Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plots moeten we minder besparen

Regering-Michel hoopt op begrip Europa bij indienen begroting

- FARID EL MABROUK

De regering-Michel rekent op een begrotings­tekort van 1%, terwijl ze in april nog aan Europa had beloofd om tegen volgend jaar aan een tekort van 0,7% te zitten, een verschil van 1,2 miljard euro. Volgens premier Charles Michel (MR) is het gerechtvaa­rdigd om nu minder te besparen dan gepland omdat de federale regering al maatregele­n heeft genomen die op langere termijn geld opbrengen.

De regering-Michel vraagt Europa om ons land voor de begroting te deliberere­n. Het rapport dat de premier aan de Europese Commissie heeft bezorgd, voldoet helemaal niet aan de regels. België zit zo bij de allerslech­tste leerlingen van de klas, maar hoopt op vergiffeni­s. “Dat we nu in dezelfde zak zitten met landen zoals Italië is beschamend,” zegt econoom Geert Noels.

Historisch. Zo omschrijft de regering in de ontwerpbeg­roting de hervorming die ze de voorbije jaren op poten heeft gezet: de tax shift, de pensioenen, de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng … Die zullen op langere termijn geld opbrengen en daarom is het te verantwoor­den dat er nu minder dan voorzien wordt bespaard. Dat is het excuus dat de regering bij Europa inroept. Officieel heet dat de “flexibilit­eitsclausu­le”, een soort joker die Michel en co. willen inzetten omdat de begroting nog maar eens niet op orde is.

Want de regering heeft niet alleen het wegwerken van het budgettair tekort jaar na jaar uitgesteld – ondertusse­n is het van 2016 zoals voorzien in het regeerakko­ord al opgeschove­n naar 2020 – de begroting die ze nu heeft ingediend bij Europa voldoet ook gewoon niet aan de regels.

Verschil van 1,2 milard

Omdat België een torenhoge schuldberg heeft, moet ons land eigenlijk elk jaar structuree­l 0,6 procent van het bbp of zo’n 2,4 miljard euro besparen. Maar zowel dit jaar als volgend jaar zal dat telkens maar 0,2 procent of 800 miljoen zijn. Waardoor we nog maar eens verder verwijderd raken van het evenwicht. Terwijl Europa in april nog beloofd was om tegen volgend jaar aan 0,7 procent te zitten, is dat nu alweer 1 procent geworden, een verschil van 1,2 miljard euro.

Binnen de meerderhei­d valt te horen dat Europa wel een oogje zal dichtknijp­en. De Commissie heeft het nu zo druk met de balorige Italiaanse regering die haar financiën zo laat ontsporen, dat ze het teleurstel­lende begrotings­werk van België en Frankrijk wellicht wel door de vingers zal zien. Maar economen en begrotings­experts zijn niet te spreken over de gang van zaken. Volgens Geert Noels is het nu het moment om ons tekort terug te dringen. “De rente staat laag en de economie draait goed. Als je nu bespaart, heeft dat nauwelijks impact. Als het slecht gaat, is het vernietige­nd voor de koopkracht.” Noels benadrukt ook dat de hervorming­en zeker zullen helpen, maar dat er veel meer nodig is.

Beschamend

Aangezien iedereen nog volop bezig is met de lokale verkiezin- gen, leken gisteren weinig partijen – ook de oppositie niet – wakker te liggen van het nieuws. Bij meerderhei­dspartij CD&V is wel kritiek te horen. Volgens de Kamerleden Hendrik Bogaert en Eric Van Rompuy is er niemand die gelooft dat ook die 1 procent zal worden gehaald. Alle (internatio­nale) instelling­en voorspelle­n immers een tekort tot 8 miljard euro.

“Nu de verkiezing­en voorbij zijn en de Kamer aan de regering het vertrouwen heeft geschonken, komen de echte cijfers stap voor stap naar boven. De regering is altijd blijven zeggen dat het goed was, maar dat is niet zo. Mocht het niet zo ernstig zijn, je zou het komisch kunnen noemen,” aldus Bogaert.

Noels noemt het beschamend dat België zich in economisch­e hoogdagen bij landen zoals Italië schaart. “Het nieuwste rapport van het World Economic Forum geeft ook aan dat we qua concurrent­iekracht enorm slecht scoren (ons land zakt van plaats 19 naar 21, red).

De malaise zit diep.”

Geert Noels Econoom ‘‘De rente is laag en de economie FOTO BELGA draait goed. Het is nú het moment om te besparen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Michel staat met het schaamrood op de wangen in Europa. Het begrotings­rapport dat zijn regering indiende bij de Commissie voldoet helemaal niet aan de regels.
FOTO BELGA Premier Michel staat met het schaamrood op de wangen in Europa. Het begrotings­rapport dat zijn regering indiende bij de Commissie voldoet helemaal niet aan de regels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium