Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op stap in de Luchtbal: “Inderdaad, dit is een voedselwoe­stijn”

Op stap in Luchtbal in Antwerpen, een wijk zonder kruidenier­s, bakkers of slagers

-

“Luchtbal een woestijn, zegt ge? Ja, dat is het, potverdikk­e. Het is een schande dat hier geen winkels meer zijn. Ik loop mank en dan drie keer per week bijna twee kilometer te voet doen is niet gezond, potverdikk­e. En zo veel vloeken ook niet”, zeggen de buurtbewon­ers.

Josephine Schippers (69) en Paula Rugoute (69) komen met volgeladen tassen uit de Carrefour Market op de Noorderlaa­n, een kleine kilometer van Kinepolis. De dames zijn buren, Josephine woont op het eerste van de appartemen­tsblokken aan de Generaal Simondslaa­n, Paula op het zesde.

De wijk Luchtbal, geprangd tussen de Ring en de dokken, telt 6.634 inwoners, 14,5 % is 65plus. “Dat zal wel, ge ziet overal rollators”, zegt Josephine Schippers. “Dit was hier vroeger het centrum van de wijk, met bakkers, kruidenier­s, een beenhouwer, een viswinkel. Nu is er niks meer. Waarom kan er geen kleine Aldi komen of een groentewin­kel? Ik heb een knieprothe­se, en ik niet alleen. Met zo’n volgeladen karretje kan ik de bus of de tram niet op. Die afstand naar de winkel is eigenlijk niet te doen. Maar wat moeten we doen als het écht niet meer gaat?”

Markt

Een eind verderop aan de Torenblokk­en in de Venezuelas­traat zitten enkele buren bij elkaar, te genieten van de zon.

“We zitten hier al vijf maanden te genieten”, lacht Liliane Lambrechts (68), inwoner van Luchtbal sinds 1961. “Winkelen doe ik in Ekeren, Schoten of Merksem. Met de auto natuurlijk. Alle kleine winkeliers zijn vertrokken. Gepensione­erd en geen opvolging gevonden. Er is alleen nog bakker Ceuppens, en die stopt over twee weken. Er is wel een Marokkaans­e bakker bijgekomen, maar daar vinden wij ons gerief niet.”

Buurman Robert Vander Heyden (75) en zijn vrouw Lizi Gubin (74) zijn het roerend eens met Liliane. “Die leegloop is al twintig jaar bezig. Ook de bank is weg, de ziekenkas, en binnenkort ook de post. Opnieuw een markt? Neen, dat lukt niet. Er was er een aan dienstence­ntrum Santiago vlakbij de Canadablok­ken, maar er zijn hier heel veel vreemdelin­gen komen wonen en die kopen niet op onze markt. Als je geen omzet hebt, kan je geen standgeld betalen en dan is het gedaan. Gelukkig hebben we een heel goeie frituur, Frituur Jan. Maar elke dag frieten eten, is ook niet gezond, hè.”

De wijk Luchtbal telt veel appartemen­tsblokken, maar er is ook een tuinwijk met arbeidersh­uisjes. Daar lopen we Ahmed Mouhus (76) tegen het lijf. Met boodschapp­en in een zakje, hij komt net van de Carrefour.

“Een hele wandeling, maar ik doe het op het gemak. Drie keer per week ga ik met de tram naar de stad of naar Merksem. Zolang dat nog lukt. Er is nog wel een bakker, maar die is alleen in het weekend open. Ik heb veel kinderen, maar die hebben het te druk om voor ons boodschapp­en te doen. Da‘s normaal.”

Ook Gilbert Ronne (79) woont in de tuinwijk, zijn hele leven al. “Mijn ouders hebben hier jaren een kruidenier gehad, maar door de opkomst van de auto en supermarkt­en hadden ze tegen hun pensioen nog amper inkomsten. In de Carrefour kom ik niet, dat aanbod is te beperkt en niet alles is echt vers. Daarom doe ik al mijn boodschapp­en in Ekeren. Met de fiets ben ik gauw anderhalf uur onderweg. Ik heb mijn auto weg moeten doen omdat mijn zicht slecht is. Met de fiets is ook gevaarlijk, maar met de bus duurt het nog langer. Een mobiele krui- denier, zoals vroeger, zou een goed idee zijn. Alles komt terug.”

Dat er in de buurt wordt geklaagd dat er nog maar een bakker is, weet ook Rita Haest (65) van krantenwin­kel Boston. Zij zorgt alvast voor een eertse oplossing. “Sinds enkele jaren kunnen de mensen bij mij brood bestellen”, zegt ze. “Omdat dat verpakt is, mag ik het aanbieden. Fruit en groenten niet.”

Gilbert Ronne Bewoner Luchtbal “Ik ga in Ekeren winkelen, met de fiets. Omdat mijn zicht slecht is, heb ik mijn auto weg moeten doen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Ahmed Mouhous:“Zolang het nog lukt, ga ik metde tram winkelen in Ekeren.”nu nog in het Bakkerij Ceuppens,binnenkort. sluit weekend open,krantenwin­kel Rita Haest vankun je brood Boston: “Hierbestel­len.” Gilbert Ronne: “Eenmobiele kruidenier zou eengoed idee zijn.” Paula Rigouteen Josephine Schippers:“Luchtbal is inderdaad eenvoedsel­woestijn, een schandeis het.” Liliane Lambrechts aan de Torenblokk­en, samen met haar buren: “Er is wel een Marokkaans­e bakker bijgekomen, maar daar vinden wij ons gerief niet.”
FOTO'S DIRK KERSTENS Ahmed Mouhous:“Zolang het nog lukt, ga ik metde tram winkelen in Ekeren.”nu nog in het Bakkerij Ceuppens,binnenkort. sluit weekend open,krantenwin­kel Rita Haest vankun je brood Boston: “Hierbestel­len.” Gilbert Ronne: “Eenmobiele kruidenier zou eengoed idee zijn.” Paula Rigouteen Josephine Schippers:“Luchtbal is inderdaad eenvoedsel­woestijn, een schandeis het.” Liliane Lambrechts aan de Torenblokk­en, samen met haar buren: “Er is wel een Marokkaans­e bakker bijgekomen, maar daar vinden wij ons gerief niet.”
 ?? FOTO RR ?? Luchtbal zit geprangd tussen de Ring en de dokken.
FOTO RR Luchtbal zit geprangd tussen de Ring en de dokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium