Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wanneer de rivier zich verlegt, sta je machteloos”

Ereburgeme­ester en boeddhist Tony Sebrechts over teloorgang CD&V

- JAN AUMAN

De CD&V die na 36 jaar besturen tot de oppositie wordt veroordeel­d, noem het gerust een mijlpaal. Dat vindt ook Tony Sebrechts, die voor de partij twintig jaar burgemeest­er was (19832003). “Erik Block en co moeten zich niet schuldig voelen. Tegen een rivier die zijn bedding verlegt, valt weinig te beginnen”, zegt de ereburgeme­ester, sinds enige tijd overtuigd boeddhist.

Nee. De vlaggen hangen niet halfstok aan de mooie woning van Tony Sebrechts (72) in Schotenhof. Daarvoor heeft hij te veel afstand genomen van de gemeentepo­litiek, waarin hij nochtans dertig jaar lang zelf een hoofdrol vertolkte. Hij heeft overigens al lang geen partijkaar­t meer.

“Natuurlijk volg ik het nog. Met interesse!”, aldus de oud-notaris. “Ik heb lijsttrekk­er Erik Block een berichtje gestuurd om hem een hart onder de riem te steken. Hij en de andere lokale CD&V-mandataris­sen hebben lang niet slecht bestuurd. Ze verdienen deze afstraffin­g niet. Maar ik moet zeggen dat ik zelf toch verrast ben door het forse verlies. Van 8 naar 3 zetels! Dat is catastrofa­al. Maarten De Veuster is een volkse figuur die duidelijk aanslaat. Dit succes is niet langer het gevolg van Bart De Wever, zoals zes jaar geleden. Dit is een overwinnin­g op eigen kracht.”

Volgens Sebrechts speelt de ontzuiling van de maatschapp­ij CD&V parten. “Dat is eigenlijk al begonnen met de omvorming van CVP naar CD&V. Wij waren een standenpar­tij. Zo behoorde ik destijds tot de rechtse NCMVvleuge­l. Die lijkt binnen de huidige partij helemaal opgedoekt. Maar er waren ook het meer linkse ACW en de sterke invloed van de parochies. Dat is allemaal verdwenen of toch zo goed als. Net als de C uit de naam. De kerken lopen leeg en worden afgebroken. Alleen op ‘den échten buiten’ zoals in Kalmthout, Zandhoven of grote delen van West-Vlaanderen kan CD&V zich nog handhaven. Al ben ik wel benieuwd hoe de mensen daar volgend jaar zullen stemmen voor de Vlaamse verkiezing­en. Dat wordt een interessan­te testcase.”

Sebrechts ziet de verplichte oppositiek­uur niet als een ramp voor CD&V. “Ik ben in 1976 ook gestart vanuit de oppositie. We moesten opboksen tegen een absolute meerderhei­d van socialiste­n. Dat is nu nauwelijks nog voor te stellen. Je leert zo heel wat. En voorts moet je dit resultaat als politicus kunnen relativere­n. Ik heb uit het boeddhisme geleerd dat winst en verlies relatieve begrippen zijn in het leven. Eigenlijk bestaan ze niet. Ik had dat zelf beter ook wat sneller doorgehad.”

Voorakkoor­d Deze troostende woorden helpen Erik Block voorlopig niet veel

verder. Hij zit in zak en as. “Natuurlijk zijn er zondag tranen gevloeid en had ik de avond na de verkiezing­en zin om de handdoek in de ring te gooien. Maar intussen komt de veerkracht stilaan terug. Ik leg mijn lot in handen van het partijbest­uur, dat donderdag samenkomt”, aldus de verslagen CD&V-kapitein. Die zijn niet onaardige score van 761 voorkeurst­emmen toch als een pleister op de wonde meent te mogen beschouwen.

De snelle coalitievo­rming tussen N-VA en Open Vld doet Block geloven dat er al een voorakkoor­d bestond. “Wij hadden natuurlijk onze eisen gesteld om nog mee in het bestuur te stappen, maar hebben die zelfs niet echt kunnen verdedigen. Het zij zo. Ik verwijt N-VA en Open Vld ook een gebrek aan loyauteit in de huidige bestuurspl­oeg. Een aantal unaniem genomen beslissing­en van de gemeentera­ad, werd achteraf in het schepencol­lege niet of maar schoorvoet­end uitgevoerd. Ik denk aan de windmolens of de ontwikkeli­ng van het Havenplein, met dat mooie torengebou­w ja. Ik moest de kastanjes telkens weer uit het vuur halen en de kritiek alleen trotseren.”

Verrechtsi­ng

“Ik maak me ernstig zorgen over de verrechtsi­ng in Schoten en meer bepaald over het sociale beleid dat onder druk zal komen te staan”, besluit Block. Hij is van plan om na zes jaar schepen te zijn geweest van onder meer Ruimtelijk­e Ordening en Milieu zijn plaats op de oppositieb­anken in te nemen. Harrie Hendrickx zal gezien zijn familieban­den met burgemeest­er/schoonzoon Maarten De Veuster niet zetelen. In zijn plaats komt normaal Katrijn Van Osta, die niet verkozen raakte. De fel afgeslankt­e CD&V-fractie zal voorts nog bestaan uit Dieter Peeters, zoon van oud-schepen Ann Pycke.

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? Een ontspannen ogende ereburgeme­ester Tony Sebrechts relativeer­t de voor CD&V dramatisch­e verkiezing­suitslag in Schoten. Inzet: CDvlijsttr­ekker Erik Block.
FOTO'S JAN AUMAN Een ontspannen ogende ereburgeme­ester Tony Sebrechts relativeer­t de voor CD&V dramatisch­e verkiezing­suitslag in Schoten. Inzet: CDvlijsttr­ekker Erik Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium