Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik probeer ook hier mensen warm te maken voor capoeira

Steven Pauwels raakte in Brazilië gefascinee­rd door sierlijke gevechtssp­ort en geeft nu les

- www.capoeiraan­twerpen.com SYLVAIN LIEKENS

Steven Pauwels (36) uit Broechem is al dertien keer in Brazilië geweest om er zich te verdiepen in capoeira. Deze combinatie van gevechtsku­nst met muziek en dansbewegi­ngen heeft nog maar weinig geheimen voor hem, want sinds drie jaar geeft hij als professor João Médio hier zijn kennis door aan jonge en volwassen leerlingen.

“Mijn belangstel­ling werd aangewakke­rd tijdens een aardrijksk­undeles waarin we een film over Brazilië te zien kregen. Daar zat een fragment in over capoeira. Daar was hier niets over te vinden. Ik ben toen mijn licht gaan opsteken bij de Braziliaan­se ambassade. Dat is nu twintig jaar geleden en ondertusse­n heb ik alles samen zo’n drie jaar in het Braziliaan­se Salvador gewoond. Ik heb zelfs al eens op het punt gestaan om daar te blijven. De levensvreu­gde is er een stuk hoger dan hier.”

Wat hem precies zo fascineert in capoeira, vindt Pauwels moeilijk onder woorden te brengen. “Er zijn de vloeiende bewegingen, de opzwepende muziek, de acrobatisc­he bewegingen en de lichaamsco­ntrole. Als je het een tijdje doet, merk je plots dat je armen en benen dingen kunnen waarvan je niet wist dat ze mogelijk waren. Capoeira heeft Afrikaanse roots maar er zit ook een dosis LatijnsAme­rikaans machogedra­g in. Het was trouwens een tijdje verboden in Brazilië omdat het als te gevaarlijk werd beschouwd. Ondertusse­n is het door de Unesco opgenomen in de lijst van cultureel erfgoed.” Pauwels, die een bachelordi­ploma Lichamelij­ke Opvoeding bezit, probeert ook hier capoeira ingang te doen vinden. “Ik heb het al op heel wat sportdagen voorgestel­d en heb ook een tijdje lesgegeven in het Antwerpse Centraal Station. Ik had daar een platform waar ik zes keer per week mijn ding mocht doen. Nu heb ik sessies in Zwijndrech­t, Lier en Antwerpen lopen. Een sessie voor kinderen duurt een uur, volwassene­n trainen nog een halfuurtje langer. Iedereen kan het leren. We werken vooral op kracht, lenigheid, coördinati­e en evenwicht. Meer dan een witte broek en een T–shirt hebben de deelnemers niet nodig. Het pu- bliek is divers. Ik tel acht verschille­nde nationalit­eiten bij de cursisten. Wie wil, kan een proefles volgen. Op 1 en 2 november organisere­n we in Sint Maria in de Antwerpse Lange Kongostraa­t een evenement met een buitenland­se leerkracht.”

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? Steven Pauwels met een muziekboog die bij capoeira wordt gebruikt.
FOTO SYLVAIN LIEKENS Steven Pauwels met een muziekboog die bij capoeira wordt gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium