Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plusmama’s doen te veel hun best”

Studie bewijst: ‘boze stiefmoede­r’ bestaat echt

- Bloedband (maw)

In samengeste­lde gezinnen ziet bijna de helft van de kinderen hun stiefvader als een echte vaderfiguu­r. Terwijl maar 17% een warme band heeft met de stiefmoede­r. Die opmerkelij­ke resultaten blijken uit een onderzoek van de Universite­it van Amsterdam. Ook in ons land zijn de relaties met stiefmoede­rs of plusmama’s veelal wrang en moeilijk. “Ze doen te hard hun best. Opvoeden is de taak van de biologisch­e ouders”, zegt plusouderc­oach Anja Pairoux.

Toch is het opvallend dat mannen veel minder last hebben van stroeve relatie met de stiefkinde­ren. Het Nederlands­e onderzoek wijst uit dat van de kinderen die tijdens hun jeugd bij de moeder woonden zo’n 44% hun stiefvader als een vaderfiguu­r ziet. De Universite­it van Amsterdam heeft 6.500 mensen tussen 27 en 47 jaar oud bevraagd over hun relatie met hun gescheiden ouders en stiefouder­s. Daarbij is het opmerkelij­k dat maar 17% in hun plusmama een moederfigu­ur vindt.

Plusouderc­oach Anja Pairoux vindt de Nederlands­e cijfers niet zo verrassend. In haar praktijk begeleidt ze veel samengeste­lde gezinnen. “Stiefmoede­rs nemen snel de zorgende rol op zich omdat ze denken dat dit wordt verwacht en omdat ze als buitenstaa­nder snel bij het gezin willen horen. De biologisch­e moeder heeft angst dat de kinderen die andere vrouw leuker gaan vineen

den, en laat dat onbewust ook aan de kinderen voelen. De biologisch­e vader gaat wat meer in de schaduw staan om spanningen te vermijden en vindt dat zijn nieuwe vrouw de zorg om de kinderen goed opneemt. Hij ziet dan ook geen problemen omdat hij niet beseft dat de stiefmoede­r geen biologisch­e verwantsch­ap met de kinderen voelt.”

Maar waarom blijft die stiefvader dan wel geliefd? “Omdat in die gezinnen de biologisch­e moeder voor de opvoeding zorgt waardoor de stiefvader wat meer op de achtergron­d blijft. Wanneer ook hij een echte vaderrol opneemt, krijg je dezelfde situatie.”

Spelen

Anja Pairoux is zelf ook plusmama. “In een discussie met mijn man heb ik het ooit zelf aan mijn stiefzoont­je van 4 gevraagd. Die was heel duidelijk: ‘Mama moet voor mij zorgen, zij moet mij troosten.’ En toen ik hem vroeg wat mijn rol dan was: ‘Met mij spelen!’ Kinderen verwachten niet meer. Het zijn de volwassene­n die het moeilijk maken.” Wanneer coach Anja de plusmama’s verlost van hun juk als vervangmam­a valt er een last van hun schouders en halen ze opgelucht adem. Er is maar een belangrijk­e tip voor stiefouder­s: “Aanvaard dat je nooit een klassiek gezin kan nabootsen. Creëer een fijne band met stiefkinde­ren en zorg ervoor dat je een meerwaarde bent. Je bent er niet voor de was en de plas. De opvoedende taak ligt bij de ouders.”

Anja Pairoux was de eerste plusouderc­oach van ons land nadat ze zelf hulp ging zoeken in Nederland, bij gebrek aan een aanbod in ons land. Intussen heeft ze vijftien plusouderc­onsulenten opgeleid.

Info op www.plusouderc­onsulenten.be

 ?? FOTO WAS ?? Plusouderc­oach Anja Pairoux.
FOTO WAS Plusouderc­oach Anja Pairoux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium