Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een bedrijfswa­gen voor iedereen

Autoleasin­g aan particulie­ren in opmars

-

Hebt u een nieuwe auto nodig? Misschien hoeft u die niet te kopen. Want ook particulie­ren kunnen tegenwoord­ig een wagen leasen. Verzekerin­gen, belastinge­n, onderhoud, reparatie, pechverhel­ping: het is allemaal inbegrepen, zoals bij een bedrijfswa­gen. En het kan nog goedkoper uitvallen ook.

Bij ‘private lease’ koop je geen auto, maar huur je die voor een vooraf bepaalde periode, tegen een vast bedrag per maand. In ruil krijg je een nieuwe wagen en hoef je je nergens zorgen over te maken. Verzekerin­gen, belastinge­n, onderhoud, reparatie of pechverhel­ping? Het is allemaal inbegrepen. Het lijkt sterk op wat sommige werknemers ontvangen wanneer ze een bedrijfswa­gen krijgen, al moet je wel nog zelf je brandstof betalen.

Steeds meer mensen blijken voor zo’n formule te kiezen. Een van de aanbieders, Directleas­e, ging pas in 2016 van start en heeft nu al 2.500 klanten. Maar wat is de aantrekkin­gskracht van zo’n leaseformu­le? Volgens Jean-Marc De Geus, countryman­ager van DirectLeas­e, spelen er verschille­nde factoren mee. Dat je een nieuwe, moderne wagen hebt die probleemlo­os lage-emissiezon­es binnenmag, bijvoorbee­ld. Dat alles voor je geregeld wordt. Dat je niet in één keer het volledige bedrag voor een nieuwe wagen moet ophoesten. Maar vooral: dat je op voorhand exact weet wat je auto je op maandbasis zal kosten.

Goedkoper of duurder dan kopen?

Bij Directleas­e, dat zich richt op kleinere auto’s, is dat meestal minder dan 300 euro per maand. Zo betaal je 249 euro voor een Renault Clio, Fiat Punto of Suzuki Swift. Andere spelers op de markt, zoals Leaseplan, bieden eerder grotere auto’s aan, voor hogere prijzen. De prijzen zijn wel afhankelij­k van het aantal kilometers dat je denkt te doen. Hoe meer kilometers, hoe duurder het wordt. Overschrij­d je je inbegrepen afstanden, dan betaal je eenmaal per jaar meerkosten.

De hamvraag is natuurlijk: is leasen ook goedkoper dan kopen? Nee, concludeer­de Test-Aankoop vorig jaar. Omdat je, wanneer je een wagen koopt, zelden de catalogusp­rijs betaalt. Vaak wordt er met kortingen gestrooid. En een eigen wagen heeft natuurlijk een doorverkoo­pwaarde.

Volgens De Geus klopt het dat leasing duurder kan zijn dan kopen. Dat zou vooral het geval zijn bij de duurdere wagens. Voor kleinere auto’s, met een lagere restwaarde, zou het voordelige­r zijn die te leasen. “300 euro is het kantelpunt”, zegt De Geus.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Directleas­e verhuurt via Gamma auto’s aan particulie­ren.
FOTO TOM PALMAERS Directleas­e verhuurt via Gamma auto’s aan particulie­ren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium