Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen fietsostra­de naast spoorweg maar langs jaagpad aan de Schelde

Gemeente kan rekenen op medewerkin­g bedrijven langs waterkant om conflictvr­ij fietspad te realiseren

-

Na veel zoeken en onderhande­len is een doorbraak bereikt rond het tracé van de fietsostra­de F13 Antwerpen-Boom, op het grondgebie­d van Hemiksem. Het fietspad komt niet langs de spoorweg te liggen, maar langs het jaagpad aan de Schelde.

De fietsostra­de AntwerpenB­oom is al deels gerealisee­rd en loopt voor een groot deel langs de spoorlijne­n. In Hemiksem zal dat niet het geval zijn. “Het uittekenen van het tracé op ons grondgebie­d heeft langer aangesleep­t om de eenvoudige reden dat we geconfront­eerd werden met een specifieke problemati­ek. Oorspronke­lijk wou men ook hier de fietsostra­de te laten doorlopen langs het spoor, maar we kwamen steeds weer uit op een aantal conflicten. Enerzijds hebben we hier in Hemiksem veel spoorwegov­ergangen. Té veel om te omzeilen. Anderzijds is het historisch zo gegroeid dat hier te dicht tegen de spoorweg is gebouwd. Dat zou betekenen dat er veel onteigenin­gen nodig zouden zijn”, verduideli­jkt schepen van Mobiliteit en Ruimtelijk­e Ontwikkeli­ng Jenne Meyvis (Groen).

“Dat heeft ertoe geleid dat we begonnen te denken aan de rivieren en we zijn verheugd dat ook de provincie mee in deze piste stapte. Het tracé biedt het voordeel dat het onmiddelli­jk aansluitin­g geeft op de waterbus richting Antwerpen en in een vrijliggen­de bedding van 4 meter breed kan worden gerealisee­rd in een groene zone”, zegt de schepen.

Sint-Bernardusr­oute

Aan de kant van Schelle geeft de fietsostra­de aansluitin­g op de Vlietdijk, aan de grens met Hoboken vindt het tracé een verbinding met de Sint-Bernardusr­oute, die daar langs de spoorweg wordt gerealisee­rd. Om het traject langs de Scheldeoev­er te kunnen uittekenen, moest worden onderhande­ld met enkele bedrijven die er gevestigd zijn op de Philcosite. “We zijn blij dat we met hen een constructi­eve samenwerki­ng hebben kunnen opzetten. Om een vlotte doorgang te kunnen realiseren, zal de eigenaar van de site een aantal gebouwen slopen. Ook de bedrijven Siebens Spoorwegbo­uw en Van Os-Duracoat, die op de site gevestigd zijn, stelden zich bereidwill­ig op. Op die manier wordt daar ook het vracht- en fietsverke­er gescheiden en zegt Meyvis.

De schepen hoopt in de loop van 2019 al eerste delen van het traject te kunnen uitvoeren. “De provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid zullen dit project via het Fietsfonds met een subsidie van 100% ondersteun­en. Ik hoop dat andere gemeenten in de provincie Antwerpen hier tijdens de komende bestuurspe­riode ook gebruik zullen maken”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens (N-VA).

conflictvr­ij”,

Jenne Meyvis

Schepen van Mobiliteit

‘‘De fietsostra­de geeft op deze manier rechtstree­ks aansluitin­g op de waterbus.’’

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Schepen Jenne Meyvis, burgemeest­er Luc Bouckaert, gedeputeer­de Luk Lemmens en de bedrijfsle­iders staan op het punt waar de fietsostra­de in Hemiksem begint.
FOTO BART ROGGEMAN Schepen Jenne Meyvis, burgemeest­er Luc Bouckaert, gedeputeer­de Luk Lemmens en de bedrijfsle­iders staan op het punt waar de fietsostra­de in Hemiksem begint.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium