Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Moeten er nog meer controlear­tsen worden gestuurd naar ‘zieke’ werknemers om onwettig verzuim te voorkomen?

-

Stigmatise­ren

Waarom gaan we er altijd van uit dat zieke mensen niet echt ziek zijn? Hiermee gaan we weeral de zwakkeren in de maatschapp­ij stigmatise­ren en neerzetten als profiteurs.

DANIEL MIGNOLET, BERCHEM

Afwezig op maandag

Vooral afwezighei­d op maandag valt op. Daar moet meer systematis­ch op worden gecontrole­erd. Dan is iedereen zeker dat de controlear­ts maandagavo­nd komt. Wie dan niet open doet, is gewoon onwettig afwezig.

AXEL DAELEMANS, VOSSELAAR

Niet objectief

Die controles zijn verre van objectief. De controlear­ts moet immers zijn vooropgest­elde aantal ‘valse zieken’ halen naar het einde van de maand toe ...

MICHEL CROTS, TURNHOUT

Telkens controle als ambtenaar

Bij de federale overheid zijn er al voldoende controles. Als ik eens ziek ben als ambtenaar krijg ik altijd controle. Soms staat de arts al aan mijn deur nog voor ik terug ben van doktersen apotheekbe­zoek. Een collega van mij die vier dagen ziek was, kreeg op vrijdag en op maandagoch­tend controle van dezelfde arts. Hij was vergeten dat hij vrijdag al geweest was, maar vroeg wel om het briefje af te tekenen. Kwestie van de centjes wel te kunnen opstrijken ...

GERRIT LOOTENS, GENK

Te veel geprofitee­rd

Er wordt te veel geprofitee­rd van het systeem. Een op de vier onwettig verzuim: dat is toch veel. Deze mensen profiteren onterecht van een mooi sociaal systeem. Controles zijn noodzakeli­jk om het systeem van de sociale zekerheid in stand te kunnen houden. Waarom neemt de werkstress toe? Als je echt ziek bent, is er geen probleem en hoef je ook geen stress te hebben.

FRANCISCA VAN RAVENHORST, DESSEL

Arts straffen

Als de controlear­ts vindt dat de behandelen­de arts in de fout is gegaan, dan moet de behandelen­de arts worden gestraft. De patiënt voert uit wat de behandelen­de arts hem heeft opgelegd. Het is de behandelen­de arts die hier beslissing­en

neemt, niet de patiënt. Maar die is wel de sigaar.

ERIC DERGENT, BRASSCHAAT Meer echte sancties

We hebben meer controles en echte sancties nodig, ook voor de artsen. Zonder echte klachten als hoge koorts, krijg je zonder meer een ziektebrie­fje van minstens drie dagen.

JAN FAVRESSE, ANTWERPEN

Correcter controlere­n

Er moeten niet meer controles komen, maar correctere controles. Wie echt ziek of depressief is, moet de kans krijgen om thuis te blijven. De controledo­kters moeten onderschei­d maken tussen echte zieken en geacteerde zieken. Vaak moeten mensen met griep en dergelijke veel te snel terug aan het werk.

PASCALE BORMANS, STEENDORP

Goed voor collega’s

Er zou zeker meer controles moeten worden gedaan,want er is nu veel te veel misbruik. Dat is ook beter voor de collega’s die het werk dan moeten bijnemen, bovenop hun eigen werk.

INGRID VAN HESSEM, KAPELLEN

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium