Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wendy Van Wanten en Franske zijn geen koppel meer

Wendy Van Wanten (58) en Frans Vancoppeno­lle (56) na twaalf jaar uit elkaar

- KIM CLEMENS

Wendy Van Wanten ‘‘Frans en ik hebben besloten om minstens tijdelijk uit elkaar gaan.’’

Twaalf jaar geleden mocht een klein miljoen kijkers de eerste gensters zien overspring­en tussen Wendy Van Wanten (58) en haar Franske (56). Nu het sprookje uit is, smeulen ook de laatste restanten van het vuur publiekeli­jk na. Zij heeft het over een “minstens tijdelijke” breuk. Hij over uit het huis gezet worden en “iemand die tussen ons is komen te staan” - lees: Wendy’s zoon Dylan. Ze moest kiezen tussen kind en partner. “Een verscheure­nde keuze die helaas wel vaker in nieuwe gezinnen voorkomt”, zeggen experts.

Ze had het nog proberen te verstoppen. Bleef de laatste maanden volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht was. Niet toen zoon Dylan Vanholme (34) voor het eerst in jaren mee naar een musicalpre­mière ging en Frans Vancoppeno­lle voor het eerst thuisbleef. “Druk met zijn nieuwe zaak”, zei Wendy - née Iris Vandenkerc­khovetoen. En ook niet toen Frans de opvallende afwezige was bij haar eigen theaterpre­mière, afgelopen vrijdag. Frans moest hun 10-jarige dochter Estelle naar de tennisles brengen, luidde de verklaring. En bij Clément (18) blijven, die huiswerk had. Nee, na de wondere terugkeer van verloren zoon Dylan, zat alles snor in het gezin, liet die laatste optekenen. “Frans en ik kunnen door een deur. Thuis zitten we allemaal gezellig samen rond de tafel.”

Maar dat verhaal wordt nu door Frans zelf op Instagram doorprikt. Onder een selfie met Estelle schrijft hij dat hij al drie weken is buitengeze­t, zonder iets. Dat Estelle helemaal geen tennisles had, dat Clément nog nooit op vrijdagavo­nd huiswerk heeft gemaakt en dat hij nooit van plan is geweest om terug een eigen zaak op te starten.

En - misschien de pijnlijkst­e onthulling- Dylan en hij hebben ooit één keer samen rond de tafel gezeten, “maar dat is intussen meer dan tien jaar geleden”. Het maakt dat Wendy niet anders kon dan de breuk bevestigen, ook al via Instagram. “Frans en ik gaan op dit ogenblik door een moeilijke tijd. We hebben besloten om minstens tijdelijk uit elkaar te gaan en elkaar de tijd te geven om na te denken, te helen en tot rust te komen”, schrijft zij.

Vijf jaar geen contact

Net nu ze op de planken staat in een theaterper­siflage van Wie Wordt De Man Van Wendy?, het vtm-programma dat hen twaalf jaar geleden bij elkaar bracht. Dylan, volgens de geruchten nu de

stoorfacto­r, zetelde al die jaren geleden mee in de jury die de aanbidders van Wendy moest keuren. Hij nomineerde Frans in een van de aflevering­en om te vertrekken, maar supporterd­e in de finale toch voor hem. “Frans is een avonturier”, liet hij toen optekenen. Dat hij een geschikte vader zou kunnen zijn voor Clément, dat ook.

Maar toen de camera’s stopten met draaien bleek er toch een haar in de boter te zitten tussen Frans en zijn volwassen stiefzoon. Leven ze voor de buitenwere­ld nog lang en gelukkig voort - zeker wanneer Wendy op haar 47ste plots zwanger blijkt-, spelen er zich achter de schermen andere intriges af. Intriges die Dylan in de boekjes belicht in een open brief naar zijn moeder, in 2013. Dylan onthult er dat hij en zijn moeder al vijf jaar lang geen contact meer hebben, en pleit voor een verzoening. Wendy en Frans willen daar aanvankeli­jk niet van weten. “Een verzoening is niet voor deze eeuw. Sommige deuren blijven beter gesloten”, zei Frans toen in deze krant. Wendy tikt hem voor die harde taal op de vingers, en moeder en zoon zochten in de jaren nadien toch meer toenaderin­g.

Dit jaar vierde Wendy moederdag met alle drie haar kinderen, en kwam ze ook weer met Dylan naar buiten. Frans, die sinds het begin van hun relatie dienstdoet als haar manager en al jaar en dag geen meter van haar zijde week, bleef plots vaker thuis. Om dus te werken aan zijn niet bestaande nieuwe zaak. “Het is overal iets. En het is niet altijd het sprookje dat mensen er graag van maken”, zei Wendy daarover nog eind mei. “Maar we proberen toch om gelukkig te zijn.”

Volgens de geruchten liet Dylan zijn moeder de keuze: Frans of hij. Frans lijkt dat in zijn Instagramp­ost te bevestigen. Hij zegt dat “iemand tussen ons is komen te staan die van in het begin tegen mij was”.

Spanningen niet wegwuiven

Dat het niet vlot tussen de kinderen en een nieuwe partner komt wel vaker voor, zegt Vanessa Maes. Zij is klinisch psycholoog in Alianza, haar centrum voor ouders en kinderen in echtscheid­ingssituat­ies.

“Het moeilijkst­e is wanneer de kinderen tussen 12 en 20 jaar zijn”, zegt Maes. Maar soms gebeurt het ook wanneer de kinderen al volwassen zijn. “Dan zijn het vaak onderhuids­e dingen van vroeger die escaleren op latere leeftijd. Het vormen van een nieuw samengeste­ld gezin is een overgangsp­eriode waarin iedereen zich moet aanpassen. Conflict en spanningen horen daar voor een stukje bij. De grootste valkuil is als mensen daar te snel overgaan. Te snel een echt gezinnetje willen vormen, zonder te erkennen dat het anders is als een klassiek kerngezin. Het belangrijk­ste is als ouder proberen te luisteren naar wat je kind aan signalen geeft. Spanningen zijn normaal, je moet die niet uit de weg gaan.”

Als dat wel gebeurt, kan het uitmonden in een groter probleem en zelfs in een keuzemomen­t. De kinderen of de partner. “Echt verscheure­nd als je die beslissing moet nemen”, zegt Maes. “Eigenlijk is het kiezen tussen je kind en een stukje van jezelf, waarbij uiteindeli­jk iedereen verliest.” Je zou dan denken dat het kind altijd wint, maar dat is lang niet altijd het geval. “Ik merk in de praktijk dat er toch veel ouders zijn die de kant van de partner kiezen. Je mag niet onderschat­ten hoe veel druk er na een scheiding op de nieuwe relatie ligt om die te doen slagen. Om niet opnieuw te falen, als het ware.”

Frans Vancoppeno­lle

‘‘Dylan en ik hebben ooit één keer samen rond de tafel gezeten maar dat is intussen meer dan tien jaar geleden.”

Vanessa Maes

Klinisch psycholoog

‘‘Eigenlijk is het kiezen tussen je kind en een stukje van jezelf, waarbij uiteindeli­jk iedereen verliest.’’

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE
 ?? FOTO POL DE WILDE - VUM ?? Wendy en Frans, twaalf jaar geleden, tijdens de finale van Wie Wordt De Man Van Wendy?
FOTO POL DE WILDE - VUM Wendy en Frans, twaalf jaar geleden, tijdens de finale van Wie Wordt De Man Van Wendy?
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wendy en haar zoon Dylan, vorige week voor het eerst sinds lang samen op een première.
FOTO JORIS HERREGODS Wendy en haar zoon Dylan, vorige week voor het eerst sinds lang samen op een première.
 ?? COPPEJANS FOTO CARLO ?? Wendy en Frans twee jaar geleden, toen ze tien jaar samen vierden en er nog geen vuiltje aan de lucht leek.
COPPEJANS FOTO CARLO Wendy en Frans twee jaar geleden, toen ze tien jaar samen vierden en er nog geen vuiltje aan de lucht leek.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Wendy, Frans en hun dochter Estelle.
FOTO ISOPIX Wendy, Frans en hun dochter Estelle.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium