Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grungblave­rs willen met eerste album nu ook Vlaanderen veroveren

De Grungblave­rs stellen na vijf jaar eerste album voor en willen na Antwerpen nu heel Vlaanderen veroveren

- DOMINIQUE PIEDFORT

Na vijf jaar is de eerste cd van De Grungblave­rs daar. Met Ziel wil het Antwerpse tiental doorbreken in heel Vlaanderen. “We hebben hier in bijna alle bekende zalen gestaan, nu willen we verder”, vertelt Erik Goossens. “Daarbij kijken we ook naar de festivals.”

Guillaume Van der Stighelen bracht vijf jaar geleden het bonte gezelschap bij elkaar. Evergreens zingen in het ‘Antwaarps’. Was dat geen idee? Absoluut, vonden ook Jan Van Looveren, Gene Bervoets, Paul Ambach, Erik Goossens, Luc Caals, Jean Bosco Safari, Ludovic Nyamabo, Dirk Cassiers en Marc Fransen. Het succes kwam meteen, met een meermaals uitverkoch­te Koningin Elisabethz­aal tot gevolg.

Na al die jaren is er nu Ziel. Om net als De Strangers een hit in het Antwerpse dialect te scoren? “Ik begrijp de vraag wel, maar de vergelijki­ng is niet terecht”, zegt Erik Goossens. “Ook Wannes Van de Velde zong in het Antwerps. Tourist LeMC doet dat nu ook. Dat zijn allemaal andere genres en artiesten. Het is niet omdat je in de muziek voor het Antwerps kiest, dat je De Strangers achterna holt. Nee, het doel van Ziel is om door te breken buiten Antwerpen. We hebben hier in bijna alle bekende zalen gestaan. Nu willen we verder. Daarbij kijken we nog naar de festivals. En tegen een hit zeggen we natuurlijk niet nee.”

Erik Goossens

Grungblave­r

“Dat we allemaal zo verschille­nd zijn, maakt het net tof. Een stevige politieke discussie moet bij ons zeker kunnen.”

Die moet dan komen van bewerkinge­n van A Boy Named Sue (Johnny Cash), New

York State of Mind (Billy Joel) of van For What it’s Worth (Buffalo Springfiel­d). Dat lijken geen voor de hand liggende keuzes. “Dat is zo. Het zijn wel nummers die de meeste mensen kennen. En weet je wat het is met die evergreens? Bijna iedereen kan ze wel meezingen. Maar waar gaan die songs echt over? Dat is vaak heel onduidelij­k. Roxanne van The Police staat er bijvoorbee­ld ook op. Je zingt dat mee, maar begrijp je dat het over een vrouw gaat die ’s avonds het rode licht aanknipt om zichzelf te verkopen? Als je zoiets in het Antwerps zingt, dan geeft dat zo’n lied meteen meer kracht.”

Soulmuziek

De naam van Wannes Van de Velde is al gevallen. Heet het album toevallig Ziel? Naar zijn zingen over de klank van de stad die de ziel amoureus maakt? “Dat zou kunnen, maar er is een andere verklaring. Het is gewoon de letterlijk­e vertaling van soul, de soulmuziek dus. Weer iets wat Guillaume heel mooi heeft bedacht.” Misschien daarom dat de luisteraar ook The Dock of

the Bay van soullegend­e Otis Redding aantreft. Weer goed voor een Antwerpse versie die straks moet aanslaan in Koksijde of Maaseik. Dat beloven leuke trips te worden. “Allemaal samen in een tourbus, moeten we daar wel aan beginnen? Misschien moeten we het doen zoals de band Eagles. Die arriveren allemaal met hun eigen limousine en komen allemaal via een aparte weg het podium op. Wellicht omdat ze elkaar niet meer kunnen uitstaan. Dat is bij ons gelukkig helemaal anders. Ondanks dat we allemaal zo verschille­nd zijn, van een opiniemake­r tot een nieuwsanke­r. Maar dat maakt het net zo tof. Stevig over politiek discussiër­en, dat moet bij ons allemaal kunnen.”

De Grungblave­rs spelen op 27 oktober in de Bourlascho­uwburg (15 en 20.30u). www.degrungbla­vers.be

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Ludovic Nyamabo, Erik Goossens, Marc Fransen, Paul Ambach, Guillaume Van der Stighelen en Dirk Cassiers presentere­n het eerste album van De Grungblave­rs.Ziel,
FOTO DIRK KERSTENS Ludovic Nyamabo, Erik Goossens, Marc Fransen, Paul Ambach, Guillaume Van der Stighelen en Dirk Cassiers presentere­n het eerste album van De Grungblave­rs.Ziel,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium