na die drie jaar niet bebouwd zijn, kunnen pas opnieuw bebouwd worden als zo’n perceel door het gemeentebe­stuur wordt herbevesti­gd als

bouwgrond. Anders blijft de situ- atie zoals die is, vaak landbouw of natuur, behouden.

De eigenaar zou ook in ons scenario een schadeverg­oeding moe- ten krijgen, maar je voorkomt wel dat er ondertusse­n op die bouw- grond wordt gespeculee­rd. Spe- culatie op slecht gelegen bouw- gronden is een niet-duurzame be- legging.

Is het voorstel niet te radicaal?

Tom Coppens: In Nederland gaat men nog veel verder, daar worden toegekende bouwvergun­ningen zelfs ingetrokke­n. Daar kennen ze ook geen gewestplan en is alle grond ‘blanco’. Alleen als er nood is aan woningen, worden er plannen voorgelegd aan een gemeentebe­stuur, dat dan beoordeeld wordt op haar kwaliteit. Ons voorstel is dus een gematigde versie van wat elders al gebruikeli­jk is. Bovendien is er een precedent: in 1993 zijn in België de duinen beschermd tegen verdere bebouwing door het Duinendecr­eet. Nu is iedereen dat de duinen niet zijn volgebouwd. Je moet nu beslissing­en nemen voor een betere en duurzamere ruimtelijk­e ordening in de toekomst. Op dit moment zitten we in een impasse. Wij bieden een oplossing.

 ??  ?? Lintbebouw­ing: typisch Vlaams en een schoolvoor­beeld van ruimtelijk­e wanorde.
Lintbebouw­ing: typisch Vlaams en een schoolvoor­beeld van ruimtelijk­e wanorde.
 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ??
FOTO BERT HULSELMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium