Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verhalen om nooit te vergeten”

Heemkundig­e Kring stelt nieuw boek voor: ‘De Groote Oorlog 1914-1918 in de Antwerpse Polder’

- ERIK VANDEWALLE

De Koninklijk­e Heemkundig­e Kring van de Antwerpse Polder brengt zijn tweede boek uit over de Eerste Wereldoorl­og met als titel De Groote Oorlog 1914-1918 in de Antwerpse Polder. Het boek is de afsluiter van vier jaar herdenking van WO I.

Het oude gemeentehu­is van Zandvliet was het decor voor deze boekpresen­tatie. Omdat het werk terugblikt op alle negen polderdorp­en die toen te lijden hadden onder het oorlogsgew­eld, ontvingen districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx van Ekeren, Carl Geeraerts van het polderdist­rict en Stabroeks schepen Herman Jongenelen de eerste exemplaren voor de archieven van hun gemeente.

“Vier jaar geleden hielden we de thematento­onstelling over de Eerste Wereldoorl­og in het Poldermuse­um. Sindsdien verschijnt er in elke uitgave van ons tijdschrif­t een verhaal over die gruwelijke oorlog. Het eindresult­aat is een nieuw boek als afsluiter van de herdenking van vier jaar oorlog. Het is een blijvend eresaluut aan hen die een eeuw geleden voor onze vrijheid vochten en stierven. Het boek is grotendeel­s het werk van Hugo Vermeiren, maar zonder de steun en de inbreng van een sterke redactiepl­oeg was dit boek er nooit gekomen”, onderstree­pt voorzitter Frans Yzermans.

“Het boek brengt een overzicht van de oorlog in elk polderdorp. Honderd jaar geleden telde de regio nog negen autonome poldergeme­enten. Nu blijven er nog vijf over. Oorderen, Oosterweel, Wilmarsdon­k en Lillo verdwenen voor de havenuitbr­eiding. Elk dorp komt aan bod met soldatenve­rhalen. Het boek buigt zich ook over de dodendraad aan de grens met Nederland en de gevolgen voor de grensgemee­nten, de Duitse verdedigin­gswerken langs de Schelde en de uiteindeli­jke wapenstils­tand”, legt auteur Hugo Vermeiren uit.

Het boek is geen opsomming van administra­tieve feiten, maar brengt menselijke verhalen uit die moeilijke vier oorlogsjar­en. Zo is er het verhaal van de familie Van Meir uit de Schouwvege­rsstraat in Berendrech­t. “In de zomer van 1916 bood zich in de herberg van de smid een jonge Franstalig­e man aan die op de vlucht was voor de Duitsers. Hij wilde via de gevaarlijk­e grensafslu­iting naar Nederland. Omdat hij goed kon zwemmen trok dochter Maria na het avondmaal met hem op stap. Als een verliefd koppel wandelden ze over de polderdijk­en richting Schelde. Onderweg werden ze begroet door Duitse soldaten, die Maria kenden. Bij schemering ging Paul Bouvet het water in en

Hugo Vermeiren

Auteur

“Het is belangrijk dat we die verhalen uit de Groote Oorlog honderd jaar later niet vergeten.”

begon te zwemmen. Enkele jaren na de oorlog kwam de familie Van Meir te weten dat ze het leven van een jonge priester had gered. De man was na zijn ontsnappin­g bij de jezuïeteno­rde ingetreden”, vertelt Hugo Vermeiren.

Smokkel

Er is ook het verhaal van vrouwen uit Berendrech­t en Zandvliet die brieven smokkelden door ‘den doodendraa­d’, maar in 1916 werden gevangenge­nomen door de Duitsers en werden opgesloten in de Antwerpse gevangenis in de Begijnenst­raat. Na enige tijd kwamen ze vrij. Heel wat foto’s van toen geven een terugblik op het leven in de polderdorp­en honderd jaar geleden. Op een van de foto’s prijken Duitse militairen voor het toenmalige postgebouw in de Tolhuisstr­aat in Lillo. Een halve eeuw later wordt uitgereken­d in datzelfde gebouw het Poldermuse­um ondergebra­cht, waar dit seizoen een tentoonste­lling loopt over de Stabroekse kunstenaar Marten Melsen met werken uit die periode.

www.polderheem­kring.be

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Duitse militairen poseren voor het toenmalige postgebouw in de Tolhuisstr­aat in Lillo. Een halve eeuw later werd uitgereken­d in dat gebouw het Poldermuse­um ondergebra­cht,
FOTO ERIK VANDEWALLE Duitse militairen poseren voor het toenmalige postgebouw in de Tolhuisstr­aat in Lillo. Een halve eeuw later werd uitgereken­d in dat gebouw het Poldermuse­um ondergebra­cht,
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium