Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geboren als man, nu wereldkamp­ioene bij de vrouwen.

Rachel McKinnon zet discussie over transgende­rs in de sport op scherp

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Rachel McKinnon uit Canada is deze week wereldkamp­ioene sprint geworden op de Masterskam­pioenschap­pen in Los Angeles. Een doos van Pandora voor de sport, want transgende­r McKinnon werd geboren als man. “En dat zal haar altijd een competitie­f voordeel geven”, zegt inspanning­sfysioloog Wim Derave.

Met 57,3 kilometer per uur snelde Rachel McKinnon uit Canada afgelopen zaterdag naar de wereldtite­l sprint op de Masters baankampio­enschappen in Los Angeles. De Masters zijn een competitie voor niet-profession­ele atleten van minstens 35 jaar, maar gelden wel als officieel UCIevent, met dezelfde reglemente­n als op het ‘echte’ WK.

McKinnon gaf op Twitter meteen zelf commentaar op haar wereldtite­l. “Ik ben de eerste transvrouw ooit die een individuel­e wereldtite­l wint. Ik zal massaal veel ‘pers’ krijgen. Positief en supernegat­ief.”

Een juiste inschattin­g, zo bleek. De concurrent­es van McKinnon gingen fel in discussie op Twitter. “Het is absoluut niet eerlijk”, zei de Amerikaans­e Jennifer Wagner, die het brons pakte. De Nederlands­e Carolien van Herrikhuyz­en, die zilver won, sprong dan weer in de bres voor de nieuwe wereldkamp­ioene: “Totaal niet akkoord. Niemand is transgende­r om mensen medailles af te nemen. Het was een eerlijke race, volgens de regels van de UCI.”

De reglemente­n van de UCI zijn die van het IOC: mannen die vrouwen worden, moeten bij hun federatie officieel verklaren dat ze vrouw zijn. En transvrouw­en moeten ook aantonen dat hun testostero­nniveau in de twaalf maanden voor competitie niet hoger is dan 10 nanomol per liter. Vrouwen hebben doorgaans waarden tussen 0,5 en 2,5, mannen tussen de 12 en de 30.

Wereldkamp­ioene McKinnon zit ruim onder die opgelegde limiet. “Ik heb medisch bewijs getoond aan de Amerikaans­e wielerbond USAC dat ik meer dan voldoe aan die voorwaarde­n. Mijn testostero­nwaarden liggen lager dan de ondergrens van het gemiddelde bij vrouwen.”

Wetenschap­pelijk is het moeilijk hard te maken dat McKinnon niet bevoordeel­d is. Wim Derave, inspanning­sfysioloog aan de UGent, is het er zelfs nadrukkeli­jk niet mee eens. “Natuurlijk is het voor haar een voordeel dat ze geboren is als biologisch­e man. Je kan haar zien als een vrouwelijk­e atlete die zich in het verleden jaren met testostero­n heeft gedopeerd. Het meest evidente voordeel is lichaamsle­ngte. Testostero­n zorgt ervoor dat jongens in de puberteit langer doorgroeie­n dan meisjes. Dat is een blijvend effect. Een eventuele hormoonbeh­andeling na een transitie gaat je natuurlijk niet kleiner maken. Qua spierontwi­kkeling is het allemaal wat flexibeler, maar ook daar kan je argumenter­en dat er een blijvend effect is.”

Derave besluit: “Het geeft je als vrouwelijk­e atlete een competitie­f voordeel om als biologisch­e man geboren te zijn, maar de vraag is of dat dan ‘oneerlijk’ is. Niemand vraagt er immers om om met genderdysf­orie geboren te worden. Het is een van de wetten van de topsport: athletes are not

born equal.”

Waar ligt de grens?

De vraag ‘hoe mannelijk mag een sportvrouw zijn’, is niet nieuw. Atletiekfe­deratie IAAF weet zich al jaren geen raad met Caster Semenya en Dutee Chand, hyperandro­gene vrouwen die geboren zijn met een y-chromosoon en zo meer dan gemiddeld testostero­n produceren. De intrede van transvrouw­en als McKinnon in de topsport zet die discussie nog meer op scherp. “Ik heb er boeiende discussies over met de collega’s van de transgende­rkliniek in het UZ Gent”, zegt Derave. “Zij wijzen mij op het pijnlijke en fragiele psychologi­sche proces dat deel uitmaakt van een transitie en vinden dat de sport zich niet anders kan opstellen dan de maatschapp­ij. Alleen is dat in de topsport niet zo eenvoudig. Maatschapp­elijk kunnen ‘man’ en ‘vrouw’ de uitersten van een continuüm zijn, maar in de sport zal je de geslachten altijd moeten afbakenen. De vraag is alleen: waar leg je de grens? Ik verwacht dat we daar nog heel lang over gaan discussiër­en.”

“Je kan McKinnon zien als een vrouwelijk­e atlete die zich jarenlang met testostero­n heeft gedopeerd.” Wim Derave Inspanning­sfysioloog

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ??
FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium