Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gamen is meer dan op wat knopjes duwen”

Philippe en Lau richten e-sportsteam Obsidian Thieves op

- JAN STASSIJNS

Antwerpen heeft er een nieuw e-sportsteam bij. Philippe Verhaeren (27) uit Mortsel en Lau Dattoli (26) uit Wilrijk hebben Obsidian Thieves opgericht. En ze tonen ambitie. “Binnen vijf jaar willen we er staan, profession­eel, als officieel team”, zegt het duo.

Videogames zijn populairde­r dan ooit en winnen nog elk jaar aan popularite­it. Niet enkel bij wijze van ontspannin­g, casual gamen zoals dat dan heet, maar ook het competitie­ve luik is de laatste jaren waanzinnig gegroeid. Om een voorbeeld te geven: het wereldkamp­ioenschap

League of Legends (LoL), een van de populairst­e videogames ter wereld (zie kader), is volop aan de gang. Vorig jaar was er meer dan vier miljoen euro te verdienen en volgden wereldwijd 57 miljoen mensen de finale.

Om maar te zeggen, e-sporten – het gamen in wedstrijdv­erband – hoeven niet onder te doen voor de traditione­le sporten. Teams hebben sponsors nodig, spelers worden gecoacht en moeten uren investeren in het spel om op niveau te kunnen presteren.

Op WK-niveau staan Philippe Verhaeren (27) uit Mortsel en

Lau Dattoli (26) uit Wilrijk nog lang niet. Maar hun team Obsidian Thieves toont wel veel ambitie. “We beseffen goed genoeg dat het erg moeilijk wordt om van onze hobby ons beroep te maken. We zien het dan ook op lange termijn. Binnen vijf jaar willen we er echt staan, profession­eel, als officieel team. We moeten ons eerst bewij-

zen in de Benelux, dan Europees en dan pas kunnen we kijken naar de internatio­nale kwalificat­iewedstrij­den”, zegt Verhaeren. Philippe heeft al ervaring in League of Legends. Hij behoorde met zijn vorige team tot de top van de Benelux. Bij Obsidian Thieves neemt hij de rol van manager op zich. “Ik ken het wereldje, dus wil ik onze teamleden daar wegwijs in maken”, zegt hij. “Met ons team horen we vandaag zeker bij de zestien beste teams in de Benelux, maar we hebben ook nog veel werk. Je kan dat met voetbal vergelijke­n. Je moet blijven investeren in de spelers en het team. Je kan een voetballer leren dribbelen, maar als hij niet weet wanneer hij moet passen, maak je weinig kans om te scoren. Het is een proces waar we dagelijks mee bezig zijn. En dat moet ook, wil je een reputatie opbouwen en sponsors aantrekken. We investeren ook eigen middelen, maar die vlieger blijft niet vliegen.”

Obsidian Thieves telt ook andere teams, zoals voor CS:GO, FIFA,

Rocket League en Heartstone. “Wesley Vandesteen, alias Nekomage, speelt dit weekend bijvoorbee­ld op Gameforce (de grootste gaming conventie van België in Mechelen, red.) het kampioensc­hap Heartstone.”

Philippe en Lau willen zich met Obsidian Thieves niet beperken tot enkele games. “We willen vooral ook een community uitbouwen”, zegt Lau. “Zo gaan we als team geregeld naar LAN-parties (bijeenkoms­t van gamers die het tegen elkaar opnemen in verschille­nde videogames, red.) Op de vorige LAN waren we met 52, maar in totaal zijn we al met een tachtigtal. Het is een leuke bende en ze komen van overal, Van Antwerpen of Limburg tot Finland.”

“De gaming community is een erg mooie gemeenscha­p”, gaat Lau verder. “Maar er wordt nog steeds op neergekeke­n. Ook daar willen we veranderin­g in brengen. Gaming als sport, het is voor veel mensen nog een raar fenomeen. Maar het is veel meer dan op wat knopjes duwen. Er komt veel tactiek aan te pas, je moet snel reageren... We gaan er in ieder geval niet mee stoppen.”

 ?? FOTO RR ?? Obsidian Thieves aan het werk op Frag-o-Matic, de grootste LAN-party van het land.
FOTO RR Obsidian Thieves aan het werk op Frag-o-Matic, de grootste LAN-party van het land.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Philippe Verhaeren (27) uit Mortsel en Lau Dattoli (26) uit Wilrijk hebben Obsidian Thieves opgericht. Ze gamen in wedstrijdv­erband.
FOTO JAN VAN DER PERRE Philippe Verhaeren (27) uit Mortsel en Lau Dattoli (26) uit Wilrijk hebben Obsidian Thieves opgericht. Ze gamen in wedstrijdv­erband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium