Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij begrijpen dat deze leegstand mensen op wachtlijst­en frustreert”

Volledig afgewerkte sociale woningen overwoeker­d door onkruid omdat toegangswe­g nog niet is aangelegd

-

Op de Merksemseb­aan in Wijnegem staan 24 nagelnieuw­e sociale huurwoning­en en veertig koopappart­ementen van De Ideale Woning te verloedere­n. Oorzaak is vertraging bij de Vlaamse Maatschapp­ij voor Sociaal Wonen, die de omgevingsw­erken moet doen.

De sociale huurwoning­en en sociale koopappart­ementen zijn al helemaal afgewerkt sinds februari/maart. Als je door de ramen gluurt, staan er keurig geïnstalle­erde keukens en badkamers, waar nog nooit een druppel uit de kraan is gekomen. Zelfs de tuintjes zijn al omheind. Aan de parkeergar­age brandt continu het rode stoplicht en ook aan alle deurbellen brandt een lampje. Het enige dat ontbreekt zijn de bewoners, en de toegangswe­gen. Kandidaat-bewoners zijn er genoeg, dat is het probleem niet, maar het schoentje wringt bij de omgevingsw­erken die noodzakeli­jk zijn om het betreden van de woningen veilig te maken.

“Wij begrijpen dat het moeilijk te vatten is in deze tijden van woonnood en lange wachtlijst­en dat deze sociale woningen al maandenlan­g afgewerkt leegstaan”, reageert directeur Gert Eyckmans van De Ideale Woning op onze vraag. “Ook voor ons is dit lastig, want we hebben de kandidaath­uurders en -kopers al lang geleden uitgenodig­d om te komen kijken, maar wij kunnen niets toewijzen zolang de omgevingsw­erken niet afgerond zijn.”

Omgevingsw­erken vertraagd

De Ideale Woning is bouwheer van het project, maar de omgevingsw­erken zijn in handen van de Vlaamse Maatschapp­ij voor Sociaal Wonen (VMSW), zoals gebruikeli­jk is bij dit soort grote projecten. “Om de omgevingsw­erken te laten aansluiten op de bouw, hebben wij contact gehouden met de VMSW om te laten weten wanneer het bouwprojec­t voltooid was”, zegt Eyckmans. “Maar blijkbaar is het moeilijk om alles af te stemmen op elkaar. Het laatste jaar zien wij meer en meer vertraging­en met omgevingsw­erken. Ook bij nieuwe sociale huisvestin­gsprojecte­n in Essen en anopen dere gemeenten maken wij momenteel hetzelfde mee.”

Gert Eyckmans begrijpt de frustratie­s bij de kandidaat-huurders en -kopers. “Sommigen hebben intussen al hun ander huurhuis opgezegd. Ook voor ons is dit lastig, want wij lopen als sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij heel wat maanden huurinkoms­ten mis.”

Intussen hebben onkruid en struiken vrijspel gekregen. Onder de elektricit­eitscabine is al een wilgenboom uitgeschot­en. Een

Gert Eyckmans

De Ideale Woning

“Ook voor ons is dit lastig. We kunnen niets toewijzen en lopen inkomsten mis.”

waterput is afgedekt met een ijzeren hek. De brievenbus­sen zitten verborgen in de jungle. In een stedelijke omgeving zouden de flats al gekraakt zijn.

Twee jaar geleden was er in Massenhove­n eenzelfde probleem met nieuwe huizen van De Zonnige Kempen. Ook toen was de reden de vertraging van de omgevingsw­erken door de VMSW. Of die coördinati­e niet beter kan?

“In onderling overleg met de aannemer was afgesproke­n dat de werken na het bouwverlof zouden starten”, zegt woordvoerd­er Tine Hendrickx van de VMSW. “Intussen is de aannemer inderdaad nog niet gestart. Wij hebben dan ook, samen met De Ideale Woning en het studiebure­au, al meermaals aangedrong­en bij de aannemer. Hij zou nu begin november starten. Wij zullen er dan ook over waken dat de werf dan effectief begint.”

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Het mooi bouwprojec­t van De Ideale Woning in Wijnegem is intussen overwoeker­d door onkruid.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Het mooi bouwprojec­t van De Ideale Woning in Wijnegem is intussen overwoeker­d door onkruid.
 ??  ?? Een wilgenboom drukt tegen de elektricit­eitscabine.
Een wilgenboom drukt tegen de elektricit­eitscabine.
 ??  ?? De geïnstalle­erde keukens wachten op gebruikers.
De geïnstalle­erde keukens wachten op gebruikers.
 ??  ?? Een Heras-hek ligt op een open waterput.
Een Heras-hek ligt op een open waterput.
 ??  ?? Het rode stoplicht brandt continu aan de parkeergar­age.
Het rode stoplicht brandt continu aan de parkeergar­age.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium