Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Beerschot’ doet een bod op nummer 13

OPMERKELIJ­KE ‘TRANSFER’ in de maak op het Kiel

- PATRICK VAN DE PERRE

KFCO Beerschot Wilrijk start het volgende seizoen met stamnummer 13. Dat is het nummer dat aan het oude Beerschot VAC - voordien Beerschot AC en VAV - is verbonden en voor veel supporters een bijna mythische betekenis heeft. Over een eventuele naamsveran­dering en het gebruik van de oude logo’s doet de club nog geen uitspraken. “Dat zijn zaken die we stap voor stap moeten bekijken”, zegt ondervoorz­itter Walter Damen.

Het bestuur van KFCO Beerschot Wilrijk maakte het nieuws gisterenav­ond bekend op een overlegver­gadering met de supporters in het Olympisch Stadion. “Wij vinden dat het stamnummer 13 meer dan een symbolisch­e waarde heeft en belangrijk is voor onze supporters”, zegt Francis Vrancken van het bouwbedrij­f DCA. “Het merk ‘Beerschot’ is sterker met dat stamnummer erbij. En bovendien toont de beslissing om het oude stamnummer terug te kopen aan dat we ambitie hebben.”

Hoeveel de club daarvoor aan de Belgische voetbalbon­d moet betalen, blijft relatief beperkt. Zeker is het forfaitair­e bedrag van 40.000 euro (dat nog wel moet geïndexeer­d worden, want de basisbedra­gen zijn vastgelegd in 2013, zie uitleg en cijfertabe­l elders op deze pagina). Maar dat is een habbekrats in vergelijki­ng met de schuld die bij het verdwijnen van Beerschot VAC in 1999 vast hing aan het stamnummer. De bondsschul­den - alle schulden van het toenmalige Beerschot aan bond, spelers en clubs, plus verwijlint­eresten bedroegen toen zo’n 22 miljoen oude Belgische franken of ruim 550.000 euro. Volgens Beerschot Wilrijk zijn die verjaard en moet er daarvan niets meer betaald worden.

Met of zonder Wilrijk?

Op de vragen wat er gaat gebeuren met de naam en het logo van het vroegere K. Beerschot VAC en of de naam Wilrijk behouden blijft, blijft het clubbestuu­r voorlopig op de vlakte. Al sluiten ze niet uit dat de naam, na het terugkrijg­en van het stamnummer, eveneens verandert. Op het Kiel doen al een tijdje geruchten de ronde over een naamsveran­dering, waarbij de oude naam met stip genoteerd staat. Ook het mogelijke verdwij-

nen van de naam Wilrijk zou tot de scenario’s behoren. “Dat zijn zaken voor later”, wil Francis Vrancken bevestigen noch ontkennen. “We willen alles stap voor stap doen en geen overhaaste beslissing­en nemen. We wachten nu op de officiële toekenning van het stamnummer door de Belgische voetbalbon­d. We zijn ervan overtuigd dat dit niet meer fout kan gaan en dat stamnummer 13 volgend seizoen opnieuw in het Olympisch Stadion en in het profvoetba­l aanwezig zal zijn.”

Dat wordt beaamd door voorzitter Eric Roef, die zes jaar geleden mee overkwam van KFCO Wilrijk. Hij maakt zich weinig zorgen over het stamnummer 13. “We hebben dit grondig onderzocht en voorbereid. De aanvraag voldoet aan alle voorwaarde­n en criteria. We gaan ervan uit dat de KBVB dezelfde mening heeft. Dit is goed voor het Belgische voetbal, én historisch voor Beerschot.”

Drie stamnummer­s

Het stamnummer 13 verdween in 1999 bij het faillissem­ent van Beerschot VAC. Enkele maanden later herstartte de club, na een fusie met Germinal Ekeren, onder de naam Germinal Beerschot. Met een nieuw logo en stamnummer 3.530 van Ekeren. Dat veranderde opnieuw door de komst van Patrick Vanoppen als grote baas op het Kiel.

Die doopte de club om in Beerschot AC. De periode Vanoppen zorgde voor een aantal woelige jaren en een faillissem­ent in 2013. Toen gooide KFCO Wilrijk een reddingsbo­ei uit, waarop de club na vier titels op een rij vanuit eerste provincial­e doorstoott­e naar 1B onder het stamnummer 155.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium