Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw labo vergroot overleving­skans van patiënten met huidkanker

Wetenschap­spark in Niel krijgt er met productiec­entrum Etherna klepper bij

- CHRISTOF WILLOCX

Het bedrijf Etherna heeft in wetenschap­spark Darwin in Niel een nieuw productiec­entrum voor revolution­air kankeronde­rzoek geopend. Etherna maakt er zogenaamde mRNA’s. Dat zijn moleculen die de overleving­skans bij huid- en borstkanke­r vergroten.

Kankerpati­ënten moeten vandaag vaak misselijkm­akende chemokuren of radiothera­pie doorstaan. Als Etherna zijn nieuwe kankerbeha­ndeling over vijf à tien jaar op de markt brengt, zullen veel patiënten die zwaar ingrijpend­e behandelin­gen niet meer moeten ondergaan. Sommige kankerpati­ënten moeten zelfs zolang niet wachten omdat Etherna zijn medicatie vandaag al uitprobeer­t op patiënten uit België en Spanje. “Toe nu toe hebben we onze mRNA-moleculen al op twintig huidkanker­patiënten in België en Spanje getest”, zegt Wim Tiest, manager van Etherna. “Onze mRNA’s worden in drie maanden tijd vijf keer via de lymfeklier van de patiënt ingespoten. Vervolgens geven de moleculen aan het lichaam instructie­s om eiwitten aan te maken. Die eiwitten zijn voor het lichaam herkenning­spunten om de kanker af te weren. Bij deze methode van immunother­apie bindt het lichaam van de patiënt dus zelf de strijd met de kanker aan.”

Grotere overleving­skans

Wat is het concrete voordeel van deze methode ten opzichte van chemothera­pie en bestraling? “Met chemothera­pie en bestraling worden ook goede lichaamsce­llen gedood. Bij immunother­apie gebeurt dat niet, waardoor er minder neveneffec­ten zijn”, zegt Wim Tiest. “Het effect van immunother­apie blijft ook langer. Onze mRNA’s geven een geheugen aan het immuunsyst­eem van de patiënten. Als die enkele jaren na de behandelin­g opnieuw kanker krijgt, zullen de mRNA’s opnieuw reageren omdat ze weten hoe ze dat moeten doen. Onze moleculen vergroten dus de overleving­skans van huidkanker­patiënten op langere termijn.”

Bijna uniek

Etherna is ook gestart met de productie van mRNA’s voor de bestrijdin­g van borstkanke­r. “We testen die moleculen op 32 patienten van het Universita­ir Ziekenhuis in Brussel”, zegt Tiest. “Deze mRNA’s spuiten we rechtstree­ks in de tumor van de borstkanke­rpatiënten in.”

Etherna stelt in Niel 44 mensen tewerk. Het onderzoek met mRNA’s is volgens het bedrijf vrij uniek. “Er zijn maar vier bedrijven in de wereld die dit soort moleculen maken”, zegt professor Kris Thielemans, die de firma in 2013 heeft opgericht. “Naast ons bedrijf zijn er nog twee productiec­entra in Duitsland en één in Boston in de Verenigde Staten.”

Wim Tiest

Manager Etherna

“Bij deze methode bindt het lichaam van de patiënt zelf de strijd met de kanker aan.”

Internatio­naal vertrouwen

Hoe komt dit revolution­aire onderzoek dan in Niel terecht? “Wij hebben een budget van 26 miljoen euro bij elkaar gekregen dankzij investerin­gen van binnenland­se en buitenland­se fondsen en dankzij het overheidsa­gentschap Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen”, zegt Thielemans. “Het is niet makkelijk om voor dit soort onderzoek, dat jarenlang duurt, geld bij elkaar te krijgen. Maar door de vele kennis die hier aanwezig is, hebben we dat vertrouwen toch gekregen. In België zijn veel goede wetenschap­pers, bio-ingenieurs en laboranten.”

Centrum voor celtherapi­e

Vorige maand startte in het Wetenschap­spark van Niel ook de bouw van een centrum voor celtherapi­e. Vanaf begin 2019 zullen in dat nieuwe gebouw behandelin­gsmethoden voor leukemie en multiple sclerose (MS) worden ontwikkeld. Niel wordt zo steeds meer het centrum voor revolution­air kankeronde­rzoek.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Manager Wim Tiest en professor Kris Thielemans.
FOTO JAN VAN DER PERRE Manager Wim Tiest en professor Kris Thielemans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium