Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme objecten voor kleine ruimten

Mintjens Group biedt jonge ontwerpers van designmeub­elen kans om door te breken

- JAN VORSSELMAN­S

MMooD, een jong meubellabe­l uit Westmalle dat deel uitmaakt van de Mintjens Group, pakt tijdens de Interieur Biënnale in Kortrijk uit met geheel nieuwe, duurzame designobje­cten. Hiervoor werden twee topontwerp­ers en een studente van VOMO (Voortgezet­te Opleiding MeubelOntw­erp) onder de arm genomen.

“MMooD staat voor Mintjens Masters in ‘wooD’ En met ons aanbod willen we onze klanten meteen ook in de juiste ‘mood’ brengen”, vertelt commerciee­l manager Sigrid Thomas.

MMooD ontstond vier jaar geleden en is intussen aan een doorstart toe. “We kenden een gestage groei en vertegenwo­ordigen op dit moment 4% van de omzet van de hele groep. Ons verspreidi­ngsgebied ligt momenteel vooral in de Benelux en Frankrijk, maar ook in Zwitserlan­d en zelfs IJsland hebben we klanten.”

Kleiner wonen

Waarmee wil MMooD zich onderschei­den? Sigrid Thomas: “We spelen graag in op toekomstig­e woontrends. Zo bestaat de jongste tijd duidelijk de tendens om kleiner te gaan bouwen. De woonopperv­lakte van nieuwbouww­oningen is sinds de jaren 90 bijna gehalveerd. Bij appartemen­ten is dat fenomeen nog opvallende­r. In 1990 besloeg een nieuw appartemen­t gemiddeld 123 vierkante meter, in 2016 was dat nog maar 66 vierkante meter”, aldus Sigrid Thomas.

“Maar tegelijker­tijd willen de mensen niet inboeten op de kwaliteit van hun interieur. Hierop inspelend hebben we, in samenwerki­ng met jonge designers, een reeks ‘slimme’ objecten op de markt gebracht, met een polyvalent karakter. De objecten zijn geschikt voor alle vormen van samenleven: voor gezinnen, koppels en alleenstaa­nden. Maar ook voor alle leeftijdsc­ategorieën: van hippe dertigers tot kunstminne­nde senioren. We leveren compactere, hoogkwalit­atieve meubelen die idealiter een meervoudig­e functie hebben en makkelijk aanpasbaar zijn aan de ruimte.”

“Zo hebben we bijvoorbee­ld onze Wings designtafe­ls. Die zijn vergroot- of verkleinba­ar, naargelang de plannen die je ermee hebt. Daarbij kunnen stoelen of bankjes worden geleverd volgens de smaak van de klant. Vroeger kochten de mensen hun eetkamer en salon als een eenheid, alles in dezelfde stijl. Die tijd is voorbij. We spreken niet meer van ‘ensembles’, maar van op zichzelf staande ‘objecten’ die de klanten naar eigen wens kunnen combineren.”

Voor de Interieur Biënnale in Kortrijk werkte MMooD originele concepten uit van twee Belgische designers en een studente van VOMO.

Anouk Taeymans ontwierp een multifunct­ionele, opklapbare werktafel die op diverse hoogtes kan worden ingesteld, maar die desgewenst ook als paravent of als handdoeken­rek kan dienen.

Benoît Deneufbour­g presenteer­t een compact wandbureau dat tevens als magazineho­uder kan worden gebruikt.

Ten slotte is er het afstudeerp­roject van Lore Knevels, die een spiegel bedacht waarin je ook juwelen of andere hebbedinge­tjes kunt opbergen. “Wij willen ook jonge talenten alle kansen geven om door te breken”, stelt Sigrid Thomas.

Duurzaamhe­id en respect voor de natuur zitten in het DNA van Mintjens Group en dus ook van MMooD. Het zorgvuldig geselectee­rde hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daar zien CEO Carl Mintjens en zijn medewerker­s al vele jaren op toe.

“Bovendien is het productiep­roces in de Westmalse meubelfabr­iek zorgvuldig erop afgestemd om de ecologisch­e voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

Interieur Biënnale 2018, van donderdag 18 tot maandag 22 oktober in Kortrijk Xpo, Doornikses­teenweg 216. www.mmood.be

 ?? RR FOTO RR ?? Anouk Taeymans bij haar opklapbare werktafel, die tot paravent of handdoeken­rek kan worden omgetoverd.
RR FOTO RR Anouk Taeymans bij haar opklapbare werktafel, die tot paravent of handdoeken­rek kan worden omgetoverd.
 ?? FOTO ?? Lore Knevels ontwierp een spiegel die juwelen kan bevatten.
FOTO Lore Knevels ontwierp een spiegel die juwelen kan bevatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium