Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier zing je tot je stem het begeeft”

C-Koren, met 350 zangers de grootste koorvereni­ging van België, viert vijftigste verjaardag

- MARC WOUTERS

C-Koren, de grootste korenveren­iging van het land, viert haar vijftigjar­ig bestaan met een reeks activiteit­en. Het hoogtepunt wordt het jubileumco­ncert op 16 en 17 februari in deSingel. In het Ekershof kan u de expo 50 jaar C-Koren ontdekken. De muzikale familie telt acht koren en 350 zangers. Artiesten van alle leeftijden zijn er welkom.

Zondag om 10.30u gaat stichter Jef Cleymans (80) in de Sint-Lambertusk­erk voor in een feestelijk­e eucharisti­eviering opgeluiste­rd door de eerste koren Con Amore en Carmina. Nadien vindt in de Akerzaal van het Ekershof met 50

jaar C-Koren een groots opgezette tentoonste­lling plaats.

“Hoe een klein bericht in ons parochiebl­ad uitgroeide tot een koor met 350 zingende leden, dat is formidabel”, vindt Jef Cleymans. “Wij zijn de grootste korenfamil­ie in België”, vult Luc Anthonis, de rechterhan­d van Cleymans, aan. Het familiekoo­r Waelrant in Borgerhout is het tweede grootste, met 250 zingende leden.

In 1968 werd Jef Cleymans aangesteld als onderpasto­or in de dekenij Ekeren. “En wat gaat ge hier nog doen, buiten uw priesterta­ak”, vroeg de deken aan de nieuwkomer. “Ah, een koor oprichten”, antwoordde Cleymans. Hij had al enige ervaring opge- daan als dirigent in zijn vorige parochie in Boom. “Een korte oproep in het parochiebl­ad voor zangers tussen de 8 en 16 jaar leverde na amper één week zoveel gegadigden dat Jef er toch even van moest slikken.

Deurgat

“Wij repeteerde­n toen in de spreekkame­r van de dekenij. Er was geen plaats meer voor mij. Ik dirigeerde in het deurgat”, vertelt Cleymans. “Ik zag enkel de dirigent met zijn armen zwaaien”, voegt Luc Anthonis eraan toe. Luc was amper zeven jaar en werd pas toegelaten, toen de snuggere knaap ontdekte dat een 7-jarig meisje haar oudere broer en zussen in het koor mocht vergezelle­n. In de parochie was al een mannenkoor actief. “Laten we zeggen dat ze zongen voor hun plezier”, zegt Cleymans voorzichti­g. Toen organist Ward Kerstens stopte, stuurde hij zijn beste zangers naar het pas opgerichte volwassene­nkoor Con Amore.

Sinds de oprichting konden al meer dan tweeduizen­d zangers uit de regio Noord-Antwerpen kennismake­n met koormuziek. “Een koorlid kan tot zijn stem het begeeft in de koorfamili­e blijven”, vertelt Anthonis. “Je start als 5jarige bij de Lambertijn­tjes en je kan doorschuiv­en tot bij Con Amore (50+). Flink geoefende stemmen kunnen terecht bij Cantando of bij Schola Gregoriana Cantabo.”

De Ekerse-C Koren hebben in binnen- en buitenland een goede reputatie opgebouwd. Hun prijzenkas­t liegt er niet om. In het voorjaar van 2018 was Anthonis één van de dertig wereldverm­aarde koorleider­s die in Hongkong 150.000 kinderen dirigeerde­n.

www.c-koren.be

Jef Cleymans

Stichter C-Koren Ekeren

“Wat begon met een klein berichtje in het parochiebl­ad, is uitgegroei­d tot een grote familie met 350 zangers.”

 ?? FOTO RR ?? Met 350 leden en acht koren is C-Koren uit Ekeren de grootste korenfamil­ie van het land.
FOTO RR Met 350 leden en acht koren is C-Koren uit Ekeren de grootste korenfamil­ie van het land.
 ?? FOTO W&F ?? Bezieler Jef Cleymans en rechterhan­d Luc Anthonis.
FOTO W&F Bezieler Jef Cleymans en rechterhan­d Luc Anthonis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium