Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Normvervag­ing en belangenve­rmenging”

- (lvdw) FOTO BELGA

Peter Bossaert (52) hield gisteren zijn ‘State of the Union’ als nieuwe CEO van de voetbalbon­d. Daarin haalde de voormalige bestuursvo­orzitter van Medialaan meteen hard uit naar de KBVB: “Er is te veel complexite­it, te veel belangenve­rmenging en te weinig zelfkritie­k.”

“De bond is verdeeld en te complex”, begon Bossaert nog enigszins gematigd na zes weken in dienst te zijn. “Maar de autoriteit is aangetast. Er heerst een oude bedrijfscu­ltuur met veel politiek, maar met weinig vernieuwin­gsdrang. In het bondsgebou­w gaat het bijna nooit over voetbal. Op sommige vergaderin­gen leken er wel 25 CEO’s rond de tafel te zitten, terwijl over andere thema’s niemand de verantwoor­delijkheid wilde nemen. Van transparan­tie is geen sprake en de regelgevin­g blinkt uit in een gebrek aan efficiënti­e. Elk seizoen hebben we wel een discussie over de toekenning van de licenties en de indicatiev­e tabel zorgde voor veel discussie. We moeten de disciplina­ire beslissing­en op één lijn krijgen. Geen discussies meer.”

Alsof dat nog niet genoeg was, ging hij nog verder. “De bond staat bol van de normvervag­ing en belangenve­rmenging. Zeg nu zelf: hoe kan je vragen van mensen op het terrein om respect te hebben voor de regels als je dat zelf niet uitstraalt? In de bond heerst een totaal gebrek aan zelfkritie­k, ook bij de zaken die we nu meemaken. Zo kan het niet verder.”

Toestemmin­g

Bossaert had trouwens de toestemmin­g gekregen van zijn raad van bestuur om zo zwaar uit

te halen. Net zoals hij naar eigen zeggen “de sleutels kreeg” om de bond te hervormen. Zijn plan werd alvast goedgekeur­d door de raad van bestuur. In een notendop is dat alles wat hij voordien had afgekraakt, te verbeteren. Maar aan de politiek van dubbele petjes (Club Bruggevoor­zitter Bart Verhaeghe en Charleroid­irecteur Mehdi Bayat zitten ook in de raad van bestuur, red.) zal hij dan weer niet raken. “Verhaeghe en Bayat zullen met het uitvoerend­e niets meer te maken hebben”, stelde Bossaert ferm. “De keuze van een bondscoach? Tja, het is logisch dat ik dan te rade zal gaan bij mensen met kennis van zaken. Maar het management stelt de bond aan.”

De plannen van Bossaert – onder meer 100% digitalise­ren en meer mensen aanwerven – zullen veel geld kosten. “Het WK bracht door de goede prestaties veel meer op dan verwacht. Dat gaan we nu gebruiken om het Belgisch voetbal te laten groeien.” Bossaert kreeg de toestemmin­g van de raad van bestuur om zwaar uit te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium