Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goffin zal ons nog allemaal verrassen”

Coach Thierry Van Cleemput wil gedwongen rustpauze gebruiken om 2019 beter voor te bereiden

- MARC VERMEIREN

“Ik zeg dit met de glimlach en niet met arrogantie, maar ik droom van een grandslamf­inale.” Thierry Van Cleemput coach David Goffin

Reculer pour mieux sauter. Twee stappen achteruit zetten om vervolgens verder te springen. Zo bekijkt coach Thierry Van Cleemput de gedwongen blessurebr­eak van zijn poulain David Goffin. ’s Lands beste tennisser ooit zette met een elleboogle­tsel een punt achter zijn seizoen. Deze gedwongen rust zou hem fysiek en mentaal op scherp moeten zetten voor 2019. “David kan nog beter worden”, meent Van Cleemput.

In het ideale scenario zet begin november een echografie het licht op groen om de tennistrai­ning te hernemen, hoopt Van Cleemput. “Voor het eerst sinds vele jaren kunnen we een nieuw seizoen rustig opbouwen. David reageerde, zoals steeds, sereen op zijn blessure. Hij beseft dat deze break op langere termijn heilzaam kan zijn.”

Slijtage

Dit jaar bereikte Goffin nooit het niveau waarmee hij eind 2017 – speelde toen iemand beter dan hij? – verbaasde op de Masters en in de Davis Cup. Een oogblessur­e hinderde zijn lente, een elleboogbl­essure zijn najaar. “Door zijn tengere postuur moet David altijd 101 procent fit zijn om te presteren.”

En halfweg het seizoen vertoonde hij ook sporen van mentale slijtage. Na zijn uitschakel­ing tegen een Italiaanse meeloper op Roland Garros sprak de 27-jarige Luikenaar zelfs over un manque

de jus, een gebrek aan strijdlust. “Onderschat niet hoe die oogblessur­e woog op zijn gemoed en zelfvertro­uwen. Bovendien moest David moeten wennen aan de verwachtin­gen. Na zijn fantastisc­he prestaties van 2017 zagen sommigen hem als favoriet voor de Australian Open. Maar het klopt, er waren wedstrijde­n waarin zijn mentale prestatie onder de verwachtin­gen bleef.”

Exotisch

Kan Goffin – weldra 28 jaar – ooit nog hoger reiken dan de zevende plek waarop hij 2017 afsloot? “Mathematis­ch kan dat, afhankelij­k van de resultaten van zijn concurrent­en. David kan alleszins nog verbeteren. Maar op dit moment is die top vijf niet realistisc­h. Bovendien kijk ik liever naar de resultaten op de grote toernooien. Ik zeg dit met de glimlach en niet met arrogantie, maar ik droom van een grandslamf­inale. Geloof me, hij zal ons nog verrassen met zijn resultaten.”

Herbeginne­n doet de Sportman van het Jaar begin januari 2019 in Doha, alvorens naar Australië af te reizen. Of hij in februari met België naar Brazilië trekt voor de Davis Cup is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? Coach Thierry Van Cleemput staat pal achter David Goffin. “David kan nog beter worden.”
FOTO BELGA Coach Thierry Van Cleemput staat pal achter David Goffin. “David kan nog beter worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium