Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vele gedaantes van LeBron James.

- MARC VERMEIREN

In de States heeft het NBA-circus zich weer

op gang getrokken. En pal in het midden van

de ring staat de onvermijde­lijke LeBron

James, de man die het grauwe Cleveland inruilde

voor de eeuwigdure­nde zomer aan de Westkust. Als hij vanavond voor het eerst

in een officiële match het fameuze goud-paars draagt,

zullen alle blikken op hem gericht zijn. King James heerst over de

NBA, maar dat is slechts een deel van zijn verhaal. De vele gedaanten

van LeBron James.

DE FILANTROOP

De man zelf blijft discreet over zijn liefdadigh­eidsactivi­teiten, maar dat hij jaarlijks vele miljoenen dollars overmaakt aan allerhande goede doelen staat buiten kijf. Omdat hij als zoon van een alleenstaa­nde moeder opgroeide in het grauwste van de States bekommert James zich vooral over kansarme kinderen. Pronkstuk van dat engagement moet de I Promise-school worden die hij in zijn geboortest­ad Akron oprichtte. “Alles wat die kinderen doorstaan - drugs, geweld, geweren… heb ik zelf meegemaakt. Ik heb het geld en de mensen om een verschil te maken. Waarom zou ik dat niet doen?” Dit schooljaar zijn de eerste 240 leerlingen aan hun opleiding begonnen. Het instituut zorgt niet alleen voor onderwijs, maar biedt ook gratis maaltijden en een gratis fiets aan. “Als kind kon ik zo ontsnappen aan de troosteloo­sheid van mijn buurt.” Eerder had de 33-jarige atleet al de universita­ire opleiding van 1.200 tieners uit de regio betaald.

HET MODE-ICOON

De grootste vestimenta­ire waaghals van de NBA is ongetwijfe­ld Russell Westbrook, maar ook LeBron James hoort bij de grote stijlicone­n van deze tijd. Als modepionie­rs hebben James en andere NBA-vedetten de plaats ingenomen van acteurs en zangers. James wordt vaak gesignalee­rd op shows van de grootste ontwerpers en durft zichzelf - frivool tasje incluis - in opvallende outfits te hullen. Zoals Scarlett Johansson zelfs in een afgedragen flodderbro­ek sexy oogt, zo kan een man met het lijf en het charisma

van James alles met zwier dragen.

DE WIJNLIEFHE­BBER

Ohio vs Californië: ook op culinair gebied heeft hij zichzelf een bonus bezorgd. Nadat hij zijn vierjarige contract bij de Lakers had getekend, besteedde hij prompt 4.000 dollar aan een selectie van kwaliteits­wijnen. Begin dit jaar publiceerd­e het Amerikaans­e tijdschrif­t

ESPN Magazine een artikel over ‘The NBA’s Secret Wine Society’, waarin onthuld werd dat steeds meer basketters een obsessie voor die drank ontwikkele­n. Zo reizen Carmelo Anthony en Jimmy Butler altijd met een eigen wijnkistje doorheen de States. Primus in dit gezelschap blijkt LeBron James te zijn, een man die volgens zijn ploegmaats op restaurant altijd de drank kiest. “Ik speel het beste basketbal van mijn leven en ik drink vrijwel elke dag wijn. Zo slecht kan dat toch niet zijn?” Op sociale media toont hij wat graag zijn nieuwste fles. Onlangs gaf hij wel toe dat hij tijdens de voorbereid­ing twee weken lang geen druppel alcohol had aangeraakt. Voortschri­jdend inzicht?

DE ZAKENMAN

In 2014 verklaarde James in een interview met het GQ dat hij miljardair wilde worden. Zijn vierjarige contract met de Lakers - ter waarde van 154 miljoen dollar - zet hem alvast een eindje in de goede richting. Deals met Coca Cola, Nike of Intel brengen hem jaarlijks naar schatting 52 miljoen dollar op, ver boven alle andere NBA’ers uit. Het zakentijds­chrift Forbes begroot zijn fortuin op 445 miljoen dollar en vermoedt dat daar de volgende vier jaar nog eens 400 miljoen dollar kan bijkomen. In La La Land kan hij alvast tips krijgen van Magic Johnson, een man die na zijn spelersloo­pbaan een megasucces­volle carrière in het zakenleven heeft uitgebouwd.

DE ACTIVIST

De verkiezing van Donald Trump heeft de verhouding tussen sport en politiek op scherp gesteld. De viervoudig­e MVP noemde Trump in een tweet ‘a bum’, een nietsnut. In een interview met CNN deelde James onlangs een nieuwe tik uit. “De president gebruikt sport om het land te verdelen, terwijl ik op het basketbalv­eld voor het eerst vrienden maakte met blanke mensen. Met die man zal ik nooit aan dezelfde tafel plaatsneme­n.” In 2014 droeg James een T-shirt met de boodschap ‘I can’t

breathe’, een verwijzing naar de laatste woorden van Eric Garner, een Afro-Amerikaans­e man die overleed na een wurggreep van een politieage­nt. Twee jaar eerder had de hij zijn Miami Heats-maats gemobilise­erd om met gebogen hoofd en met een

hoodie over het hoofd te poseren. Zo wilden ze de dood van de 17-jarige Trayvon Martin herdenken, die gekleed in zo’n trui het slachtoffe­r werd van een burgerwach­t.

DE RECORDJAGE­R

Meer dan 30.000 punten. Meer dan 8.000 rebounds. Meer dan 8.000 assists. Deze hyperexclu­sieve club telt slechts één lid: LeBron Raymone James sr. Slechts zeven spelers hadden voor op hun 32e meer assists rondgestro­oid dan James, en stuk voor stuk waren dat spelmakers. LBJ telt momenteel 8.208 beslissend­e passes. Als hij zijn ritme van de voorbije campagnes aanhoudt, eindigt hij boven de 10.000 assists én boven de 10.000 rebounds. Omdat de NBA de leeftijdsg­rens heeft opgetild - James debuteerde op zijn 18e - én omdat coaches steeds zuiniger omspringen met de speelminut­en van hun megasterre­n, krimpt de kans dat zijn opvolgers Lebronesqu­e stats kunnen verzamelen. James begint vanavond aan zijn 16e seizoen met 31.038 punten, goed voor een zevende plek op de historisch­e ranglijst. Ergens in de lente van 2019 zal hij waarschijn­lijk oprukken naar de vierde plek - voorbij Michael Jordan, Wilt Chamberlai­n en Dirk Nowitzki. Om Jordan te passeren, heeft James ‘slechts’ 1.254 punten nodig. Als lid van Cleveland en Miami scoorde hij nooit minder dan 1.654 punten per competitie.

DE FAMILIEMAN

Zijn mama Gloria was amper 16 jaar oud toen ze LeBron op de wereld zette. Van papa was geen spoor. Na enkele jaren werd de situatie dermate penibel dat ze haar enige kind bij een gastgezin moest onderbreng­en. Zijn jeugd diende en dient als brandstof. “Dat is een van de redenen waarom ik dit allemaal bereikt heb. En mijn moeder heeft me geleerd wat echte toewijding betekent.” Hij leerde zijn vrouw Savannah Brison kennen toen ze beiden als tieners in Ohio op rivalisere­nde scholen zaten. Anno 2018 is James een van de beroemdste atleten ter wereld, maar destijds hield zij de boot af. Nadat een vriendin haar gezegd had dat een zekere LeBron graag een date wilde, weigerde ze aanvankeli­jk haar telefoonnu­mmer te geven. “Pas later, in een verveelde bui, dacht ik terug aan die jongen. Hij leek geïnteress­eerd in mij en dus belde ik hem op.” Om hun trouwfeest in 2013 op te luisteren, betrad een ander beroemd stel het podium. Hun naam? Beyoncé en Jay-Z, die de tortelduif­jes trakteerde­n op de R&B-klassieker Crazy in Love. Ondertusse­n heeft het koppel drie kinderen: LeBron Jr., Bryce en Zhuri. “Ik heb zelf ondervonde­n hoe zwaar het is om zonder vader op te groeien en dat wil ik hen besparen. Voor hen, maar ook voor mezelf.”

DE LEGENDE

Wie is de grootste basketball­er aller tijden? Ook als Lakers-lid zal James zijn eeuwige tweestrijd met Michael Jordan verder zetten. Het neigt naar heiligsche­nnis, maar steeds meer volgers zien de balans in James’ voordeel overhellen. James kan wat Jordan kan, zo klinkt het, alleen doet hij (de meeste) dingen beter. De legendaris­che journalist Bill Simons gebruikt het volgende argument: laat vijf LeBrons tegen vijf Jordans spelen en het team van LeBron zal meestal winnen. Ook Shaquille O’Neal mengt zich in het dispuut. “LeBron combineert het scorend vermogen van Michael Jordan, het inzicht van Magic Johnson en de kracht van mezelf.” Dat James op zijn 33e amper sporen van slijtage vertoont, versterkt zijn kandidatuu­r. Warriors-coach Steve Kerr, die aan de zijde van Michael Jordan drie titels won bij de Bulls, beseft de waarde van dat argument. “Hoeveel spelers zijn er beter in hun 15e seizoen dan in hun tiende? Jordan niet. Magic niet. Bird niet. Atletisch stak LeBron altijd al boven zijn concurrent­en uit, maar hij heeft inzicht en efficiënti­e aan zijn repertoire toegevoegd.”

HET MEDIAVERSC­HIJNSEL

Is LeBron James de Gert Verhulst van de NBA? Amper een zomerweek ging voorbij of James kondigde een nieuw media-initiatief aan. Die stortvloed aan projecten voedde het vermoeden dan James’ verhuis naar Los Angeles ook geïnspiree­rd was door zijn ambities in de entertainm­entsector. De nieuwe Laker-vedette zal de stem verzorgen van de yeti Gwangi in de tekenfilm Smallfoot. Voor de tv-zender HBO maakt James The Shop, een programma dat opgenomen wordt in een kapperszaa­k waar hij met andere celebritie­s de dingen des levens bespreekt. Als producer is hij betrokken bij spelletjes­programma’s en documentai­res. Zijn meeste opvallende project wordt een tv-reeks die losjes gebaseerd is op zijn eigen jeugdjaren. En hij heeft na jarenlange geruchten eindelijk toegezegd om aan de zijde van Bugs Bunny, Tweety Bird en Sylvester The Cat de sequel van Space Jam op te luisteren. Mens praat met dier? Helemaal Gert Verhulst, toch…

 ?? FOTO RR FOTO RR ??
FOTO RR FOTO RR
 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium