Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever onderhande­lt volgende week verder

FORMATIE IN ANTWERPEN Burgemeest­er De Wever (N-VA) zit volgende week weer samen met Groen, sp.a, CD&V en Open Vld PVDA en Vlaams Belang mogen niet meer aanschuive­n aan onderhande­lingstafel

- SACHA VAN WIELE

Een Antwerpse coalitie met Groen is plan A van Bart De Wever (N-VA), maar als het niet lukt, dan is een coalitie van N-VA, Open Vld en sp.a plan B. Zo voelen enkele politieke bronnen het toch aan na de eerste informatie­gesprekken met de burgemeest­er.

Hoewel Wouter Van Besien (Groen) de boot blijft afhouden, lijkt iedereen ervan uit te gaan dat De Wever daadwerkel­ijk werkt aan een meerderhei­d van N-VA met Groen. Dat zou hem een coalitie met 34 van de 55 zetels opleveren. Politieke bronnen rond de onderhande­lingsteams delen dit gevoel na de gesprekken van maandag en dinsdag.

Van Besien schat de kans op zo’n coalitie nog steeds als onbestaand­e. Toch wil hij horen wat de burgemeest­er op de volgende informatie­vergaderin­g gaat voorstelle­n. “Ik ben echt wel nieuwsgier­ig naar de tegemoetko­mingen van De Wever op onze voorstelle­n”, zegt het Groen-boegbeeld. “Een circulatie­plan voor Antwerpen, het terugdraai­en van het verbod op hoofddoeke­n aan de loketten en de praktijkte­st wees hij steeds af. Het was voor hem te radicaal. De Wever wil daar nu na de verkiezing­en iets over zeggen. Ik ben benieuwd. Het zou mij echt verbazen als hij plots het licht ziet en fundamente­el naar onze positie zou toegroeien. Als hij dat zou doen, dan gun ik hem nu die tijd om dat te doen.”

Van Besien ontkent dat dit een voorzichti­ge opening is naar mogelijke coalitiege­sprekken met N-VA. “Natuurlijk niet, want ik geloof niet dat hij het hoofddoeke­nverbod gaat terugdraai­en, het aandeel sociale woningen wil verhogen en praktijkte­sten gaat invoeren. Er gaat aan zijn kant weinig bewegen. De Wever voelt nu eenmaal de hete adem van het Vlaams Belang in zijn nek. Ik heb tot nu toe nog geen verzoenend­e en inclusieve burgemeest­er gezien. We zien wel wat de volgende informatie­ronde brengt.”

Onenigheid

Dat er nu intern binnen Groen onenigheid zou zijn over al of niet een coalitie vormen met N-VA doet Van Besien van de hand. “Er is een grote eensgezind­heid binnen Groen”, zegt hij. “We hebben na de verkiezing­en onze resultaten geanalysee­rd. De conclusie blijft dat we geen coalitieka­ndidaat zijn. We staan inhoudelij­k veel te ver van elkaar.”

Volgens bronnen rond de onderhande­lingsteams van de partij wil De Wever daadwerkel­ijk toewerken naar een coalitie met de partij van Van Besien. “Ik heb echt het gevoel dat een coalitie N-VA met Groen plan A is van de burgemeest­er”, zegt een bron. “Als het niet zou lukken, dan is plan B een meerderhei­d tussen N-VA, Open Vld en sp.a.”

Zo’n coalitie zou dan over 31 zetels beschikken, wat één zetel meer is dan de uittredend­e meerderhei­d.

“Is een coalitie van N-VA en Groen onmogelijk? Neen. Is ze realistisc­h? Dat is ook neen”, klinkt het. “Het is natuurlijk altijd moeilijk om in het hoofd van De Wever te kijken en Groen is ook een bijzondere partij.”

Dat De Wever Open Vld verkiest boven CD&V heeft alles met de nationale strategie te maken van N-VA. Toch klampen ze zich bij CD&V vast aan de uitspraak van de burgemeest­er dat hij de Zweedse coalitie wil verderzett­en. “Mits zeer goede afspraken is een coalitie met slechts 28 zetels haalbaar, maar we beseffen dat zes jaar dan lang is”, klinkt het bij CD&V.

Dit liet De Wever tegenover de partijen ook weten. Plan B lijkt

daarom realistisc­her.

Loyaal

Sp.a heeft de reputatie van een loyale coalitiepa­rtner te zijn en er valt mee te onderhande­len. Lijsttreks­ter Jinnih Beels stelde nooit een veto tegen de partij van De Wever. Toch liet ze op de verkiezing­savond duidelijk verstaan dat de socialiste­n samen met Groen oppositie willen voeren. Het is echter niet uitgeslote­n dat ze met deze uitspraak de prijs van sp.a wil verhogen aan de onderhande­lingstafel. “Toch zal een coalitie met Groen waarschijn­lijk beter te verkopen zijn aan de N-VA-achterban, dan een samengaan met de socialiste­n”, zegt een politieke bron.

Buiten één uitval van Open Vldlijsttr­ekker De Backer naar de burgemeest­er zaten de verstandho­udingen tussen de liberalen en N-VA altijd goed. Bovendien is iedereen het erover eens dat Open VLd-schepen Claude Marinower goed werk levert op onderwijs.

Pas na de tweede informatie­ronde zal De Wever waarschijn­lijk voor het eerst in zijn kaarten laten kijken.

Nog vier partijen

PVDA en Vlaams Belang worden niet uitgenodig­d voor een tweede informatie­ronde. Dat liet de Antwerpse burgemeest­er gisteren weten. “Deze eerste ronde maakte duidelijk dat verdere gesprekken in het formatiepr­oces met zowel PVDA als het Vlaams Belang onnodig zijn”, zegt De Wever. “Een coalitie met deze partijen behoort niet tot de mogelijkhe­den.”

Hij verwacht Groen, sp.a, CD&V

en Open Vld in de loop van volgende week. De vertegenwo­ordigers van deze partijen worden apart ontvangen. Tijdens deze tweede informatie­ronde zal de focus liggen op de inhoudelij­k belangrijk­e thema’s waarover overeenkom­sten, onduidelij­kheden of bezorgdhed­en bestaan. “Ik heb daarom mijn diensten gevraagd om de volgende dagen de congruenti­es en discongrue­nties (overeenkom­sten en tegenstell­ingen,

red.) te zoeken binnen de verschille­nde programma’s”, zegt De Wever.

De administra­tie is gevraagd om een reeks voorstelle­n die de partijen op tafel leggen nu door te rekenen. De Wever wil zo ook op basis van cijfers de gesprekken voeren.

Er komt mogelijk ook een document over de staat van de stad. Zo heeft iedereen dezelfde basis om rond te onderhande­len.

Geen verschil

Vlaams Belangkopm­an Filip Dewinter neemt er akte van dat hij niet meer mag aanschuive­n op het kabinet van de burgemeest­er. Hij had dinsdag anders nog begrepen wel welkom te zijn op de tweede ronde. “Het maakt voor ons geen verschil uit”, zegt Dewinter. “Wij houden ons aan ons

gentlemen’s agreement dat we een krappe meerderhei­d van een centrumrec­htse coalitie zullen helpen in het behouden van haar meerderhei­d. Waarschijn­lijk voelt De Wever zich momenteel sterk genoeg om ons niet meer in de gesprekken te betrekken. Hopelijk overspeelt hij zijn hand niet.”

De andere partijen tillen er niet zwaar aan dat De Wever nu even zijn tijd neemt. Het is volgens hen aan de informateu­r om het tempo te bepalen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ?? Wouter Van Besien (Groen).
Wouter Van Besien (Groen).
 ?? FOTO'S BELGA, PN ?? Philippe De Backer.
FOTO'S BELGA, PN Philippe De Backer.
 ??  ?? Jinnih Beels (sp.a).
Jinnih Beels (sp.a).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium