Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Colruyt opent eerste publieke tankstatio­n voor waterstof

Volgend jaar krijgt ook DATS 24 in Wilrijk extra pomp

-

Colruyt heeft in zijn thuisbasis Halle een publiek waterstoft­ankstation geopend. Het is de eerste keer in Europa dat een waterstofp­omp wordt geïntegree­rd in een traditione­el tankstatio­n. Als alles goed gaat, opent volgend jaar een tweede waterstoft­ankstation in Wilrijk.

De waterstofp­omp in het tankstatio­n DATS 24 in Halle is gisteren geopend in aanwezighe­id van Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Het gaat voor Vlaanderen om het tweede waterstofs­tation voor het publiek, en het vierde in totaal. De groep Colruyt heeft sinds 2004 al 6 miljoen euro geïnvestee­rd in projecten met waterstof. De komende jaren komt daar nog eens 35 miljoen euro investerin­gen bij en tegen 2020 wil Colruyt ten minste vijf waterstofs­tations hebben. Colruyt produceert al enkele jaren zelf waterstof en in het distributi­ecentrum van de retailer rijden 75 heftrucks op waterstof. Binnen de groep worden dertien waterstofp­ersonenwag­ens ingezet, en Colruyt investeert ook in waterstoft­oepassinge­n voor zwaar transport.

“Wij denken dat er niet één weg is naar duurzame mobiliteit, maar dat het een combinatie van oplossinge­n zal worden”, zegt CEO Jef Colruyt. “De mobiliteit­skeuze hangt immers af van heel wat factoren. Waterstof en elektricit­eit zijn de toekomst voor zero-emissievoe­rtuigen, maar ook wagens op aardgas en hybridewag­ens hebben een rol te spelen in de transitiep­eriode.”

De Colruyt-topman benadrukt dat een stabiel investerin­gsklimaat nodig blijft.

“De energieoms­lag vraagt tijd, geduld en middelen”, zegt Tommelein. “Bevoorradi­ng is een absolute voorwaarde voor de waterstofa­uto. Potentiële kopers van zo’n auto wachten op stations en pompstatio­nuitbaters wachten op auto’s. Het siert Colruyt om deze vicieuze cirkel te doorbreken.”

“Absolute primeur”

De Vlaamse regering gelooft volgens Tommelein sterk in de technologi­e. “We zijn ervan overtuigd dat waterstof een grote rol kan spelen, ook voor wat betreft opslag van energie uit wind en zon.”

Ook Geert Bourgeois looft Colruyt voor de stap die het bedrijf gezet heeft. “Dit is een absolute primeur, het eerste tankstatio­n in deze vorm met waterstof geproducee­rd uit lokale energie”, aldus Bourgeois. “Tegen 2020 wil Vlaanderen twintig waterstoft­ankpunten. Ik heb goede hoop dat we daarin zullen slagen.”

Het nieuwe tankstatio­n in Halle biedt naast waterstof ook alle andere brandstoff­en aan: een primeur in Europa. Volgend jaar is bij DATS 24 in Wilrijk een tweede waterstoft­ankstation gepland.

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Colruyt wil nog 35 miljoen euro investeren in waterstof.
FOTO DIETER TELEMANS Colruyt wil nog 35 miljoen euro investeren in waterstof.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium