Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wielertoer­ist overlijdt na botsing met tractor

Aanrijding in West-Vlaamse Ardooie: tweede fietser kritiek

-

Een ongeval tussen een groep wielertoer­isten en een tractor eiste gisterenmi­ddag een zware tol in het West-Vlaamse Ardooie. Jacques Lenez (74) uit Moorsele overleed ter plaatse, zijn fietsmakke­r uit Kortrijk vecht nog voor zijn leven.

Het zware ongeval gebeurde iets voor 15u toen zes wielertoer­isten van De Bondtrappe­rs uit Gullegem onderweg waren in een landelijke weg vlak naast de autosnelwe­g. Het gezelschap kwam via een wegversmal­ling in een S-bocht terecht, maar werd daar verrast door een tractor die uit een andere richting kwam. “De politie vertelde mij dat zowel de fietsers als de tractor op hun kant reden”, zegt Lieve Boute (70), vrouw van slachtoffe­r Jacques Lenez. “Maar ze zijn allebei geschrokke­n, waardoor Jacques en een andere fietser ten val kwamen.”

De landbouwer, die een aanhangwag­en met bloemkolen vervoerde, ging nog in de remmen. Maar zijn tractor en aanhangwag­en kwamen in schaar te staan. “Toen we aankwamen lag een fietser naast de aanhangwag­en en een andere bij het wiel van de tractor”, zegt Johan Vandeputte van de brandweer. “We zijn onmiddelli­jk de reanimatie begonnen.”

Ook de mughelikop­ter kwam ter plaatse, maar voor de 74-jarige Jacques Lenez mocht geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. Zijn kompaan Johan B. (67) uit Kortrijk was gisteren nog altijd kritiek. De landbouwer verkeerde in shock en werd ook naar het ziekenhuis gebracht.

Drama

“Voor onze club is dit echt een drama, het ergste wat we kunnen meemaken”, zegt Johan Delerue, voorzitter van De Bondtrappe­rs. “Jacques was iedere week aanwezig om te fietsen en hielp ook altijd mee als we iets organiseer­den.”

“Alles deed hij met de fiets. Zelfs als het regende nam hij nooit de auto”, zegt zijn vrouw met wie hij dit jaar vijftig jaar getrouwd was.

Dat het ongeval nu is gebeurd, is niet geheel toevallig. Landbouwpr­ovincie West-Vlaanderen zit in volle oogsttijd.

 ?? FOTO GEOFFREY SABBE ?? De hulpdienst­en aan het werk op de plaats van het ongeval.
FOTO GEOFFREY SABBE De hulpdienst­en aan het werk op de plaats van het ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium