Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Altijd problemen met ons loon en tijdens de winter geen verwarming”

Staking bij postbusbed­rijf TBC Post om slechte werkomstan­digheden aan te klagen

- BRITT PEETERS

De werknemers van postbusbed­rijf TBC Post, een concurrent van bpost, gingen gisteren in staking. De redenen: loon dat niet gestort wordt, auto’s en bromfietse­n die niet in orde zijn, hoge werkdruk, onbetaalde overuren en ga zo maar door. Bij de hoofdzetel krijgen ze al jarenlang weinig tot geen reactie en dat kan zo niet langer, klinkt het bij de stakers.

“Het loopt hier de spuigaten uit”, is het eerste wat vakbondsaf­gevaardigd­e bij TBC Post Carla De Block te zeggen heeft. Dat de onvrede bij de werknemers in het postbusbed­rijf in Deurne groot is, is een understate­ment. En daarom gingen ze gisteren in staking. “En dat blijft zo, tot ons loon op onze rekening staat”, klinkt het bij de collega’s uit Limburg die naar Antwerpen afgereisd waren. “En onze grote baas, die al zeker honderden mails van ons heeft ontvangen, hebben we hier nog nooit gezien.”

Die grote baas is Thierry Brugma, een Waalse zakenman. Hij was de eerste sinds de liberalise­ring van de markt in 2011 die in een postvergun­ning kreeg. TBC Post doet vooral in aangeteken­de zendingen, werkt met blauwe postbussen en heeft zelfs eigen postzegels. Overal in het land zijn depots te vinden.

“Maar hij moet dus concurrere­n met bpost. Dat lijkt mij een onbegonnen zaak”, zegt Wim De Jonghe van de socialisti­sche transportv­akbond BTB. Hij zag in welke erbarmelij­ke omstandigh­eden de werknemers aan het begin van het jaar moesten werken.

Inspectie op bezoek

“Toen ik hier in januari kwam, vroor het. Hier in het gebouw, waar alle post gesorteerd wordt, was geen verwar- ming. Bovendien was er ook geen verlichtin­g, ze moesten het licht van hun gsm gebruiken. We hebben meteen de inspectied­iensten gestuurd.”

Die problemen werden opgelost, maar al snel bleek dat de lijst aan andere gebreken eindeloos was. “Het ergste is ons loon. Daar zijn altijd problemen mee. We moeten telkens gaan klagen bij Securex, het sociaal secretaria­at. Want bij de hoofdzetel van TBC in Zaventem krijgen we nooit gehoor”, vertelt Carla, die al drie jaar bij TBC werkt. “Voor het loon van september was het alweer hetzelfde liedje: we hebben onze loonbrief wel ontvangen, maar het geld zien we niet. En die loonbrief staat dan nog vol fouten. Ik ben al dertig jaar getrouwd, maar er staat nog steeds op dat ik ongehuwd ben, bijvoorbee­ld.”

De gefrustree­rde werknemers blijven het ene probleem na het andere opnoemen. “De verzekerin­gs- en keuringsbe­wijzen van de auto’s en bromfietse­n zijn niet in orde. Bovendien zijn ze constant defect. En de werkdruk ligt enorm hoog. De laatste tijd zelfs nog hoger, want in Zaventem werden er heel wat mensen ontslagen. Van ons wordt nu verwacht dat wij vierhonder­d brieven per dag leveren, dat is onmenselij­k. Ik probeer de collega’s te motiveren om te komen werken, maar dat blijft niet duren”, zegt Mano Janssen, die teamverant­woordelijk­e is. “Dit is geen kwestie van geven en nemen. Wij geven en zij nemen.”

“Alle plooien gladstrijk­en”

Na lang aandringen van de vakbond, kwam Brugma gisteren langs om te luisteren. Maar tijdens dat gesprek bleef iedereen op zijn honger zitten. “Omdat een grote klant te laat betaalde, waren we te laat met jullie loon. Maar dat werd deze week rechtgezet”, vertelt Brugma. Hij belooft dat het geld morgen (vandaag, red.) gestort wordt. Op alle andere problemen en gebreken heeft Brugma geen concreet antwoord.

“De communicat­ie en transparan­tie verloopt stroef”, geeft hij toe. “Maar we hebben enkel problemen met het depot in Antwerpen. Waarom, dat weet ik niet. Na dit gesprek zal ik mijn uiterste best doen alle plooien glad te strijken.”

Aan het einde van het gesprek worden alle beloftes op papier gezet. “De werknemers zijn voorlopig min of meer tevreden. Ze geven hem het voordeel van de twijfel. Maar ik heb er weinig vertrouwen in”, besluit De Jonghe.

 ?? FOTO JVDP ?? De werknemers van TBC Post weigeren aan het werk te gaan. Bedrijfsle­ider Thierry Brugma (inzet) belooft de problemen aan te pakken.
FOTO JVDP De werknemers van TBC Post weigeren aan het werk te gaan. Bedrijfsle­ider Thierry Brugma (inzet) belooft de problemen aan te pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium