Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordaant­al passagiers in Deurne, en toch minder volk

Faillissem­ent VLM Airlines dreigt jaarcijfer­s Antwerp Airport te verbrodden

-

De luchthaven van Deurne kreeg afgelopen maand 9,5% minder passagiers over de vloer dan in september vorig jaar. “Toch hebben we ons beste kwartaal ooit achter de rug”, zegt algemeen directeur Marcel Buelens.

Het faillissem­ent van luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines doet de luchthaven van Deurne pijn. Tot nog toe had Antwerp Airport elke maand van dit jaar meer passagiers dan twaalf maanden eerder. Maar in september is dat aantal gekeerd. Er waren 25.108 passagiers. Dat is 9,5% minder dan in september vorig jaar. “Die daling valt heel goed mee”, zegt Marcel Buelens. “VLM Airlines was goed voor 47% van de stoelen van al onze commerciël­e vluchten. Dat onze daling onder de 10% blijft, is dus een goede zaak.”

Verzet

De stoelen op de vliegtuige­n van VLM waren wel grotendeel­s leeg. Daarom is de maatschapp­ij failliet gegaan. “Maar ik ben in onderhande­ling met andere maatschapp­ijen die de routes naar Londen en Zürich willen overnemen. Dat zal wel pas ten vroegste vanaf april zijn”, aldus Buelens.

De directeur benadrukt ook dat de luchthaven het goed doet. “We hebben nog nooit zo veel passagiers gehad als in het derde kwartaal van 2018.”

In het derde kwartaal van dit jaar haalde Antwerp Airport bijvoorbee­ld 12% meer passagiers dan vorig jaar. Maar het verzet tegen de luchthaven groeit. Het burgerplat­form Vliegerple­in, dat de luchthaven weg wil, hield afgelopen vrijdag in De Theatergar­age in Borgerhout een debat over de toekomst van de luchthaven. Daar kwamen meer dan honderd mensen op af. “Wij vinden dat de site van de luchthaven het best kan worden omgevormd tot een groene ruimte, een plaats voor start-ups of een ruimte waar burgers evenemente­n kunnen organisere­n”, zegt Bert Leemans, perscoördi­nator van Vliegerple­in. “De luchthaven moet verdwijnen omdat de Vlaamse regering jaarlijks zo’n 4 miljoen euro aan subsidies in een structuree­l verlieslat­end bedrijf stopt. Er kunnen veel betere dingen met ons belastingg­eld worden gedaan.”

 ?? FOTO BELGA ?? De luchthaven van Deurne kende een geweldig kwartaal.
FOTO BELGA De luchthaven van Deurne kende een geweldig kwartaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium