Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gebeld met Merkel om black-out te vermijden”

Vijf prioriteit­en in laatste regeerverk­laring Michel I

- (cl)

De kans dat de stroom deze winter uitvalt, wordt iets kleiner. Na de toezegging van de Franse hoogspanni­ngsnetbehe­erder heeft nu ook de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel beloofd dat ze België zal helpen. Premier Charles Michel (MR) heeft zondag nog met haar gebeld, zei hij gisteren in zijn laatste regeerverk­laring voor de verkiezing­en van 2009.

Michel schoof in zijn State of the Union vijf prioriteit­en naar voor: jobsdeal, energiestr­ategie, investerin­gen in Defensie (de vervanging van de F-16’s), het beheer van migratie en de toekomst van onze pensioenen (de veelbespro­ken zware beroepen). Over Arco zweeg hij, wat erop kan wijzen dat er deze legislatuu­r geen oplossing meer inzit.

Wat de energiestr­ategie betreft, verkleint de kans op een stroomteko­rt met de dag, maakte de premier zich sterk. Al legde Michel gisteren niet uit hoe de afspraak met Merkel juist in elkaar zit.

Ons land heeft geen rechtstree­kse elektricit­eitsverbin­ding met Duitsland, maar de Duitsers gebruiken wel de hoogspanni­ngslijnen die via Nederland, België en Frankrijk terug naar Duitsland lopen. Daarlangs transporte­ren ze windenergi­e van het noorden van Duitsland naar het zuiden, waardoor wij minder stroom kunnen importeren. Misschien zijn er nu afspraken gemaakt om die lijnen op momenten van schaarste vrij te houden voor België.

De tijd dringt: vanaf zaterdag draait ons land op één kerncentra­le. Michel herhaalde dat Engie Electrabel, eigenaar van de kerncentra­les, zal moeten betalen voor de impact die de energiesch­aarste heeft op de prijs van onze stroom. Energiereg­ulator Creg is die impact aan het berekenen.

Fonds tegen fake news

Wat migratie betreft, verwacht Michel dat een Europees-Afrikaanse deal de smokkelrou­tes in tien jaar kan drooglegge­n.

Tot slot had Michel het over de oprichting van een fonds dat fake

news moet bestrijden. Minister van Digitale Media Alexander De Croo (Open Vld) trekt daar 1,5 miljoen euro voor uit. Uit een rapport van experten blijkt dat er op dat vlak in België minder gebeurt dan in onze buurlanden.

Wat Meryame Kitir, fractielei­der van oppositiep­artij sp.a, meteen de uitspraak ontlokte dat deze regering zo’n fact check ook op zichzelf kan toepassen. Kitir is ook niet onder de indruk van de extra 219.000 jobs waar Michel het over had: “We bengelen onderaan de Europese lijst op het vlak van jobcreatie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Applausje voor Michel I.
FOTO BELGA Applausje voor Michel I.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium