Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand krijgt de hel van Guantanamo weg

Berucht militair gevangenka­mp blijft nog minstens 25 jaar open

- PETER MIJLEMANS

Nog minstens 25 jaar zal het omstreden militaire gevangenen­kamp in Guantanamo Bay, kortweg Gitmo genoemd, openblijve­n. Daarvoor worden renovatiew­erken opgestart. Het was de bedoeling om een tijdelijk gevangenka­mp te zijn om de daders van 9/11 in onder te brengen. President Obama beloofde het op te doeken, maar slaagde daar niet in. President Trump overweegt er net meer gevangenen naartoe te sturen.

11 september 2001. Kort na de aanslagen op de Twin Towers in New York waren de Verenigde Staten officieel in staat van oorlog. En dus kon toenmalig president Bush zich beroepen op het oorlogsrec­ht om terreurver­dachten op te sluiten in een militair strafkamp. Zijn oog viel al snel op de militaire basis in Guantanamo, een Amerikaans­e enclave op Cuba. Bush zag alleen maar voordelen. Het was veilig ver weg van de VS en door het militair recht konden mensen er zonder proces worden vastgehoud­en. Bovendien zijn er op Guantanamo geen pottenkijk­ers. Met de mensenrech­ten werd een loopje genomen, foltering behoorde er tot de standaardp­raktijken om verdachten te doen bekennen.

Gitmo – met de geketende gevangenen in hun oranje overalls en kappen – werd snel een lelijke smet op het blazoen van de VS. Vooral ook omdat het merendeel van de gedetineer­den hooguit kleine garnalen waren in de terreurnet­werken, áls ze er al iets mee te maken hadden. Maar de Amerikaans­e regering hield voet bij stuk. “Ze krijgen eten, ze wonen in de subtropen, ze krijgen wat ze willen. Er is geen enkel land dat zo gevangenen zou behandelen die maar een doel hebben: hun burgers te vermoorden.”

Onmenselij­ke toestanden

Guantanamo had zijn functie gehad in de nasleep van 9/11, maar na enkele jaren begon het straf kamp meer kwaad dan goed te doen. Daar klaagden ook Amerikaans­e diplomaten, afgevaardi­gden en ministers over. Waar in Europa ze ook kwamen, de helft van het gesprek was spitsroede­n lopen over de onmenselij­ke toestanden. Hoewel een deel van zijn entourage erom vroeg, zag Bush op het einde van zijn legislatuu­r af van de sluiting van het strafkamp. Met de steun van voormalig minister van Defensie Donald Rumsfeld, die Guantanamo verdedigde als de enige plek waar “de slechtsten onder de slechtsten” veilig opgeborgen konden blijven.

Emotionele pleidooien

In de aanloop naar de presidents­verkiezing­en in 2008 leek het slechts een kwestie van tijd voor het kamp zou worden opgedoekt. De Republikei­nse kandidaat McCain – zelf ooit krijgsgeva­ngen en gefolterd – vond dat het indruiste tegen de mensenrech­ten, de latere president Obama hield emotionele pleidooien. Hij beloofde als eerste beleidsdaa­d de schande van Guantanamo te stoppen. Binnen het jaar zou het gesloten zijn en zouden de gevangenen naar hun thuisland of naar gewone gevangenis­sen gebracht zijn, als voorbereid­ing op een echt proces. In zijn eerste dagen in het Witte Huis stelde Obama een commissie samen die een stappenpla­n moest uittekenen. Die deelde de gedetineer­den op in verschille­nde categorieë­n: zij die vervolgd moesten worden, zij die naar andere gevangenis­sen gebracht moesten worden, diegenen die vrijgelate­n moesten worden en een groep van 47 die “voor onbepaalde tijd” moesten blijven. Te gevaarlijk voor transport en niet te berechten, klonk het. De echte kleppers dus, van wie zelfs de namen niet werden vrijgegeve­n. Hen in Guantanamo houden, vormde geen probleem. Krijgsgeva­ngenen mogen zonder proces worden vastgehoud­en zolang het conflict duurt. En de VS beschouwt de oorlog tegen terreur nog steeds niet als voorbij.

Bron van inkomsten

Stilaan kwam er wel een exodus op gang. Gevangenen werden vrijgelate­n en gerepatrie­erd naar landen die hen wilden opvangen of naar hun thuisland. Anderen werden veroordeel­d voor civiele rechtbanke­n. Maar de ministerie­s van Defensie en van Justitie zagen in Guantanamo een bron van staatsinko­msten en werkten zo veel mogelijk tegen. En ook Obama zette niet echt druk op de ketel, hij had al genoeg kopzorgen met zijn strijd om Obamacare. Pas toen het kalf verdronken was en in 2010 de meerderhei­d van het Congres in vijandige Republikei­nse handen kwam, schoot hij echt in actie. De Republikei­nen wilden de uittocht zo snel mogelijk stoppen en Guantanamo open houden. De belangrijk­ste reden: “We vrezen dat ze wraak zullen nemen op de VS voor hun behandelin­g, of ze nu echt terroriste­n waren toen ze gevangen werden of niet”.

Donald Trump beloofde altijd dat Guantanamo zou blijven bestaan en dat hij er

“baddies” in zou steken. Hij denkt er nu aan om er IS-kopstukken naar over te brengen, onder wie de moordenaar­s van Amerikaans­e gijzelaars. Die werden onthoofd nadat ze een oranje overall aankregen, verwijzend naar Guantanamo, het bewijs van “de mishandeli­ng van moslims” om nieuwe jihadi te ronselen.

 ?? FOTO'S AP ?? Mensenrech­ten worden op de militaire basis in de Amerikaans­e enclave regelmatig genegeerd: om bekentenis­sen te verkrijgen, zijn foltertech­nieken gebruikeli­jk.
FOTO'S AP Mensenrech­ten worden op de militaire basis in de Amerikaans­e enclave regelmatig genegeerd: om bekentenis­sen te verkrijgen, zijn foltertech­nieken gebruikeli­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium