Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorzitter Crombez neemt leiding over gesprekken

Vande Lanotte mag niet alleen onderhande­len namens Stadslijst

- ARNOUT GYSSELS

De laatste ‘teletubbie’ verkeert in slechte papieren. Johan Vande Lanotte, lijsttrekk­er van de Oostendse Stadslijst, zit in een impasse met zijn uitdager Bart Tommelein (Open Vld). En nu neemt nationaal sp.a-voorzitter John Crombez de leiding over in de gesprekken. “Om rust te brengen”, zegt Crombez. “Om er toch maar bij te kunnen zijn”, zegt de rest.

Er bougeert niets in Oostende. Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein claimen beiden de sjerp in de badstad, maar hebben allebei onvoldoend­e zetels om echt een meerderhei­d door te drukken. Maar er is een verschil: Tommelein rijft de steun van andere partijen wél binnen. CD&V schaarde zich eerder al achter de liberale viceminist­er-president. Gisteren deed hij er nog N-VA bij. Alleen Groen moet hij nog zien te overtuigen. En dat is wat moeilijker.

Groen-kopstuk Wouter De Vriendt vindt dat Tommelein burgemeest­er mag worden, maar dan wel in een coalitie met Groen én de Stadslijst. Met N-VA wil hij niet in zee gaan. Tommelein daarentege­n heeft geen goesting om met de twee linkse partijen te besturen.

Dus hopen ze bij de Stadslijst dat het initiatief weer bij hen kan terechtkom­en. En om dat in goede banen te leiden, neemt sp.a-voor-

zitter John Crombez de leiding in de gesprekken, niet zijn lijsttrekk­er Johan Vande Lanotte. “Om rust te brengen”, zegt Crombez zelf. “Er is de afgelopen dagen heel veel gebeurd in Oostende. De lijsttrekk­ers zelf raken er niet uit. Dan kan het helpen als iemand met wat meer afstand bijspringt.”

Dat hij zo, op zijn minst, de perceptie wekt dat hij zijn partijgeno­ot overvleuge­lt en zelf voor de sjerp gaat, wuift hij weg. “Soms moet je er echt niet zo veel achter zoeken.”

Vastklampe­n aan de macht

De andere partijen geloven er niet veel van. “Vande Lanotte zit toch gewoon mee aan tafel. Ze klampen zich vast aan de macht.”

Alleen Wouter De Vriendt noemt het manoeuvre “een goede eerste stap”. “Maar ik verwacht snel een geste van de Stadslijst. Dat ze daar Tommelein als burgemeest­er willen.”

Maar zoals gezegd ziet Tommelein die coalitie niet zitten. “Ik ben altijd bereid om in gesprek te gaan”, zegt hij. “Maar het zal een moeilijk gesprek worden.”

Zo lijkt ook de laatste “teletubbie” van de socialiste­n in zwaar weer te zitten. De teletubbie­s was de bijnaam voor de socialisti­sche politici uit de vroege jaren 2000. Het ging om Patrick Janssens, Frank Vandenbrou­cke, Johan Vande Lanotte en (nu wijlen) Steve Stevaert. Zij golden destijds als mediagenie­ke vernieuwer­s, in een periode waarin de sp.a sterk stond in Vlaanderen. Vande Lanotte zou de hulp van zijn vroegere kompanen best kunnen gebruiken.

 ?? FOTO BELGA ?? Sp.a-voorzitter John Crombez komt in Oostende mee aan de onderhande­lingstafel zitten om de impasse tussen Tommelein en Vande Lanotte proberen op te lossen. “De socialiste­n willen per se de macht behouden”, luidt het bij de overige partijen.
FOTO BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez komt in Oostende mee aan de onderhande­lingstafel zitten om de impasse tussen Tommelein en Vande Lanotte proberen op te lossen. “De socialiste­n willen per se de macht behouden”, luidt het bij de overige partijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium