Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb maar één doel: ik wil tot de absolute wereldtop behoren”

Belgisch kampioene Louise Van den Bosch (20) werkt in de Alpen aan olympische skidroom

- JAN AUMAN

Louise Van den Bosch (20) werd in Peer nationaal kampioene in de combinatie afdaling en slalom in het alpineskië­n. Een mooie aanvulling op haar erelijst. “Ik ben pas op mijn 15de in clubverban­d beginnen skiën. Er is dus zeker nog een groeimarge. Deze herfst zit ik opnieuw in Oostenrijk om er me onder de vleugels van Balthasar Meissl verder te ontwikkele­n.”

Louise, die opgroeide in het groen aan de Fazantendr­eef, is een atlete in hart en nieren. “Ik heb maar één doel voor ogen en dat is het bereiken van de absolute wereldtop. Skiën doe ik al van mijn 2,5 jaar. Pas op vijftienja­rige leeftijd startte ik met trainingen in clubverban­d. Een jaar later nam ik deel aan mijn eerste nationale wedstrijde­n”, vertelt ze.

“Ik leerde veel op de borstels van de skipiste in Deurne en ik ben Zondal Skiclub, waar ik nog altijd graag kom, zeer erkentelij­k. Maar door mijn relatief late start had ik een achterstan­d op mijn concurrent­es. Die ben ik nu in sneltempo aan het inhalen. Dit voorjaar behaalde ik op de nationale kampioensc­happen, die in het Franse Val Thorens werden georganise­erd, de titel in de reuzenslal­om bij de min-21-jarigen. De pas behaalde indoortite­l bewijst dat ik stilaan een constant niveau haal.”

Louise is intussen alweer vertrokken naar haar tweede woonplaats, het Oostenrijk­se Bischofsho­fen. Daar logeert ze bij de familie van oud-wereldkamp­ioen Balthasar Meissl, die Louise in zijn eliteteam opnam.

Gletsjer

“Ik ga mijn derde Oostenrijk­se winter in”, vertelt Louise. “De komende dagen gaan we al trainen op de ijzige Hintertuxe­rgletsjer. Sneeuw ligt er nog niet. Je kan helemaal door de bodem kijken, maar ook in die omstandigh­eden leer ik bij. Daarnaast breng ik veel tijd door in de boksring om mijn doorzettin­gsvermogen te verhogen. Je kan me ook terugvinde­n op een strak gespannen touw, waar ik intussen over kan lopen als een echte koorddanse­res. Die routine dient om mijn evenwichts- en coördinati­egevoel te verbeteren.”

Vingerbreu­ken, open wonden of andere lichamelij­ke letsels die ze af en toe op trainingen oploopt, houden Louise niet tegen. Ze evolueerde de voorbije jaren van een bedeesd tenger meisje naar een harde tante met lange blonde haren.

Louise Van den Bosch

Jong skitalent

‘‘Ik ben pas vanaf mijn 15de beginnen trainen. Er is dus nog groeimarge’’

“Vanaf dit najaar heb ik ook studieboek­en in mijn bagage zitten. Ik heb me ingeschrev­en voor de bachelorop­leiding Agro- en Biotechnol­ogie in afstandson­derwijs aan de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. Ik ben mijn ouders

heel dankbaar. Dankzij hun steun hoef ik naast het studeren en het skiën niet te werken.” Universiad­e

De Olympische Winterspel­en van 2018 in Zuid-Korea kwamen nog wat te vroeg voor snelle Louise. “Maar over vier jaar in China wil ik er graag bij zijn. Daar wil ik alles aan doen. Om te beginnen moet ik sterk presteren op de Winter Universiad­e, het grote internatio­naal sportevene­ment voor studenten dat volgend jaar in maart plaatsvind­t in het Russische Krasnoyars­k.”

 ?? FOTO RR FOTO JAA ?? Louise in actie op de Oostenrijk­se sneeuw.Louise glundert als kersverse Belgisch kampioene.
FOTO RR FOTO JAA Louise in actie op de Oostenrijk­se sneeuw.Louise glundert als kersverse Belgisch kampioene.
 ?? FOTO JAA ?? Louise met haar ouders.
FOTO JAA Louise met haar ouders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium