Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een kleerkast vol statements

Donald Trump zegt het met Twitter, Melania met haar outfits

- SOFIE BUEKENHOUD­T

Michelle Obama probeerde met haar outfits jonge designers naam te geven, Melania Trump staat vooral zelf in de spotlights met haar controvers­iële stijl. Afgelopen weekend deed ze het weer, met twee opvallende keuzes op doorreis door Afrika. Het is niet de eerste keer dat Melania stunt met haar outfit. “Het is haar manier om te rebelleren tegen haar man”, vinden modekenner­s. Wat ze zelf ontkent.

De hoopvolle verklaring was dat ze het hoofddekse­l had gezien bij Meryl Streep, in de film Out of Africa.

Dat ze het gewoon hip vond voor haar eerste soloreis door Afrika. Maar de kritische kijkers waren hard voor Melania Trump nadat ze een negentiend­e-eeuwse tropenhelm had opgezet tijdens haar passage in Kenia. “Hét symbool voor koloniale onderdrukk­ing.”

En het werd erger: in Caïro ver-

scheen ze in een crèmekleur­ig broekpak, bijna precies dezelfde outfit als van de slechterik in Indiana Jones and the Raiders of the Lost

Ark, ook gesitueerd in Caïro. “Haar pakje lijkt ook op het kostuum van Michael Jackson in Smooth Criminal”, schreef iemand anders op Twitter. Wat mevrouw Trump ook droeg de afgelopen week, iedereen had er zijn mening over.

Maar haar meest recente outfits bewijzen dat het best kan dat ze er eentje is: een smooth criminal van de fashionsoo­rt. Een vrouw die met haar kleren statements uitdraagt. Het is immers niet de eerste keer dat de kleerkast van Melania wereldwijd wenkbrauwe­n doet fronsen. Eerder verscheen ze vlak na Trumps uitspraak “Grab them by the pussy” met een felroze pussy bow op een presidenti­eel debat. En ze bezocht een opvangkamp voor migrantenk­inderen met op haar rug de boodschap: “Mij kan het echt niet schelen, jou wel?” Allemaal Donaldspot.

Dus lijkt de meest logische conclusie: Melania rebelleert met haar kleren stiekem tegen haar man. “Ik geloof dat Melania stijl gebruikt om haar echtgenoot te straffen”, schrijft Omarosa Manigault Newman, voormalig medewerkst­er van president Trump, in haar boek Unhinged.

“Ze droeg dat I really don’t care-jasje om hem te kwetsen, controvers­e te veroorzake­n die hij moet oplossen, en haar uitstapje te verknoeien.”

Niet eens met tweets

Melania zei het ook zelf in een interview in Caïro: “Ik ben het niet altijd eens met wat mijn man tweet. En ik zeg hem dat ook eerlijk. Soms luistert hij, soms niet. Maar ik heb mijn eigen stem en mening, en het is heel belangrijk voor mij dat ik kan uitdrukken wat ik voel.”

Ofwel: terwijl haar man tweet, kiest zij voor tweed.

“Door die kleine acties kan ze toch een stuk van zichzelf behouden”, zegt modekenner en styliste Linda Van Waesberge. “In haar positie kan ze natuurlijk niet toegeven dat zij de president zelf niet altijd zo tof vindt. Maar op deze manier geeft ze hem toch een veeg uit de pan. Het is wel een nieuwe vorm van communicat­ie, ik heb het nog niet eerder zo gezien. Lady Di stond ook stil bij welke boodschap haar outfits uitstraald­en, maar daarbij ging het vooral om elegantie en etiquette. Al wordt kleding dikwijls gebruikt om een mening te uiten. Niemand zal een T-shirt dragen met een slogan waarmee hij het niet eens is.”

Bliksemafl­eiders

Er zijn nog meer theorieën over Melania’s controvers­iële stijl. Zoals: het is allemaal gepland, als bliksemafl­eider

voor de echte issues. Zolang iedereen praat over de pakjes van de first lady, praten ze niet over het beleid van de president. Of nog: we lezen misschien wel graag diepere rebelse laagjes in de mysterieuz­e first lady, maar eigenlijk waren al haar fashionkeu­zes gewoon écht missers. “Er zit geen boodschap achter”, reageert haar woordvoerd­er steevast. Melania zei afgelopen weekend ook zelf dat “ze wou dat mensen zouden focussen op wat ze doet, in plaats van op wat ze draagt”.

“Ik denk ook wel dat Melania zich dikwijls zuiver op esthetisch gevoel kleedt”, zegt Van Waesberge. “Die witte helm paste gewoon bij haar outfit. Ik denk niet dat ze zich zo uitgebreid verdiept in alle gevoelighe­den van de landen die ze bezoekt. En ergens heeft ze ook een punt. Soms mag het er gewoon leuk uitzien.”

 ?? FOTO AFP ?? De vestimenta­ire keuze van Melania Trump in Caïro lokt reacties uit op de sociale media.
FOTO AFP De vestimenta­ire keuze van Melania Trump in Caïro lokt reacties uit op de sociale media.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium