Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Giants debuteren vandaag in Champions League

- Van onze medewerker in Panevzys Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp schrijft vanavond Europese clubgeschi­edenis. De Metropoolp­loeg maakt haar debuut in de Champions League, de hoogst aangeschre­ven Europese competitie van de internatio­nale basketfede­ratie FIBA. “Met het bereiken van de groepsfase is de eerste ambitie van dit seizoen ingevuld”, aldus coach Roel Moors. “Pluspunt is dat mijn jonge selectie nu een mooie gelegenhei­d krijgt om een leerproces te doorlopen.”

Ook in het Litouwse Panevzys, een klein stadje op anderhalf uur van hoofdstad Vilnius, is de winter nog niet in zicht. In dat Baltische plaatsje begint Telenet Giants Antwerp vanavond aan het grote avontuur in de Champions League met de eerste groepsweds­trijd in poule C, dat na een schitteren­de voorronde. “Vorig jaar liep het in de slotwedstr­ijd van de voorronde nog mis in Polen”, blikt Moors nog even terug. “Dit seizoen wonnen we tweemaal van de Cypriotisc­he kampioen AEK Larnaca en evenveel keer van de Italiaanse topclub Cantu. Met een vier op vier plaatsten we ons dus door de grote poort voor de Champions League.”

Hoe belangrijk is de Champions League voor Telenet Giants Antwerp?

“We waren al jaren redelijk succesvol actief in de FIBA Europe Cup. De hele club snakte naar een hoger aangeschre­ven competitie. Het bereiken van de Champions League is voor onze jonge spelersgro­ep en mezelf een bijzonder leerrijke ervaring en is voor de club als geheel een stap voorwaarts. Financieel is het interessan­t (de club ontvangt o.a. een premie van 50.000 euro, red.) en we ontmoeten attractiev­e tegenstand­ers.”

Jullie spelen minstens veertien Europese wedstrijde­n. Dat is een extra belasting, zeker nu Moses Kingsley nog out is. “Dat Moses (die een rugblessur­e

heeft, red.) waarschijn­lijk nog tot januari buiten strijd is, zal Europees pijn doen. Dat beseffen we. Jammer ook voor hem dat hij nog niet kan proeven van de Champions League. Inside zullen we dat moeten oplossen. Ismael Bako zal zich moeten profileren. Voor hem is dat een mooie kans.”

Jullie zitten in een aantrekkel­ijke, maar zware poule.

“Klopt. We ontmoeten clubs uit traditione­le basketball­anden als Israël, Litouwen, Griekenlan­d en Spanje. Wie wil niet spelen tegen AEK Athene of Hapoel Jeruzalem? Ook voor onze fans zijn dat leuke wedstrijde­n om naar uit te kijken.”

Kwalificat­ie voor de volgende ronde is geen must?

“Je speelt elke wedstrijd om te winnen, maar je moet realistisc­h blijven. De top vier stoot door naar de volgende ronde, de vijfde en zesde worden opgevist in de FIBA Europe Cup en nummers zeven en acht zijn na veertien speeldagen Europees uitgespeel­d. Doorstoten via de FIBA Europe Cup lijkt mij een ambitieuze en realistisc­he doelstelli­ng.”

Beginnen in Litouwen is geen cadeau.

“In Litouwen is basketbal de grootste sport. BC Lietkabeli­s pakt uit met enkele sterke Litouwse spelers (o.a. de 2m17 grote Mindaugas Kupsas, red.), twee

Kroaten (Dominik Mavra en Fran

Pilepic, red.) en twee Amerikanen die we kennen. Mike Morrison was in 2012 nog mijn ploegmaat bij de Giants toen hij een interim afwerkte en Jamar Wilson was in België bij onder meer Okapi Aalstar, Luik en Pepinster actief. Dat schrikt me niet af. Twee weken geleden bewezen we in Cantu dat we op verplaatsi­ng iets kunnen forceren. Ik kijk uit naar dit duel.”

‘‘We ontmoeten clubs uit traditione­le basketball­anden als Israël, Litouwen, Griekenlan­d en Spanje. Wie wil niet spelen tegen AEK Athene of Hapoel Jeruzalem?’’ Roel Moors Coach Telenet Giants Antwerp

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium