Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lefevere vindt nodige miljoenen: Quick.Step - Floors wordt Deceuninck - Quick.Step

“Of het belangrijk is dat het West-Vlamingen zijn? Patrick Lefevere trots dat Deceuninck zich zelf meldde als nieuwe hoofdspons­or

- HUGO COOREVITS

Deceuninck uit Gits-Hooglede is vanaf 1 januari de nieuwe hoofdspons­or van de WorldTourp­loeg van Patrick Lefevere. De marktleide­r in hoogwaardi­ge kunststofr­amen tekende gisteren een meerjarig contract dat de WestVlaams­e ploegmanag­er toelaat minstens de volgende drie jaar op hetzelfde budgettair­e niveau te koersen. Wat de inbreng van het beursgenot­eerde bedrijf exact is, vertelde Lefevere niet. Maar het lijkt erop dat hij rond de achttien miljoen euro heeft verzameld.

Maanden was je op zoek naar een nieuwe hoofdspons­or. Hoe kwam je met Deceuninck in contact?

“De geschieden­is herhaalt zich. Quick.Step heeft me twintig jaar geleden zelf opgebeld. Met Lidl ging het net zo. Net als eerder de Tsjechisch­e geldschiet­er Bakala meldde Deceuninck zich zelf. Je ziet dat je soms niet ver moet zoeken. (grijnst) Ik vond mijn nieuwe hoofdspons­or aan de andere kant van de stad. CEO Francis Van Eeckhout kende ik persoonlij­k niet. Marketing manager Jérôme De Bruycker belde me nog geen maand geleden op het juiste moment op. In het andere geval ging plan B in werking en had ik gebeld:

Houston, I have a problem… Ik heb al heel mijn leven rekening gehouden met the best case, middle case and the worst case. Gelukkig genoeg is het opnieuw the best case geworden.” De toekomst van de ploeg is voor enkele jaren veilig. Ga je nu met pensioen? “Waarom spreken jullie altijd daarover? Het is niet het moment

om te stoppen. Deceuninck stapt niet in voor twee jaar, die mensen weten dat je dan beter je geld in de Leie gooit. En ik voel dat de partners die meestappen in dit verhaal me graag als een soort zekerheid aan boord houden. Dat kan ik – zolang mijn gezondheid het toelaat – beloven. Op termijn moet ik iets uitdoktere­n zodat twee à drie mensen mijn job kunnen overnemen en ik de supervisie doe.”

Was de zoektocht naar een nieuwe hoofdspons­or de moeilijkst­e bevalling ooit?

“Zeker weten. Het streelt mijn ijdelheid dat ik er opnieuw in geslaagd ben een nieuwe hoofdspons­or te vinden, maar het is nooit genoeg voor mij. Ik wil altijd meer en meer.”

Hoezo?

“Ik heb bij momenten getwijfeld. Ik heb misschien iets te lang gewacht om de buitenwere­ld te laten weten dat het team niet voor eeuwig en een dag alleen maar verbonden was met Quick.Step als hoofdspons­or. Ik ben niet snel jaloers, maar als je ziet dat Jumbo tekent voor zes jaar, dat er ploegen zijn die meerjarige contracten tekenen… Dit is een nieuw hoofdstuk. Ik denk dat we nu kunnen voortbreie­n op het succes. De volgende drie jaar heb ik budgettair in principe geen zorgen.”

Nieuw is wel dat de inbreng van Bakala volledig wegvalt.

“Initieel was het plan dat hij vier jaar zou geld inbrengen, maar uiteindeli­jk is het zes jaar geworden. Daar ben ik hem dankbaar voor. Hij is wel nog altijd hoofdaande­elhouder van de ploeg. Hij heeft 70 procent van de aandelen. Als hij morgen zegt dat hij de ploeg heeft verkocht, is dat zo. Hij staat garant voor de bankwaarbo­rg, en daar moet je wel een aantal miljoenen voor blokkeren.”

Vorige week nog was er sprake van dat Gaviria zou weggaan? Verandert dat nu met Deceuninck aan boord?

“Een renner die zot gemaakt wordt met bepaalde bedragen, hoeft voor mij niet te blijven. Een coureur tegen zijn zin heb ik niet nodig, maar ik praat nog met hem. Als het aan mij ligt, gaat Enric Mas, die nog een contract heeft, niet weg. Narvaez vertrekt naar Sky. Al staat het geld nog niet op mijn rekening. Ik heb wel Niki Terpstra laten gaan toen ik nog geen uitzicht had op Deceuninck. Dat is jammer, maar hij had een heel mooi voorstel van Direct Energie. Het is een pijnlijk afscheid voor ons beiden.”

Op hoeveel coureurs mik je voor Deceuninck - Quick.Step?

“We moeten er 23 hebben.”

Als bij toeval rijden jullie de komende seizoenen opnieuw in het blauw.

“Ik ben blij dat Deceuninck ook blauw en wit als kleuren heeft. We zijn heel herkenbaar met dat donkerblau­w en dat gele logo van Lidl.”

Is het belangrijk voor jou dat het een West-Vlaamse sponsor is?

“Het is misschien grof wat ik zeg, maar geld stinkt niet. Vanwaar het komt, is niet belangrijk. Als er morgen nog iemand als Bakala aan de deur klopt, zonder ergens op de trui te staan, dan is hij welkom. Hij heeft heel veel geld betaald zonder return te vragen. Het was ook Bakala die zei dat mijn team voor altijd blauw moest zijn.”

‘‘Ik heb misschien iets te lang gewacht om de buitenwere­ld te laten weten dat het team niet voor eeuwig en een dag alleen maar verbonden was met Quick.Step als hoofdspons­or.’’ Patrick Lefevere “Op termijn moet ik iets uitdoktere­n zodat twee à drie mensen mijn job kunnen overnemen en ik de supervisie doe.” Patrick Lefevere

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck, luistert met belangstel­ling naar de uitleg van Patrick Lefevere.
FOTO PHOTO NEWS Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck, luistert met belangstel­ling naar de uitleg van Patrick Lefevere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium