Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De comeback kids van Deurne-Noord

- GERT GYSEN

Op achterstan­d komen? Geen probleem voor het Antwerp van dit seizoen. In Eupen zette het zaterdag een 1-0-achterstan­d in de tweede helft nog recht met goals van Refaelov en Rodrigues. “We weten nu dat een achterstan­d geen drama hoeft te zijn.”

“Bij de rust had ik er geen goed oog in.” Het was materiaalm­an Raymond De Witte die het na de wedstrijd zei. Maar er is dit seizoen iets veranderd bij de Great Old. De ploeg kan tegenwoord­ig ook nog punten pakken in een wedstrijd waarin ze op achterstan­d komt. Tegen Eupen werd er gewonnen na een 1-0-ruststand in het voordeel van de thuisploeg. Tegen Club Brugge en Anderlecht boog het een 1-0-achterstan­d nog om in een 1-1gelijkspe­l en tegen AA Gent kwam Antwerp zelfs tot twee keer toe terug van een achterstan­d. Slechts één keer bleek een achterstan­d dit seizoen fataal: op het veld van SintTruide­n (2-0-verlies). Maar in tachtig procent van de gevallen kwam Antwerp nog terug nadat de tegenstand­er het eerste doelpunt uit de wedstrijd had gescoord.

Dat is een immens verschil met vorig seizoen. Toen kwam Antwerp in veertig competitie­duels zeventien keer op achterstan­d en kon het slechts zes keer nog punten pakken. In 35 procent van de gevallen dus. De verklaring daarvoor moeten we niet al te ver zoeken. Antwerp had vorig seizoen weinig voetballen­d vermogen. Als het zelf eerst op voorsprong kwam, was het moeilijk om Antwerp nog te kloppen. Maar eens op achterstan­d had de ploeg geen wapens meer om de boel om te keren. Dat is nu anders. “We hebben meer aanvallend­e kwaliteite­n”, zegt Dino Arslanagic. “Met Lior, Ivo, Geoff… Er zijn meer artiesten, betere voetballer­s en dus meer opties op aanvallend vlak. We voelen ons sterker als ploeg. Daardoor is het makkelijke­r om terug te keren. Misschien heeft de groep ook gewoon meer maturiteit. De jongeren hebben een jaar extra op het hoogste niveau in hun benen. Ook dat maakt een verschil.”

Laszlo Bölöni vindt dat we het huidige Antwerp niet met dat van vorig seizoen kunnen vergelijke­n. “De ploeg is zo sterk geëvolueer­d… Vorig seizoen was verdedigen onze eerste en soms enige kwaliteit. Maar nu is dat anders.” Dus is het volgens Bölöni niet onlogisch dat je ook eens vaker terugkeert na een achterstan­d. “Met ons publiek worden we verplicht om onze schouders niet te laten zakken. Zij bepalen een beetje onze stijl van spelen. Zij geven niet af, wij ook niet.”

De mentale factor mag bij zo’n terugkeer na een achterstan­d niet onderschat worden. “Als je dat een paar keer hebt gedaan, dan voel je bij een volgende achterstan­d: ‘het is nog

niet gedaan’. Heel de groep weet dat nu”, zegt Jelle Van Damme. “We zijn niet meer het Antwerp van vorig seizoen. We zijn een grotere club en een betere ploeg geworden.”

Weten dat het kan, het is ook volgens Sinan Bolat een belangrijk­e factor. “Tegen Gent twee keer op achterstan­d, maar we weten dan in ons achterhoof­d dat we het karakter en de kwaliteite­n hebben om terug te komen. Dat was nu niet anders.”

Dus Witte, volgende keer bij een 1-0-achterstan­d hoef je niet te wanhopen.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium