Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Anderhalve week geleden maakten we nog plannen voor de toekomst”

Kandidate en echtgenote van lijsttrekk­er overlijdt net voor gemeentera­adsverkiez­ingen

- PATRICK VINCENT

Paul Paeleman staat voor de moeilijkst­e week van zijn leven. Niet alleen moet hij donderdag zijn vrouw Elvira begraven, drie dagen later is hij kandidaat-burgemeest­er in Oud-Turnhout. “Op haar sterfbed smeekte ze me om niet op te geven.”

Elvira Pietraszki­ewicz (63) staat op de zestiende plaats van de lijst LB18, een lokale beweging onder Open Vld, voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in OudTurnhou­t. Maar Elvira zal nooit zetelen. Zondagocht­end om 6u, precies een week voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober, sliep ze in.

Bijna vijftig dagen bleven Elvira en haar echtgenoot Paul Paeleman (62), die lijsttrekk­er is van dezelfde lijst, in het ongewisse over de ziekte die haar had getroffen en waarvoor ze eerst in het AZ Sint-Elizabeth in Herentals en later in het UZA in Edegem werd opgenomen. Pas vorige vrijdag viel het vreselijke verdict: kanker. Geen 48 uur later was het voorbij.

“We kwamen net terug van een vakantie in China, toen Elvira last kreeg van kortademig­heid”, vertelt haar weduwnaar. “In Herentals onderging ze een hele resem onderzoeke­n. Eerst keken ze of het misschien om een zware longontste­king ging. Ze voerden puncties uit. Ze onderging een buik- en darmonderz­oek, een gynaecolog­isch onderzoek, nog een extra longonderz­oek, een volledig bloedonder­zoek, er kwam een PET-scan en een kijkoperat­ie. Ze vonden de oorzaak niet.”

Long verwijdere­n

Na een volle maand in Herentals verhuisde Elvira Pietraszki­ewicz naar het UZA in Edegem voor een zware kijkoperat­ie achter de longen. “Ze dachten aan tuberculos­e en hielden mijn vrouw twee weken in quarantain­e”, zegt Paul Paeleman. “Ik moest me elke dag volledig omkleden om haar te kunnen bezoeken. Maar die diagnose klopte uiteindeli­jk ook niet. Toen onderzocht­en specialist­en zelfs of ze besmet was met het SARS-virus, aangezien we tijdens onze vakantie in de Chinese provincie Guangdong waren geweest, waar die ziekte ontstond. Maar dat was het ook niet.”

Nog maar anderhalve week geleden lieten de artsen van het UZA aan Paul en Elvira weten dat ze kanker bijna zeker konden uitsluiten. Uit voorzorg zouden ze wel een long verwijdere­n. “Maar de professor zei dat mijn vrouw ook zonder die long nog een mooi leven kon hebben”, zegt de OudTurnhou­tenaar. “Het was fantastisc­h nieuws. We begonnen zelfs opnieuw plannen te maken voor na de gemeentera­adsverkiez­ingen. We zagen weer een toekomst.”

Te vlug gejuicht. Na de operatie op vrijdag, bleek er toch een kanker op de long te zitten, op de binnenen de buitenkant én op het longvlies. Die was zelfs vergroeid met het hartzakje, waardoor het onmogelijk werd om de tumor weg te halen. Sterker, er was geen enkele therapie meer mogelijk.

Operatie stopgezet

“Het is echt ongeloofli­jk dat die niet eerder ontdekt is. In 99% van de kankergeva­llen vind je markers in het bloed. Elvira was licht diabetisch en had wat cholestero­lproblemen. Ze heeft de voorbije jaren dus verscheide­ne bloedonder­zoeken ondergaan bij onze huisarts. En ook tijdens al die onderzoeke­n van de voorbije maanden in het ziekenhuis is het nooit ontdekt. Ze hoorde helaas bij de 1% van de patiënten bij wie ze geen markers in het bloed vinden. Anders hadden de dokters veel sneller kunnen ingrijpen. Nu had de kanker tijd gekregen om te woekeren en was geen enkele behandelin­g nog mogelijk. De operatie werd stopgezet en de chirurg vertelde me dat ik beter onze kinderen en naasten kon verwitti-

gen. Heel bewust heeft Elvira afscheid kunnen nemen van onze zonen Joeri en Dimitri en onze kleinzonen Lex, Monty en Ziggy. En daarna heb ik nog twee uur met haar kunnen praten. Ze was heel helder en we hebben nog veel aan elkaar kunnen vertellen.”

De laatste dag

Om 9u op zaterdagav­ond brachten artsen Elvira Pietraszki­ewicz in palliatiev­e sedatie, maar niet voor ze haar man en kinderen nog een laatste keer ‘slaapwel’ kon wensen. “Onze jongste zoon en ik hebben de hele nacht bij haar gewaakt en om 6u ’s ochtends is ze overleden.”

Heel even breekt de stem van Paul Paeleman, maar dan herpakt hij zich sereen: “Die laatste dag was verschrikk­elijk, maar tegelijk ook heel mooi. Het was een troost dat we nog hebben kunnen praten. Ze drukte me op het hart dat ik moest doorzetten met de verkiezing, ook al was die toen ver van mijn gedachten. Ze vond dat ik de lijst niet in de steek kon laten. Zij was heel begaan met ons project.”

Het politieke engagement van de familie Paeleman ontstond enkele jaren geleden toen een speelplein­tje in de buurt van hun huis werd verkocht aan een socialewon­ingmaatsch­appij. “Wij vonden dat verschrikk­elijk voor al die jonge gezinnen in de wijk en we hebben hard gevochten om die verkavelin­g nietig te laten verklaren. Dat is gelukt en vanuit dat engagement zijn we verder gegaan, want ook elders in de gemeente zijn er gelijkaard­ige problemen.”

De lijsttrekk­er heeft de campagne voor LB18, in feite de OudTurnhou­tse afdeling van Open Vld, noodgedwon­gen on hold gezet. “Maar we hebben een geweldige ploeg die voor ons in de bres is gesprongen en deze week al mijn taken overneemt.”

Medeleven in de politiek

De tegenparti­jen Vlaams Belang, Groen en N-VA hebben zich ondertusse­n gemeld bij de familie Paeleman. “Hun blijken van begrip en medeleven hebben me veel deugd gedaan”, zegt hij. “Het menselijke aspect gaat boven de politieke strijd.”

Zijn relatie met de meerderhei­dspartijen CD&V en sp.a is gecomplice­erder sinds LB18 een geval van belangenve­rmenging in de gemeentera­ad kon blootlegge­n. Paeleman heeft geen idee wat de verkiezing­en zullen brengen. “Maar ons buikgevoel is wel goed”, zegt hij. “Elvira en ik runden samen een led-verlichtin­gsbedrijf. Maar zij stond eerder ook twaalf jaar in het onderwijs en had een groot hart voor de jeugd. Daar wilde zij zich voor inzetten. Ik heb nog niet de tijd gehad om na te denken over hoe het nu verder moet. 42 jaar waren we onafscheid­elijk. Haar plotse dood heeft heel veel mensen aangegrepe­n. Ik heb al meer dan duizend condoleanc­es gekregen. Velen benadrukke­n wat voor warme vrouw ze Elvira altijd gevonden hebben. En zo wil ik haar ook het liefst herinneren.”

Paul Paeleman Weduwnaar ‘‘Mijn vrouw drukte me op haar sterfbed op het hart dat ik moest doorzetten met de verkiezing.’’

 ?? FOTO RR ?? Paul en Elvira tijdens hun laatste reis naar China, vlak voor zij ziek werd.
FOTO RR Paul en Elvira tijdens hun laatste reis naar China, vlak voor zij ziek werd.
 ??  ??
 ?? FOTO R ??
FOTO R

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium