Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijdelijke generatore­n bij stroomteko­rt

-

Het Vlaams Parlement heeft woensdag in spoedproce­dure een decreet goedgekeur­d dat de plaatsing van noodgenera­toren bij een stroomteko­rt mogelijk maakt.

Als we komende winter met een stroomteko­rt worden geconfront­eerd, zal dat mogelijk worden opgevangen met de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinst­allaties. Ook het heropstart­en van nietoperat­ionele of zelfs niet-vergunde installati­es is een mogelijkhe­id.

In Vlaanderen moet daarvoor echter een omgevingsv­ergunning worden aangevraag­d en dat duurt wel enkele weken. Te lang in het geval van een acuut stroomteko­rt. De Vlaamse meerderhei­dspartijen hebben daarom een voorstel van decreet ingediend dat een vrijstelli­ng van de vergunning­splicht invoert in geval van een ‘civiele noodsituat­ie’. De federale minister van Energie moet in dat geval de Vlaamse regering verwittige­n van een dreigend energietek­ort, waarna Vlaanderen de startdatum van de noodsituat­ie kan vaststelle­n. Vanaf dan kan een exploitant gebruikmak­en van de afwijkings­regeling.

Het decreet werd woensdag goedgekeur­d, maar sp.a en Groen stemden tegen. “Niet omdat we tegen noodmaatre­gelen zijn, maar deze manier van werken is ongehoord”, zei Johan Danen van Groen. “Het is toch wel heel ver gekomen dat we op deze manier snel-snel een decreet moeten goedkeuren om onze energiebev­oorrading te verzekeren. Een beetje gênant zelfs”, vond Joris Vandenbrou­cke van sp.a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium